Ekonomija
JEDINSTVEN POLUOTOK NA DUNAVU

Erdut, Aljmaš i Dalj - vinogorje i svetište u zagrljaju Dunava
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Erdutski vinogradi imaju najveću plantažu vinograda u jednom komadu u Hrvatskoj - površine 450 hektara i najveću drvenu bačvu u uporabi na svijetu

Turizam je velika uzdanica na prostoru Aljmaša, Erduta, Dalja, Aljmaš Planine, Dalj Planine i Erdut Planine - svih naselja općine Erdut smještenih na jedinstvenom prostoru koji je s tri strane obgrlio moćni Dunav.

Na tom dunavskom poluotoku bogatom prirodnim ljepotama, također bogate povijesti, nepreglednih vinograda i odličnih vina, sve je više smještajnih objekata koji primaju goste. Točnije, mnogi su subjekti zajedno zasukali rukave, počevši od samih mještana ovih sela, preko Općine Erdut, ali i drugih institucija - Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, kao i Osječko-baranjske županije, koji različitim projektima ulažu u razvoj turističke ponude na tom području.

Multikulturalnost, odličan turistički potencijal koji nude sportovi i avanturističke aktivnosti na Dunavu i Dravi, preko običaja i spomenika iz prošlosti poput Daljskog idola - figurice žene iz 14. stoljeća prije Krista, srednjovjekovne erdutske kule, erdutskog dvorca, uz prepoznatljiva vina, vrijednosti su koje ovaj kraj čine na mnoge načine posebnim. Činjenica je, tvrdi načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić, kako je riječ “o stvarno bogomdanoj lokaciji uz dvije prekrasne rijeke.”

Svetište Gospe od Utočišta
Destinacija jednostavno obiluje potencijalom i smisleno se bori za svakog gosta pa se u vezi s tim održavaju sajmovi i brojne manifestacije temeljene na tradiciji, ali i manifestacije koje su posvećene vinima. Priredbe konjogojaca također privlače posebnu kategoriju posjetitelja. Ipak, vjerski turizam vjerojatno je i najsnažniji adut ovog kraja. Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu privlači u kolovozu više desetaka tisuća vjernika svake godine. Vjernici također posjećuju i manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini. Turisti dolaze uživati obilazeći obronke Erdutskog ili Daljskog brda prekrivene trsovima još od doba Rimljana, bolesni dolaze po Božji blagoslov i ljekovitu i čudotvornu izvorsku vodu...

U Erdutu je uređena izvrsna zelena poučna staza. Aljmaško-erdutsko-daljsko brdo privlačno je za cikloturiste, a tim krajem prolazi i biciklistička ruta Dunav-EuroVelo 6, koju koriste brojni stranci. Drava i Dunav i područja uz te dvije rijeke izvrsna su za avanturistički ili rekreacijski turizam. Brojni kruzeri koji plove Dunavom pristaju u Aljmašu, iz kojeg inozemni gosti polaze u obilaske Osijeka i okolice.

Erdutski vinogradi su vinarija koja ima najveću plantažu vinograda u jednom komadu u Hrvatskoj - površine 450 hektara. U podrumu te vinarije nalazi se najveća drvena bačva u uporabi u svijetu - zapremnina joj je 75 tisuća litara. Uz ovu veliku vinariju ljubitelje vina privlače tri izvrsne manje vinarije - Antunović, Brzica i Siber. U Dalju se nalazi muzej vina Teutoburgium.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica najavila je kako se planira aktivirati i stare vojne bunkere, građene 50-ih godina prošlog stoljeća u Aljmašu, kao novi specifični turistički sadržaj.

Centar “Milutin Milanković”
- Imamo 18 registriranih turističkih subjekata s 23 objekta koji posjeduju 107 ležaja. Oni su raspoređeni u četiri naselja - Dalju, Erdutu, Aljmašu i Dalj Planini. Broj tih subjekata raste, što znači da naši ljudi imaju interesa da se bave turizmom. Ovi sadašnji će možda pokrenuti ostale u tom smjeru. To je dobar smjer jer turizam veže i prodaju domaćih proizvoda. Naime, ugostitelji angažiraju domaće proizvođače. Sve je to povezano i na korist zajednice. Tu su mali i veliki vinari sa svojom ponudom, imamo proizvođače rakija, OPG-i proizvode perad - patke, guske... To i je način poslovanja na ruralnom prostoru - susjed može susjedu prodati domaći proizvod ako onaj drugi u svojoj ponudi nema zaokruženu cjelinu - priča Darko Barjaktarević iz Turističke zajednice Erdut dodajući kako optimizam dodatno ulijeva najava otvaranja i dvaju hotela u Aljmašu, čime će znatno povećati prihvatni kapacitet tog kraja.

U Aljmašu se uređuje Turistički informativni centar koji tehnologijom nastoji pratiti Kulturno-znanstveni centar “Milutin Milanković” u Dalju, rodnoj kući znanstvenika svjetskog glasa. Taj centar postao je odredište brojnih ekskurzija, kao i posjeta znanstvenika. U muzeju je uređena tzv. svemirska soba s modelima planeta i drugim Milankovićevim dostignućima, što centar čini jedinstvenim zbog spoja povijesti, edukativnih i turističkih sadržaja.

Naposljetku, prirodne su vrijednosti Aljmaša, Erduta i Dalja izuzetne. U prvom redu, to je ušće Drave u Dunav. Kraj je upravo zbog prirodne ljepote i atraktivnosti prepun vikendica. Uz Dravu i Dunav razvijen je lovni i ribolovni turizam.

- Za sam Aljmaš kažu da je sam po sebi avantura kroz cijelu povijest. Carica Marija Terezija na ušću je imala vrt, zato i stariji Aljmašani ušće zovu Carska bašča. Biskup Strossmayer volio je dolaziti preko ljeta u Aljmaš i odmarati se u njemu, a i dvije rimske legije imale su tabor na obroncima aljmaških čotova. Janus Pannonius je naš Aljmašanin, jedan od najvećih srednjovjekovnih pisaca elegija iz porodice Kestenac. “Rođen sam tamo gdje Drava predaje ime i vodu Dunavu”, pisao je Janus Pannonius. I Marijan Matijašević također, pisac čije se jedno djelo izvodilo kao praizvedba u HNK-u u Zagrebu, Judita aljmaška - priča poznavatelj povijesti svog naselja, Aljmašanin Ivica Stanković.

Darko Pejić
HOTEL U DVORCU ALJMAŠ
Aljmaš bi uskoro trebao dobiti i hotel s najmanje četiri zvjezdice. Riječ je o dvorcu Aljmaš, odnosno kuriji Adamović Čeh, a vlasnik Vladimir Iličić kaže kako je prema uputama konzervatora uređen objekt stare škole. Riječ je o višemilijunskim ulaganjima, a taj će hotelski objekt imati bazen i ostale sadržaje koji prate tako visoku hotelsku kategoriju. Iličić kaže kako tri godine čekaju natječaj za potpore u turizmu koje bi subvencionirale uređenje unutrašnjosti. U svakom slučaju, kaže Iličić, uskoro će završiti svoju investiciju. Takvim reprezentativnim objektom malo se koje turističko mjesto može pohvaliti.
PRILAGOĐENI SLIJEPIMA
Odnedavno je Općina Erdut jedinstvena u Hrvatskoj, kaže načelnik općine Jugoslav Vesić, i po prezentaciji svih atrakcija prilagođenih slijepima i slabovidnima, kao pionir takve ponude. Velika je to skupina, drži Darko Barjaktarević, zamjenik predsjednika TZ Erdut. Prema njegovim saznanjima, u Hrvatskoj je riječ o velikom broju osoba koje mogu koristiti njihove inovativne alate na brajici, infopultove s govornim porukama o ponudi s pojašnjenjima lokacija, mobilnom aplikacijom za tu specifičnu kategoriju turista za čiji su prihvat posebno educirani pružatelji turističkih i smještajih kapaciteta.

- Turistička ponuda i za slijepe i slabovidne nam je nešto najnovije na što smo se u posljednje vrijeme također usmjerili. Velik je to potencijal, uočili smo to na probnim turama koje smo organizirali. Svoju internetsku stranicu prilagodit ćemo takvoj klijenteli, u cijeloj Europi je nekih 15 milijuna takvih turista koji putuju i svakako dio njih želimo privući u goste. Stoga smo s Općinom Erdut i Hrvatskom turističkom zajednicom proveli seminare za one koji dočekuju goste kako bi im pomogli da se promoviraju, prilagode ponudu, brendiraju... - kaže Barjaktarević.
Povijest od 14. stoljeća
Erdut je, navodi se na internetskoj stranici Općine Erdut, naselje smješteno uz Dunav na lesnom uzvišenju. Prvi put spominje se 1335. godine, kao Erdöd, a u smislu grada 1472. godine kao Castelum Erdeed. Ime Erduta potječe od lokalnog mađarskog naziva i znači šumski put. Nakon turskog povlačenja 1688. godine Erdut preuzima carska bečka komora. Godine 1730. Erdut prelazi u ruke vlastelina Johana Baptiste Maksimilijana barona Zuana, zatim grofa Ivana Palfija, pa porodice Adamovića Čepinskih. U drugoj polovini XIX. stoljeća Erdut postaje posjed sremskog župana Ervina Čeha, a u posjedu porodice Čeh bit će sve do nacionalizacije poslije Drugog svjetskog rata.
Vinarije
VINA ANTUNOVIĆ

VINARIJA BRZICA

ERDUTSKI VINOGRADI

VINARIJA SIBER
POSJETI
       1.        MAJPAN               travanj

       2.        URANAK               svibanj

       3.        SAJAM CVIJEĆA              svibanj

       4.        ALJMAŠKA RIBARSKA NOĆ              lipanj

       5.        TREŠNJIJADA              lipanj

       6.        DALJSKI DERNEK              srpanj

       7.        VELIKA GOSPA              kolovoz

       8.        PREOBRAŽENJE GOSPODNJE               kolovoz

       9.        WINE & BIKE TOUR ERDUT              rujan

       10.        PUDARINA              rujan

       11.        SMOTRA SVATOVSKIH ZAPREGA              rujan

       12.        GUŽVARIJADA              listopad

       13.        SAJAM STARIH ZANATA I OBIČAJA              listopad

       14.        FIŠIJADA              studeni
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora