Osijek
RODITELJI UČENICE S INVALIDITETOM ZAHVALILI NA POMOĆI

Do škole preko trim staze, ostalo sporno 10 metara
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Učenica s invaliditetom, polaznica Isusovačke klasične gimnazije, ovoga ponedjeljka konačno nije morala biti nošena u kolicima stotinu, nego svega desetak metara do ulaza u školu. Epilog je ovo agonije osječke obitelji koja je tek izlaskom u javnost uspjela riješiti ovaj problem koji je povukao za sobom čak i nemogućnost učenice da redovito pohađa nastavu, a što je njezino zakonski zajamčeno pravo. Naime, investitor je osigurao prijelaz automobilom preko novosagrađene trim-staze uz šetalište, što je omogućilo da roditelji voze svoju kći što bliže do ulaza u školu. Prema riječima roditelja, takvo rješenje za pristup školi dogovoren je s voditeljima projekta prije tri tjedna, no tvrde da je netko na višoj razini u Gradu Osijeku blokirao navedeni dogovor.

Podsjetimo, zbog radova na Trgu Vatroslava Lisinskog, posljednjih 15-ak dana roditelji su se sami morali snalaziti kako bi prošli vozilom preko neuređenog zemljanog puta. Dodatan je problem stvorila kiša, pa su učenicu do škole nosili građevinski radnici što je, s obzirom na to da je riječ o stručno neosposobljenim osobama za prenošenje osoba s invaliditetom, moglo završiti padom, lomom, ili čak i s težim posljedicama. Cijelo to vrijeme roditelji su upozoravali najprije Grad, Osječko-baranjsku županiju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pa i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, čak i sam Ured predsjednice.

- Nitko se nije udostojio čak ni kurtoazno odgovoriti na naše mailove. Problem je sad privremeno riješen, jer ostaje spornih desetak metara. Investitor je obećao da će radovi na prilazu školi biti gotovi do sredine listopada, pa se nadamo da smo bar ukazali na problematiku rješavanja pristupačnosti za sve osobe s poteškoćama u kretanju. No ostaje upitno kako će se ta problematika riješiti kad počne rekonstrukcija komunalne infrastrukture cijele Tvrđe, upozoravaju roditelji spomenute učenice, kao i to da i na preporuku i upozorenje pravobraniteljice od 23. rujna 2019., u kojemu je tražila očitovanje Grada u roku tri dana, odgovor do ponedjeljka, 30. rujna, nije dobila. Također, zahvaljuju Glasu Slavonije na podršci i razumijevanju.

Naime, problem koji je trebao biti riješen prije početka školske godine riješen je, doduše djelomice, i to 24 sata nakon objave članka u našem listu. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

WALDINGEROVA 11, ILI KAKO SE (NE) BRINEMO O BAŠTINI

Oronula kuća skriva priče o Paulini Hermann i gradu

2

OSAM MJESECI BEZ IZABRANOG STOMATOLOGA

Uskoro novi stomatološki tim u donjogradskom DZ-u

3

VLASNIK ZAPEO U BANCI

Psići zavezani za klupu zabrinuli prolaznike