Ekonomija
VELIKO PROMETNO ČVORIŠTE

Slavonski Brod - grad koji spaja zapadnu Europu s Bliskim istokom
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Plovni put rijekom Savom koristi se još od doba Rimljana

Slavonski Brod nalazi se na sjevernoj obali rijeke Save na granici s Bosnom i Hercegovinom te je središte Brodsko-posavske županije. Prema broju stanovnika šesti je grad u Republici Hrvatskoj i drugi u istočnoj Hrvatskoj.

Danas je to čvorište glavnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Tako kroz Slavonski Brod prolaze željeznička pruga Paneuropski koridor X i autocesta A3 iz zapadne Europe k Bliskom istoku, a na rijeci Savi cestovni je most koji spaja Hrvatsku i BiH, koji je ujedno i međunarodni granični prijelaz. Grad je lociran na pola puta između Zagreba i Beograda, na južnom rubu Panonske nizine, između obronaka Dilja na sjeveru i rijeke Save na jugu. Tragovi još iz rimskog doba pokazuju da je ovdje oduvijek bio prijelaz preko rijeke. Ime prvog naselja na mjestu današnjeg Slavonskog Broda bilo je Marsonia (u rimsko doba), poslije se spominje kao ‘stari grad’, pa Brod, a još kasnije Brod na Savi. Plovni put rijekom Savom koristi se još od doba Rimljana, a paralelno sa Savom kroz slavonsku ravnicu danas se pruža i naftovod. Stoga ne čudi što u Slavonskom Brodu najveći potencijal razvoja turizma vide u daljnjem razvoju tranzitnog turizma, jer upravo je Slavonski Brod školski primjer tranzitnog grada, a jedan od budućih projekata glede toga svakako je i gradnja kampa. Slavonski Brod danas je aktivno uključen i u projekt HTZ-a “Moja lijepa Slavonija kraj Save’’, i to radi razvoja cjelogodišnjeg kontinentalnog turizma.

Nefreteta Z. Eberhard
VJERSKI TURIZAM
Većina turista koja posjećuje Slavonski Brodu dolazi iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Italije. Ono što ih najviše privlači je kulturni turizam, točnije tvrđava Brod, te vjerski turizam, odnosno posjet franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu, crkvi Presvetog Trojstva i štovanje Gospe od Brze Pomoći, koje su donijele i proširile uršulinke, koje su početkom 1957. u Slavonskom Brodu osnovale svoju kuću i preuzele brigu za katehizaciju djece i mladeži. Stoga ne čudi što je razvoj vjerskog turizma jedan od strateških interesa turizma ovog područja.
Naj, naj...
1. Brodska Tvrđava spomenik je nulte kategorije, a sagrađena je u 18. stoljeću. Sagrađena je za otprilike 4000 vojnika te je riječ o jednom od najvećih objekata ovakve vrste u Hrvatskoj i Europi.



2. Najljepša riječna plaža u Hrvatskoj. Šetalište uz Savu, poznato kao popularni brodski Kej, vodi sve do najveće i jedne od najljepših riječnih plaža u kontinentalnom dijelu Europe, riječne plaže Poloj. Ova je plaža 2014. dobila nagradu HTZ-a.



3. Spomen-dom Dragutina Tadijanovića. U prizemlju palače Horvat u Ulici Ante Starčevića na broju 8 prizemlje je preuređeno u memorijalnu zbirku pjesnika Dragutina Tadijanovića, inače rođenog u Rastušju pokraj Slavonskog Broda.



4. Brodska šetnica glavno je mjesto brodskih šetača, biciklista i trkača na kojoj možete pronaći i lik iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić, poznatog Potjeha, koji sjedi na klupici uz Savu i razmišlja.



5. Najveći trg u Hrvatskoj. Glavni gradski trg, tj. brodski korzo, površinom je najveći u Hrvatskoj.
Izletišta oko Slavonskog Broda
1. Dilj-gora

U Popovićevoj šumici u brodskom vinogorju nalazi se i Planinarski dom “Đuro Pilar”, popularno izletište brodskih planinara ili “Šuma Striborova”, namijenjena zabavi i rekreaciji najmlađih te etnoselo obitelji Crljen.



2. Prirodni rezervat Gajna

Smješten je između sela Oprisavci i Poljanci, a u kategoriji značajnog krajobraza zaštićen je od 1990. godine.



3. Umjetno jezero Petnja

Smješteno je na južnoj strani Dilj-gore, 3,5 km sjeveroistočno od Sibinja. Jezero oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, stazama za šetnju, mogućnostima za ribolov i veslanje.



4.       Prašnik i Muški bunar

Nedaleko od Stare Gradiške nalazi se ostatak slavonske prašume hrasta lužnjaka, zaštićen kao specijalni rezervat vegetacije.



5.       Lovčić

Gotovo zaboravljeno mjesto nalazi se ponad bogatih stupničkih vinograda dvadesetak kilometara zapadno od Slavonskog Broda. On, naime, čuva sjećanje na srednjovjekovnu povijest ovih prostora.



6. Eko etno selo Stara Kapela

Na četrdesetak kilometara udaljenosti od Slavonskog Broda nalazi se ovo bajkovito selo.



7. Ljeskove vode

U području Ljeskovih voda nalazi se osam izvora, a voda koja iz njih izvire čista je i bistra jer u blizini nema nikakvih zagađivača.



8. Zoovrt Rušćica

U Rušćici se nalazi zoološki vrt obitelji Milec u kojemu se može vidjeti oko 70 vrsta životinja i ptica.
Jeste li znali
U Tvrđavi je 2013. otvoren u svijetu jedinstveni Muzej tambure sa 60-ak ručno izrađenih eksponata te radionicama i prezentacijama za posjetitelje.
Novi projekti
Multimedijalni centar, Centar za kulturnu baštinu - kompletno infrastrukturno uređenje Barutane u Tvrđavi Brod i njezino pretvaranje u Multimedijalni centar, Centar za kulturnu baštinu



Gradnja hotela prema uzoru na izvornu zgradu Kasarna štaba u Tvrđavi Brod



“Tvrđava znanja, iz prošlosti u budućnost”. Cilj projekta je revitalizacija sjevernog kavalira tvrđave Brod te njezina višenamjenska uporaba kreiranjem novih sadržaja - History visitor centar (Muzej Vojne krajine)



Šetnica s vrtovima nalazit će se na krovu sjevernog kavalira, prostor je zamišljen kao vidikovac i odmorište i prilika turistima za odmor i uživanje u pogledu



“Uređenje Kuće Brlić” - unutarnja obnova Kuće Brlić te njezino otvaranje za javnost kao izložbeno-muzejskog prostora, čime bi Kuća postala važan čimbenik turističke ponude grada Slavonskog Broda. Predviđeno je i postavljanje skulptura s likovima iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić u okviru projekta “Brod - grad iz bajki”. Skulpture bi se postavile na frekventnim lokacijama u središtu grada.
Brod ima najboljeg turističkog animatora u državi
Brođaninu Jurju Kirchoferu u listopadu prošle godine na Danima hrvatskog turizma u Hvaru dodijeljena je titula najboljeg turističkog animatora. Ovim se poslom Juraj počeo baviti prije šest godina, a evo kako gleda na turistički potencijal svog grada: “Kad god dođem na naš Korzo, uvijek je živo. Grad ima neku svoju dušu, svoju priču. Primjerice, Osijek je više studentski grad i kad nema studenata, teško nalazite ljude. Svi su u nekoj žurbi. Slično je i u Zagrebu, vi tamo ne možete vidjeti ljude da stanu, porazgovaraju... A Brod to ima. Brod je zadržao razinu ljudskosti, ima tu svoju priču i dušu, a opet i ljude koji ozbiljno rade i žive. Možda je to moj subjektivni pogled, ali puno je tu prirodnih i kulturnih znamenitosti. Meni osobno nema većeg gušta nego prošetati kejom ili prema Poloju i vidjeti tu ljepotu, samostan, pa onda Tvrđavu, jezero Petnju... Posebna priča su lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić, Dragutina Tadijanovića, sada svima zanimljivi Mandžukić i Olić.” Juraj smatra da turistički djelatnici u Slavonskom Brodu zaslužuju pohvalu. Puno toga se radi, ima mnogo programa, primjerice u sklopu adventa, pokladnih svečanosti ili u vrijeme Uskrsa - kaže Kirchofer. Lijepo je, kaže, imati takvu priču i brojne evente za djecu i odrasle tijekom godine. Turizam više nije samo ljeto i more. Sve više ljudi razmišlja kako će i u jesen i u zimu otići nekamo, otputovati na dva-tri dana, posjetiti nešto, vidjeti. Ako je nama zanimljivo otići u Njemačku i obići njihove gradove, dvorce, manifestacije, onda vjerojatno i Nijemac želi doći ovamo i doživjeti malo drukčiju kulturu i prirodu. Brod je svakako u toj priči, samo trebamo znati pametno iskoristiti ono što imamo, zaključuje Kirchofer.
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike