Osijek
ČEPINSKI SUNCOKRETI PROVELI POSJETITELJE OD HRVATSKE DO MAKEDONIJE

Tonkovac: Čepin oduvijek njeguje kulturu i tradiciju i voli domovinu
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Proteklog vikenda na tisuće izvođača, uzvanika i posjetitelja prodefiliralo je dvorištem OŠ Miroslava Krleže

Devetnaesti su Čepinski suncokreti iza organizatora, KUD-a "Ivan Kapistran Adamović", i pokrovitelja, Općine Čepin, Osječko-baranjske županije, Tvornice ulja Čepin, Komunalca Čepin, Zagrebačke banke, a sve se odvijalo pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Slavonije i Slavonskog radija.


Proteklog vikenda na tisuće izvođača, uzvanika i posjetitelja prodefiliralo je dvorištem OŠ Miroslava Krleže, gdje su bili postavljeni štandovi i šatori za nastupe i koncerte, gastronomsku i drugu ponudu, uživajući u uobičajeno odličnoj zabavi.

Općinsko dijete

Plesovima i pjesmama poveli su posjetitelje po cijeloj Hrvatskoj, pa i do Makedonije i Ohrida. Nakon nastupa djece iz vrtića Zvončić i osnovnih škola "Vladimir Nazor" i Miroslava Krleže svoj godišnji koncert izveli su "Adamovićevi" folkloraši, a potom je nastupio Ansambl "Jonče Hristovski" iz Skopja. Program u petak navečer kraju su priveli Gazde koncertom na kojem se besplatnim fišem častilo sve posjetitelje. Kultura i slavonska gastronomija obilježili su i sljedeći dan, subotu, kada se dijelio čobanac, a na pozornici su se izmjenjivali čepinski KUD, skopski ansambl, Zbor umirovljenika Čepin, KUD "Matija Gubec" Slavonski Kobaš, Folklorni ansambl "Sveta Nedelja", Zavičajni klub Ličana "Gacka" Bizovac – KUD Cret, HKUD Valpovo 1905 i KUD Šumari Vinkovici. Pjesma i ples nastavili su se u šatoru uz TS Ringišpil. Nedjelja je tradicionalno bila rezervirana za Male čepinske suncokrete, na kojima su, prije podjele graha i koncerta TS Žitna polja, na Dječjoj smotri folklora nastupili: KUD "Ivan Kapistran Adamović", KUD "Milko Cepelić" Vuka, KUD "Ivan Goran Kovačić" Velika, FA Lisinski Vinkovci, KUD Leopold Osijek, Ansambl "Jonče Hristovski" Skopje, KUD "Ady Endre" Korođ i KUU Korijeni pustare Antunovac.


Ante Blažević, predsjednik KUD-a "Ivan Kapistran Adamović", vodio je brigu da sve bude pod koncem, ali je bilo vidljivo da, iako prezauzet tehničkim i organizacijskim poslovima, itekako uživa u svoj lepezi nastupa svog KUD-a, ali i gostujućih KUD-ova.


Načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac ponosan je na KUD, za koji će kazati da je općinsko dijete, jer je velik poticaj njegovu osnivanju dala Općina Čepin, koja ga podupire svih ovih godina.


- Ove se godine, na 19. Čepinskim suncokretima, možemo pohvaliti onim što posljednjih godina radimo, a mislim da to i mještani vide. Ono što je osobnost i što čini jedan narod, općinu, grad i državu jesu tradicija i kultura. Mi se možemo tu pohvaliti ne samo u ime Općine nego i u ime svih udruga onim što je u prethodnih nekoliko godina uloženo u kulturu i tradiciju. To su milijunski iznosi, približno je deset milijun kuna do sada uloženo u novi kulturni centar, koji je otvoren u veljači, u knjižnicu, u prostorije umirovljenika, izviđača... Ostalo nam je još do kraja napraviti trg i s tim će u Centar za kulturu biti uloženo ukupno 12 milijuna kuna. To je jako važno nama u Općini i s tih 12 milijuna kuna, onim što smo mi radili ovih godina, želimo zaštiti kulturu i tradiciju naše općine. Čepinski suncokreti skup su svih udruga, naravno, i KUD "I. K. Adamović", koji je glavni organizator zajedno s Općinom, pokazuje ono što je radio prethodnu godinu. Ove se godine mogu i pohvaliti, dobili su novog koreografa i voditelja, Enriha Merdića, i msilim da su ovogodišnji Čepinski suncokreti bili prilika da naši mještani i drugi vide što su naši KUD-ovci uspjeli u ovih nekoliko mjeseci s Merdićem postići i dati više od sebe - kaže Tonkovac.
Poticaj djeci

- Prethodnom koreografu ovim putem zahvaljujem za sve te godine tijekom kojih je radio s KUD-om i što su folkloraši uspjeli predstaviti nas i u Europi, i na Balkanu, i u cijeloj Hrvatskoj. Merdiću želim uspješan rad i svakako predsjedniku KUD-a Anti Blaževiću, koji daje i sebe i svoju obitelj u to društvo i koji pokušava od KUD-a napraviti to što jest. Zahvaljujem svim udrugama koje su sudjelovale u organizaciji s KUD-om. Ribiči, lovci i izviđači pripremali su jela za posjetelje, Općina je to poduprla, kao što je pronašla i dodatna sredstva za jača, zvučna imena na večernjim koncertima. Jako mi je drago što nam je ove godine došao KUD iz Makedonije. S Malim suncokretima dajemo svoj djeci poticaj da zavole svoju kulturu i tradiciju, a od kada smo otvorili nove prostorije za rad KUD-a, djeca se učlanjuju sve više. Roditelji vide da smo postigli mnogo, da ulažemo. Nas na periferiji Europske unije mogu spasiti samo kultura i tradicija od onoga što se događa u EU-u, onoga što se meni osobno kao čovjeku ne sviđa - smatra Tonkovac.


Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin ističe da su Suncokreti hvalevrijedna manifestacija.


- Činjenica da se radi o 19. Suncokretima govori da se radi o tradicionalnoj manifestaciji. Sve zahvale i čestitke prije svega organizatorima, jer se u svakom detalju ovdje vidi da je dobro organizirano, da je puno sadržaja, a to dokazuje i ovako velika posjećenost. Ne samo što je pun šator nego je pun i cijeli ovaj prostor na kojem se odvija manifestacija. Jako mi je drago što ima ljudi ne samo iz Čepina nego i iz šire okolice. Važno je očuvati slavonsku tradiciju, kulturnu baštinu, a oni to čine na najbolji način. Hvala im u ime Županije. Jedna je to od manifestacija na području županije u koju polažemo nade u smislu da će biti magnet za privlačenje turista koji će posjećivati županiju. Ova manifestacija to već čini i ima potencijal da to bude puno snažnije ubuduće. Čepinski KUD ima niz manifestacija koje organizira tijekom godine ili na njima sudjeluje, a to govori o profesionanom pristupu njegovanju tradicije. Potreban je velik trud i entuzijazam, puno volje i utrošenog slobodnog vremena za činiti nešto na ovako kvalitetnoj razini. Stoga ih možemo samo poticati da tako i nastave - kazao je Vulin.
Veliku su potporu organizaciji dale udruge građana, direktor Komunalca Željko Barišić i njegovi djelatnici, predsjednik Udruge veterana Vojne policije Stipe Modrić i članovi, a zahvalnicu je dobio i Ilija Pavić, ravnatelj OŠ "Vladimir Nazor", za sve ove godine potpore koju on i škola daju kao domaćini održavanja Suncokreta.


Darko Pejić
POSTATI TURISTIČKI PROIZVOD
Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, kaže kako su na Suncokretima svjedočili da KUD “I. K. Adamović”, zajedno s Općinom Čepin i suradnicima u proteklih 19 godina, radi na očuvanju kulturne baštine i identiteta. “To pridonosi i turističkoj promidžbi manifestacije. Nemaju sve manifestacije tendenciju postati turistički proizvod, no ono što je izuzetno važno za Slavoniju jest očuvanje tradicije, običaja, Čepinski suncokreti iz godine u godinu to čuvaju i svjedočimo da i lokalno stanovništvo, ali i gosti koji dođu uživaju u našoj baštini i onome što KUD iz Čepina njeguje”, rekla je Roth.
Možda ste propustili...

HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK

Stručni skup o biljnoj proizvodnji

ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA

Erasmusovci imali goste iz pet zemalja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

7. GODINA MASKENBALA LIONS KLUBA GEA

Tradicionalni humanitarni maskenbal za pomoć štićenicima Klasja

2

FAKULTET ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Obrazovanje za zdravstvo
prema zapadnom standardu

3

17. DONJOGRADSKA KOBASIJADA

Najbolje kobase OPG-a Čutura i seka N. Barišića