Novosti
ZAVRŠENA ISTOČNA OBILAZNICA VINKOVACA

Gospodarstvu nove prilike, a građanima sigurniji promet
Objavljeno 20. rujna, 2019.

Istočnu obilaznicu Vinkovaca, koja je nastavak južne vinkovačke obilaznice sagrađene prije desetak godina i koja počinje kod novog željeznog lučnog mosta na Bosutu uz državnu cestu Vinkovci - Županja na izlasku iz Vinkovaca, ide do prigradskog naselja Mirkovci i siječe se s državnom cestom Vinkovci - Tovarnik te nastavlja do Nuštra, gdje izbija na državnu cestu prema Vukovaru, svečano je u petak otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.


Premijer je istaknuo kako mu je drago što se istočna obilaznica Vinkovaca otvara uoči otvorenja 54. Vinkovačkih jeseni.


- Posebno mi je drago da je i ovo jedan dio našeg angažmana kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, koji u ove protekle tri godine usmjerava u Slavoniju od ukupno 18,7 milijardi kuna, već 11 milijardi kuna kroz razne projekte koji su realizirani. Drago mi je da će deseti Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem biti ovdje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, odnosno gradu Vukovaru - rekao je Andrej Plenković.


Riječ je o projektu koji se graditi počeo u svibnju 2017. godine, a koji su Vinkovčani jako dugo čekali kako bi se središte grada rasteretilo od prometovanja kamiona.


- Ovo je velika stvar za sve Vinkovčane, za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju, jer objekt koji vrijedi 120 milijuna kuna skratit će put za sve one koji prolaze kroz Vinkovce. Osim toga, istočna obilaznica otvorit će novu perspektivu Vinkovcima, jer cijeli jedan dio grada koji do sada nije bio otvoren za gospodarske djelatnosti sada će biti dostupan. Otvaranjem istočne obilaznice izmjestit će se teretni promet te će promet, posebno za one najmlađe, biti sigurniji - rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.


Projektom vrijednim 120 milijuna kuna financirana je gradnja dviju etapa obilaznice. Ukupno, riječ je o 7,6 kilometara ceste i četiri objekta: nadvožnjaku preko željezničke pruge Zagreb - Tovarnik, nadvožnjaku preko kraka 5 čvora “Vinkovci–istok”, nadvožnjaku preko željezničke pruge Vinkovci - Drenovci i nadvožnjaku preko industrijskog kolosijeka za Silos te četiri kružna toka.
- Cesta ima nacionalno i regionalno značenje za područje Slavonije i Baranje te u konačnici europsko značenje jer povezuje A3 cestu, tj. koridor s Lukom Vukovar. Ovo je buduća brza cesta koja ide Osijeka, tvori svojevrsni slavonski ipsilon od Osijeka prema Nuštru i u Nuštru se račva prema Vukovaru i Iloku, jednim krakom, a drugim krakom prema Vinkovcima i Županji. Sadašnji promet zadovoljava jedan kolnik, u budućnosti, ako se bude razvijalo gospodarstvo ovoga kraja, izgradit će se i drugi kolnik. U ovom trenutku je promet na ovoj dionici oko 9000 vozila godišnje. Kada je riječ o spajanju Vukovara i Vinkovaca preko brze ceste, to se očekuje vrlo brzo - rekao je Josip Škorić, predsjedniik Uprave Hrvatskih cesta.
Mario Kokaj
Ivan Bosančić

gradonačelnik Vinkovaca

Istočna obilaznica otvorit će novu perspektivu Vinkovcima, jer cijeli jedan dio grada koji do sada nije bio otvoren za gospodarske djelatnosti sada će biti dostupan.
ULAGANJA
Hrvatske ceste planiraju do 2020. godine u obnovu i gradnju državnih cesta uložiti 312 milijuna kuna, među kojima je obilaznica kapitalni objekt, a planiraju realiziratii projekt vukovarske obilaznice i spoja ceste sa središtem Vukovara te riješiti problem prometne izolacije Iloka planiranom gradnjom prometnice od Iloka do Lipovca, čime će Iločanima biti omogućen pristup autocesti Lipovac - Zagreb.