Svijet
OPSTRUIRA FORMIRANJE VLASTI

Dodik - stalan faktor nestabilnosti u BiH
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će srpska strana idućih dana najvjerojatnije uvjetovati formiranje vlasti na razini BiH time da strani suci odu iz Ustavnog suda BiH, javljaju mediji u BiH. Pojasnio je kako su Savez nezavisnih socijaldemokrata, čiji je vođa, i srpska koalicija od početka tražili formiranje vlasti u BiH, i s tim se suglasio HDZ, ali je bošnjačka politička opcija, okupljena oko Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, počela formiranje vlasti uvjetovati nastavkom puta prema NATO-u, a "to je za Srbe neprihvatljivo". Dodik tvrdi kako se sin Alije Izetbegovića ponaša kao njegov "babo" koji je odustao od svih sporazuma koji su mogli spriječiti krvoproliće tijekom rata u BiH.


Dodik je rekao da aktualni negativni procesi u BiH u kojima nisu formirane osnovne institucije "pokazuju kako ta zemlja ne mora postojati". Prema njegovu mišljenju, Republika Srpska funkcionira i bez formiranja novog Savjeta ministara i drugih organa zajedničke BiH vlasti.


- Nemamo nikakve koristi od formiranja tih organa, pa i Predsjedništva u kojemu sjedim. Bez obzira na moje velike napore, nije iskorištena prilika da se realiziraju neki važni ugovori s Turskom u vezi s gradnjom autoceste Beograd - Sarajevo, ili mosta na Savi. Vjerojatno će se to riješiti zadnji dan, ali to je potpuno neozbiljno - kaže Dodik. Rekao je također kako "nitko više, pa i međunarodni faktor, neće od RS-a moći bilo što uzimati, a da nikoga u njoj ne pita".


Zaprijetio je kako ni jedan Srbin nikada neće glasati da se Oružane snage BiH upotrijebe protiv njegovog naroda.
- Ustav kaže da policije jednog entiteta ne mogu bez odobrenja prijeći na teritorij drugog. Ako bi to i učinili, to bi bila agresija protiv koje je dopuštena obrana. Dakle, priče o ratovanju su gluposti, a jedini generator koji može produbiti sukob to je međunarodni faktor, iako sam uvjeren da od toga nema ništa - rekao je Dodik.M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAN DRŽAVNOSTI I USTAVNOSTI

Srbija odlikovala Petera Handkea

2

SJEVERNA MAKEDONIJA I ALBANIJA

Macron spreman na deblokadu pregovora

3

BURAN VIKEND U NJEMAČKIM GRADOVIMA

Prosvjedi neonacista i protiv njih