Ekonomija
KRAJ KOJI RUŠI STEREOTIPE O SLAVONIJI

U požeškom kraju nije sve ravno i tu nitko ne može ostati ravnodušan
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Nadimak Slavonska Atena Požega je zbog kulture stekla u 17. stoljeću

U Požegu se dolazi sa sve četiri strane svijeta. A kako i ne bi kad je Požega deklarirala svoju gostoljubivost u samom grbu koji prikazuje kulu širom otvorenih vrata. Dolaziš li sa zapada, od Zagreba, vidiš Požegu već izdaleka. Ako i ne znaš da je zbog kulture zovu Slavonska Atena, sličnost s gradom božice mudrosti možeš vidjeti i po kamenom brežuljku koji se kao Akropola diže usred grada.

Tako o Požegi piše Matko Peić, povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, majstor putopisa koji je svoj rodni grad ne samo volio, nego i ponajbolje opisao.

Današnjim rječnikom, ovaj pregled mogli bismo iz perspektive Turističke zajednice Požeško-slavonske županije objasniti idući od zapada prema istoku: Lipik je poznat po termalnom lječilištu i ergeli lipicanaca. Pakrac je bio poznat još u srednjem vijeku kao značajna utvrda i imao je kovnicu novca (banovac). Pleternica je poznato svetište Gospe od Suza te važno prometno križište. Kutjevo je jedno od najjačih vinskih središta u Hrvatskoj, s tradicijom vinogradarstva i podrumarstva još od 1232. godine. Kaptol u središtu ima jednu od najsačuvanijih srednjovjekovnih utvrda. Velika je poznata kao izletište i polazište u Park prirode Papuk, koji je zbog svoje geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka. Na čaglinskom području, u srcu Dilj gore, nalazi se poznato i sve posjećenije Sovsko jezero, jedini ostatak nekadašnjeg Paratetis (Panonskog) mora kod nas.

Sa svoje dvije prostorne cjeline Požeškom kotlinom i pakračko-lipičkim krajem smjestila se Požeško-slavonska županija. Iznimno zanimljiv geografski izgled duguje svojim planinama i gorama koje ju okružuju, Psunju, Papuku, Krndiji, Požeškoj gori i Dilju, ravnicama koje se s tim gorama izmjenjuju te rijekama koje ju presijecaju. Najbolji način da je doživite i upoznate jest njezinim biciklističkim putovima koji po obroncima gora, u njihovom podnožju i drugim predjelima oduševljavaju mirom, prirodom i zanimljivostima.

Brda&Doline
Posjetitelj može razgledati znamenitosti očuvane duge povijesti od željeznog doba, doba Rimljana, srednjeg vijeka do moderne i ujedno uživati u hrani i piću, ali i biti aktivni sudionik događanja. Ili sve pomalo, ali dobro, u okusima, mirisima i svemu što ga okružuje. Jer, Požeško-slavonska županija izmiče stereotipnoj percepciji Slavonije, premda je u njenom srcu. Ovdje nije sve ravno, pa ni posjetitelj neće moći ostati ravnodušan.

A sad pođimo obrnuto, iz sredine, od Požege. Nadimak Slavonska Atena, koji je Požega stekla u 17. stoljeću, danas je primjereniji no ikad. Požega je domaćin međunarodnog jednominutnog filma, organizator Ljetne škole znanosti, koja je ugostila nekoliko dobitnika Nobelove nagrade, regionalni centar obrazovanja u klasičnoj, jazz i suvremenoj glazbi, grad čija je kviz-scena među najjačima u Hrvatskoj…, i još mnogo toga.

Požega danas nudi modernu turističku ponudu s fokusom na tri glavne kategorije usluga: aktivni odmor jedinstven u regiji, gastroponudu po ukusu nove generacije, živu i bogatu suvremenu kulturu. Ideja koja ih sve povezuje: Brda&Doline, novi slogan. Zašto? Pozvat ćemo se opet na Peića: U galeriji portreta hrvatskih gradova Požega ima svoj portret toliko originalan da mu je teško naći sličan, a kamoli isti. Ili na Turističku zajednice Grada Požege: Požega je poput kulturološkog jin-janga, uvijek spaja bar dva različita svijeta, bar dva koncepta koja nismo navikli vidjeti zajedno. Požeške vizure drugačije su od uobičajenih slavonskih vizura, a ponuda aktivnog odmora jedinstvena u regiji.

Gastrorevolucija – Muzej u loncu
Uz cijenjena vina odnjegovana u gotovo idealnim geografskim uvjetima, grad je u posljednjem desetljeću zahvatila prava gastrorevolucija. U Požegi je kreiran koncept Muzeja u loncu, koji se proširio cijelom Slavonijom, a cilj mu je sačuvati i ponovno ponuditi posjetiteljima zaboravljene slavonske delicije. Požeška gastrorevolucija ne bi bila ista bez svojih piva. A kao nešto slatko za kraj, ne smijemo zaboraviti - Požega je i dalje grad čokolade.
Branka Starčević Tesari
Kutjevo - grad festivala graševine na Trgu kraljice vina
Grad Kutjevo ne samo da ima festival graševine, nego i svoj trg. Graševina je kraljica vina, a festival njoj u čast manifestacija je koja sljubljuje glazbu i vino. Festival okuplja vinogradare i vinare, ljubitelje tamburaške glazbe i brojne druge goste. Zanimljivost programa je svakako poznata traktorijada - utrka traktora, od oldtajmera do modernih traktora. Posjetitelji mogu uživati u zabavi do dugo u noć slaveći graševinu, sudjelujući u kreativnim kvizovima i programu, kao i bogatoj gastroponudi. A sve se to događa na Trgu graševine, na kojem je i minivinograd s trsovima poznate graševine, što daje ovom trgu posebnost i jedinstvenost. Uz njega je postavljena bačva s grbom Kutjeva. Jedinstveni Trg graševine omiljeno je mjesto na kojemu se okupljaju gosti i turisti iz svih krajeva Hrvatske i svijeta.
Zlatne žice Slavonije
Požega je svakako grad festivala. Ove godine navršava se pola stoljeća od prvog održavanja Zlatnih žica Slavonije. Ali festival je odavno prerastao okvire tamburaške i slavonske pjesme. Sjedinio je Festival običaja i kulturne baštine, uz tradicionalnu festivalsku povorku, požešku berbu grožđa i nastupe kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i inozemstva, tu je i jazz, urban fest, festival elektronske glazbe, ulični festival, fišijada, Gastro Funky food zona i enofest, od 29. kolovoza do 1. rujna. Uz središnju festivalsku priredbu ove godine nudi i retrospektivu najslušanijih uspješnica od svojih početaka nadalje, izvođenje najvećih uspješnica u povodu obilježavanja 50. godišnjice od održavanja prvog festivala 1969. godine.
Geocaching, ili jedna sasvim nova priča
Požega jedva čeka navesti vas na igru i avanturu u digitalnom svijetu kroz priču koja spaja tehnologiju i stare gusarske mape s blagom. “Skrivena blaga Požege” mamac su svim ljubiteljima geocachinga i onima koji će to postati u Zlatnoj dolini. Potreban vam je samo pametni telefon i aplikacija c:geo za Android ili Geocaching® - Treasure Hunt za iPhone. U požeškoj geocaching priči tehnologija će vas vratiti u djetinjstvo, maštu prepunu moćnih brodova, strašnih gusara i skrivenog blaga.
Lipik - grad stakla i toplica
Još su stari Rimljani uživali u ljekovitoj termalnoj vodi Lipika, ali o Lipiku govori i povijest proizvodnje stakla, ergela lipicanaca, brojne prirodne atraktivnosti, aktivni odmor i manifestacije tijekom godine. Tako se posjetiteljima nudi opuštanje u otvorenim bazenima, ozdravljenje u Toplicama, a za aktivni odmor terensko jahanje, plivanje, pješačenje, 300 kilometara biciklističkih staza, ribolov, lov i promatranje divljih ptica i životinja.
Biciklistička avantura
Biciklističke staze u Požeško-slavonskoj županiji mogu biti opuštajuće, ali i avanturističke. U županiji možete birati između 43 službene staze do kojih se može doći preko tri glavna cikloturistička pravca, a velika prednost ovog podneblja visinske su razlike korisne za individualne ili timske treninge. Mir, vijugave šumske ceste s brdašcima i dolinama, smanjen broj vozila, potočić pokraj ceste…
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike