Novosti
MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE TOMISLAV ĆORIĆ OPOVRGAVA GLASINE

Radioaktivni otpad bit će siguran
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u utorak da Hrvatska nastavlja aktivnosti u vezi s odlagalištem radioaktivnog otpada u Čerkezovcu, u općini Dvor, prema najvišim okolišnim standardima, jer jučer nije postignut konsenzus o gradnji zajedničkog odlagališta radioaktivnog otpada iz NE Krškog.


"Razgovarat ćemo s ljudima u Čerkezovcu. Tamo žive stanovnici Republike Hrvatske i dijele sudbinu svih stanovnika Hrvatske te je dosta izvjesno da će odlagalište biti u Čerkezovcu, ali prema najvišim okolišnim standardima", poručio je ministar Ćorić u Karlovcu te dodao kako "ne postoji nikakav razlog za strah, jer takva skladišta postoje diljem Europe".


Opovrgnuo je i strahovanje iz BiH da bi skladište u Čerkezovcu ugrožavalo razvoj, poslovanje i život s druge strane granice. "Ništa, pa ni život bilo koje osobe, s bilo koje strane rijeke Une, u Hrvatskoj ili u BiH, neće biti ugroženo", istaknuo je. Ćorić je rekao da se "svaka zainteresirana strana može uključiti u raspravu kada tehnička specifikacija projekta i njegova ekološka komponenta dođu u javnu raspravu i po tom će pitanju moći pokrenuti bilo kakvu akciju". Ocijenio je da su paušalni politički manifesti s druge strane granice i od lokalne samouprave u Dvoru potpuno deplasirani. "Pozivam ih da pitaju, da se informiraju što jedno takvo skladište nosi, a ne da siju strah među ljudima i skupljaju jeftine političke poene i ništa drugo", poručio je ministar. Na pitanje ima li Hrvatska alternativnu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada, ako u Čerkezovcu zbog nekog razloga ne prođe studija o utjecaju na okoliš, Ćorić je odgovorio kako "plana B nema", i da bi se u tom slučaju pribjeglo prihvaćanju slovenske ponude o gradnji zajedničkog odlagališta radioaktivnog otpada u Sloveniji, na čemu se jučer hrvatska strana zahvalila. "O toj lokaciji i Čerkezovcu struka preliminarno govori već 30 godina, uz sve moguće parametre i mi nemamo pravo sumnjati u to", rekao je Ćorić.
Ne bi li od rente za skladište u Čerkezovcu općina Dvor imala koristi, Ćorić je odgovorio da bi, ali ta korist "nikako ne bi trebala biti prevladavajući argument", nego da građani "budu upoznati sa svim aspektima skladištenja radioaktivnog otpada, da ono neće predstavljati nikakvu ugrozu".H
Možda ste propustili...

NACIONALNI PROGRAM SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA

Cilj: Manje od 213 poginulih u 2020.

OSNIVANJE POSEBNOG POVJERENSTVA

Pomoć bivšim logorašima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana