Sport
MOGLA BI PONOVNO BITI REKORDNA GODINA

4. Baranjski Ferivi polumaraton: Idealan dan za sport i boravak u prirodi
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Prošlogodišnji su pobjednici Mađari David Kiss i Tunde Szabo, koja ide po treći naslov

U nedjelju se u organizaciji AK Slavonija-Žito, tvrtke Ferivi i Parka prirode Kopački rit održava 4. Baranjski Ferivi polumaraton. Događaj je to namijenjen ne samo aktivnim sportašima, nego i svim rekreativcima, ljubiteljima trčanja u prirodi koji mogu izabrati dionicu najprikladniju njihovim trenutačnim mogućnostima.

Kao i na prethodnim izdanjima "udarna" je utrka po kojoj je nazvano i cijelo natjecanje - polumaraton. Za najzahtjevniji izazov prijavilo se već više od 300 sudionika, među kojima će biti onih koji će nastojati popraviti svoje osobne rekorde, ali zasigurno i onih kojima će utrka u Kopačkom ritu biti prva odrađena na 21 km.

Rekordna godina
Oni koji nisu u mogućnosti pretrčati toliku dionicu imaju i sasvim prikladnu utrku građana, odnosno ove godine pod imenom obiteljska utrka, a koja će se trčati na pet km. To je ipak distanca koju bez većih poteškoća mogu svladati svi koji su bar povremeno bave rekreacijom te je i za nju već najavljeno više od 100 natjecatelja. Dodatnu zanimljivost svakako pruža i utrka štafeta, koje će činiti tri člana, a svaki će otrčati pet km. S obzirom na to da organizatori shvaćaju važnost bavljenja sportom od malih nogu, nezaobilazan dio Baranjskog Ferivi polumaratona su i dječje utrke. Ponovno će se trčati u nekoliko dobnih kategorija, a najmlađi - cicibani (2012. i mlađi) pred sobom će imati dionicu od 200 m. Za mlađe limač(ic)e (2010./‘11.) staza utrke iznosi 300 m, za starije limač(ic)e (2008./‘09.) 600 m, dok će po 900 m trčati mlađi kadeti i kadetkinje (2006./‘07.), te stariji kadeti i kadetkinje (2004./‘05.).

Ponovno će start utrka biti kod dvorca Tikveš, ali promjena u odnosu na prethodne godine je da će cilj, zbog renoviranja dvorca, biti ispred Bio-ekološke stanice. Dječje će se utrke ove godine održati na livadi, pa neće kolidirati s "odraslim" utrkama tako da ni satnica ne bi trebala odstupati. A cijeli događaj počet će već u 8 sati otvaranjem prijava, nakon čega će u 10.15 biti i svečano otvoren, dok je start 4. Baranjskog Ferivi polumaratona u 10.30 sati. Sat vremena kasnije krenut će dječje utrke, a u 12.30 obiteljska utrka te štafeta.

Na prethodna tri izdanja nastupilo je gotovo 1500 natjecatelja, a rekordna je bila prošla godina s 566 sudionika. Trend je isti, svake je godine sve više atletičara-rekreativaca, pa je vrlo izvjesno kako će ove ponovno pasti novi rekord. U pretprijavama svoj dolazak najavilo je više od 450 natjecatelja, svi oni koji su to propustili mogu se prijaviti i na sam dan utrke, na jednom od štandova, a u nedjelju će se odvijati i prijave za dječje utrke. One su prethodnih godina također bitno povećavale masovnost te se slično očekuje i sada. Za nastup u njima startnina je besplatna, dok će polumaratonci morati platiti 200 kn, sudionici obiteljske utrke 60, a štafetne 90 kn po osobi. Dodatna olakšica za natjecatelje na obiteljskoj utrci je da ako sudjeluju članovi iste obitelji, tada će startninu platiti samo prva dva člana, dok je za trećeg besplatna.

I novčane nagrade
- U nedjelju nas očekuje nova velika utrka, zadovoljni smo najavama o broju sudionika i mogla bi ponovno biti rekordna godina. Pripreme su praktički dovršene, a da sve na dan utrke prođe prema planu brinut će se i oko 150 volontera. Pozivamo sve građane da provedu ovu nedjelju u prirodi, iskoriste besplatan prijevoz do Tikveša, neovisno o tome hoće li se natjecati ili ne. Osigurali smo dodatan popratni sadržaj, od raznovrsne ponude hrane i pića, pa do zabave i vjerujem kako će svi koji dođu biti zadovoljni. Zahvalni smo PP Kopački rit i tvrtci Ferivi što su prepoznali vrijednost ovog projekta te ga podržavaju od prve godine - rekla je uime organizatora Stefani Šešum.

Za sve natjecatelje na "odraslim" utrkama (polumaraton, obiteljska, štafeta) organizatori su osigurali besplatan ručak, dok ga svi ostali posjetitelji mogu pribaviti prema pristupačnoj cijeni, kao i ostalo iz gastroponude.

Lijepim krajolikom Kopačkog rita trčat će sudionici iz najmanje pet zemalja, a bit će zanimljivo vidjeti tko će ove godine odnijeti prevlast. Do sada smo vidjeli dva puta dvostruko mađarsko slavlje (2016. i 2018.) te jedno hrvatsko (2017.), a samo je Mađarica Tunde Szabo uspjela dva puta pobijediti. Ona je najavila i pohod na treću krunu najbrže polumaratonke, vlasnica je i rekorda utrke, te ćemo u nedjelju oko podneva doznati je li uspjela ponovno nadjačati konkurenciju.

Najbolji polumaratonci dobit će i novčane nagrade, od tisuću kuna za prvo do 300 kn za peto mjesto, a svima će pripasti i finišerske medalje. Medaljama će biti nagrađeno i troje prvoplasiranih u obiteljskoj i štafetnoj utrci, kao i u dječjim, gdje će najbolji pojedinci primiti i nagrade sponzore. No, jasno je kako pomisao na nagradu nije ono što je sve sudionike ponukalo za nastup, to je izazov nadmetanja i uživanja u trčanju prirodom, a upravo užitak boravka u ljepotama PP Kopački rit dovoljno je dobar poziv i svima ostalima da tamo, bar kao gledatelji, provedu posljednje ljetne sate ove godine.

Goran Roguljić
Raspored utrka
10.30: start 4. Baranjskog Ferivi polumaratona

11.30: start dječjih utrka

12.30: start obiteljske utrke i štafete
Besplatni autobusi
Organizatori su ponovno osigurali besplatan autobusni prijevoz, a s obzirom na skučeniji prostor za parkiranje pozivaju sve zainteresirane da se odluče upravo na takav oblik odlaska do Tikveša. Polasci s parkirališta GPP-a bit će u 9 i 10.15 sati, a povratak u 14.30 te 15.30. Zbog utrka će u okolici dvorca Tikveš promet biti zaustavljen u vremenu od 10.20-10.50 te 12.20-13.20.
Možda ste propustili...

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike