Autoglas
INOVACIJA

Kia razvila robotski prsluk koji može podizati ruke radnicima
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Smanjuje opterećenje radnikova vrata i leđa kada mora držati ruke iznad glave

Kia je razvila robotski prsluk VEX - Vest Exoskeleton - namijenjen radnicima u proizvodnji koji puno sati provode s rukama iznad glave. VEX poboljšava fizičku snagu radnika u proizvodnji oponašanjem pokreta ljudskih zglobova čime ljudima omogućava bolju potporu i mobilnost. Prsluk, bez ikakve baterije, kao prvi na svijetu koristi policentrične osovine - s potporom mišićima u više točaka - radi smanjenja umora i unaprjeđivanja učinkovitosti. Namijenjen je smanjenju opterećenja radnikova vrata i leđa kada mora držati ruke iznad glave.

S težinom koja je od 22 do 42 % manja od konkurentskih proizvoda VEX se nosi kao ruksak. Korisnik provuče ruke kroz trake na ramenima prsluka i nakon toga zategne kopče na prsima i oko pojasa. Leđni dio može se prilagoditi u dužinu do 18 cm dok se stupanj snage može prilagođavati na šest različitih jačina – do 6,6 kgf (kilogram-force, kilogramska sila).

VEX je namijenjen radnicima čiji rad se obavlja iznad glave, npr. tijekom rada na donjem dijelu vozila - kod namještanja kočnih i ispušnih cijevi. Razvoj robotskog pomoćnika VEX rezultat je 10-mjesečnog pilot-programa u dvije američke tvornice grupacije. Test je bio vrlo uspješan jer je radnicima olakšao rad i povećao produktivnost, zbog čega su obje tvornice uključile sustav VEX u svojim proizvodnim pogonima.

Grupacija Hyundai-Kia je, kao dio svojih planova razvoja različitih robotskih tehnologija, već pustila u komercijalnu upotrebu lako robotsko pomagalo CEX (Chairless EXoskeleton), koje rasterećuje koljena, leđa i mišiće radnika kako bi bez mnogo fizičkog naprezanja mogli raditi u čučećem položaju. S težinom od samo 1,6 kg CEX je vrlo lagan i može izdržati težinu do 150 kg. Robotski pomoćnik CEX se s prilagođavanjem traka u predjelu pojasa, bedara i koljena jednostavno namješta i prilagođava dimenzijama i težini korisnika. Na raspolaganju su tri razine podešavanja. Smanjenjem opterećenja leđa i mišića donjih udova za 40% smanjuje se umor i poboljšava učinkovitost.

Razvojem robotskih pomagala VEX i CEX grupacija pokazuje odlučnu predanost zdravlju i dobrom raspoloženju radnika.

Milan Bugarić
BROJ ROBOTA ĆE SE UČETVEROSTRUČITI
Prema podatcima međunarodne udruge robotike (International Federation of Robotics), grana nosive robotike bilježi rast od 14 % koji se povećava. U svijetu će 2021. biti prodano oko 630.000 komercijalnih robota, s najvećom potražnjom u automobilskoj industriji. U 2017. je u automobilskoj djelatnosti bilo u upotrebi 126.000 robota, 33 % svih komercijalnih robota.