Zdravlje
SVJETSKI DAN SRCA OBILJEŽAVA SE SVAKE GODINE 29. RUJNA

Kardiovaskularne bolesti - uzrok smrti
Objavljeno 28. rujna, 2019.

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna. U svibnju 2012. godine svjetski čelnici obvezali su se na smanjenje globalnog mortaliteta od nezaraznih kroničnih bolesti za 25 % do 2025. godine.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) odgovorne su za gotovo polovinu smrti od kroničnih nezaraznih bolesti, što ih čini prvim uzrokom smrti u svijetu. Upravo zato je Svjetski dan srca izvrsna platforma s pomoću koje se zajednica može udružiti u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i time smanjiti globalni teret bolesti.

Obilježavanje Svjetskog dana srca inicirala je Svjetska kardiološka federacija, a cilj tog dana je informirati ljude diljem svijeta da su kardiovaskularne bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, vodeći uzrok smrti u svijetu, odgovorne za 17,5 milijuna smrti godišnje, te istaknuti što svaki pojedinac može poduzeti kako bi prevenirao i kontrolirao kardiovaskularne bolesti.

Obilježavanjem ovog dana želi se educirati javnost kako se kontroliranjem čimbenika rizika, kao što su upotreba duhanskih proizvoda, nepravilna prehrana i nedovoljno tjelesne aktivnosti, može izbjeći najmanje 80 % prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara.

Svjetski dan srca globalna je kampanja tijekom koje pojedinci, obitelji, zajednice i vlade diljem svijeta sudjeluju u aktivnostima kojima preuzimaju odgovornost za svoje i kardiovaskularno zdravlje drugih.

Kroz ovu kampanju Svjetska kardiološka federacija ujedinjuje ljude iz svih zemalja i različitog podrijetla u borbi protiv tereta kardiovaskularnih bolesti te inspirira i usmjerava međunarodnu akciju za poticanje načina života koji čuva zdravlje našeg srca.

Ovogodišnja kampanja Svjetske kardiološke federacije nosi slogan "Budi heroj srca" te upozorava na potrebu da kao pojedinac samom sebi obećamo da ćemo se zdravije hraniti, biti tjelesno aktivniji te prestati pušiti.

Europsko kardiološko društvo (ESC) i Europsko društvo za aterosklerozu (EAS) prije nekoliko godina objavilo je smjernice za tretiranje dislipidemije koja leži u podlozi bolesti srca i krvožilnog sustava. U smjernicama stručnjaci donose i dodatke prehrani odnosno sastojke koji imaju povoljan učinak na razinu lipida u plazmi te ih valja razmatrati kao dio strategije u prevenciji odnosno liječenju kardiovaskularnih bolesti. Srčani i moždani udar najčešći su pojavni oblici ovih bolesti koji često završavaju smrtnim ishodom prije pružanja neodgodive medicinske pomoći. Važno je poznavati rizične čimbenike kako biste znali na vrijeme zaštititi vlastito zdravlje. S prevencijom treba započeti već u mladosti. J.Kn.
Smanjiti stres
Stresne životne situacije dovode do usvajanja prehrambenih navika i ponašanja koje nepovoljno djeluju na kardiovaskularno zdravlje. Dugotrajne stresne situacije djeluju na rad organskih sustava i mijenjaju ih. U stresu dolazi do smanjenja protoka krvi kroz srce, zbog čega ono može nepravilno raditi čime se povećava sklonost nastanka krvnih ugrušaka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMIRNICE KOJE SU LOŠE ZA ZGLOBOVE

Hrana može pojačati simptome artritisa

2

POREMEĆAJI SPAVANJA JEDNI SU OD NAJČEŠĆIH U OPĆOJ POPULACIJI

Najčešći uzroci prekomjerne dnevne pospanosti su nesanica i opstruktivna apneja u spavanju

3

SRČANI SU BOLESNICI PODLOŽNIJI COVIDU 19

Krećite se, jedite zdravo i uzimajte svoju terapiju