Sport
NOVI PORAZ U GOSTIMA

Osječani napadali, promašivali, pa u završnici susreta kapitulirali
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Bijelo-plavi su vrlo rano poveli, onda u nastavku pokleknuli zbog vrlo jeftino primljenih pogodaka

Osijek je pao u Kranjčevićevoj iako ni po čemu nije zaslužio poraz. No susreli su se bijelo-plavi s poznatim nogometnim prokletstvom u kojem budeš kažnjen za vlastite promašaje.


Nisu osječki nogometaši odigrali loše, ali slaba će im to utjeha biti nakon svega jer su ostali praznih šaka. I nije samo loša realizacija bila problem u tom susretu. Iako su u polju izgledali sasvim pristojno, bijelo-plavi su primili vrlo jeftine pogotke. Prvom je kumovao, inače, sigurni vratar Ivušić, a kod drugog je obrana bijelo-plavih bila mlaka u situaciji u kojoj je trebalo energičnije očistiti loptu iz kaznenog prostora, što je na kraju iskoristio i kaznio Marko Tolić i zabio pobjedonosni pogodak za Lokomotivu. Osijekova agonija koja je počela u posljednjim minutama prošlog prvenstvenog susreta s Varaždinom nastavila se tako i u Kranjčevićevoj, premda velikim dijelom utakmice nije ništa upozoravalo na takav rasplet. Posebno se to odnosi na drugih 45 minuta u kojima je Osijek dominirao, ali nije bio sposoban iskoristiti stvorene prilike, što se posebno odnosi na Mirka Marića, koji je u nogama vjerojatno imao "winner" početkom drugog dijela koji je ostao u "raljama" vratara Grbića.

Vodstvo i Ivušićev dar

Utakmica nije mogla početi bolje za Osijek. Već u prvom ozbiljnijem napadu došli su bijelo-plavi do prednosti. Dogodilo se to u sedmoj minuti, kada je Marić iz blizine iza leđa Grbića pospremio „odbijanac“ nakon udarca Kleinheislera. Rano vodstvo motiviralo je Osječane za visoke izlaske na posljednju obranu Lokomotive koja se nije činila baš najsigurnijom u iznošenju lopte u takvim situacijama. Upravo iz jednog takvog pritiska Osijeka došla je nova prilika za pogodak u kojoj se opet našao Marić. U 14. minuti Jugović je blokirao Markovića na lijevoj aut-liniji, lopta se gotovo idelano odbila u for Mariću, vrata su bila prazna, Osijekov centafor pokušao je pucati iz prve s ruba kaznenog prostora, no lopta je imala jaku rotaciju, bježala je od njega, pa je nije dobro zahvatio i zbog toga je promašio cilj. Nakon toga uslijedilo je razdoblje mirnije igre u kojoj je Osijek posve kontrolirao događaje na terenu. Lokomotiva nije uspijevala stvoriti nikakve prijetnje pred Ivušićem sve do 23. minute, kada se iznenada Kastrati našao u poziciji za udarac, odapeo je s 18 metara i pogodio gredu, a odbijenu loptu obrana Osijeka izbila je u korner. Bez obzira na tu prijetnju, sve je izgledalo dobro za Osječane, koji su pokušavali još nekim akcijama ugroziti Grbića, ali bez pravog završnog pokušaja. I onda se dogodila opet ista priča. Osijek je primio pogodak baš ničim izazvan. U 37. minuti na ubačaj iz kornera koji je izveo Sammir neodlučno je reagirao vratar Osijeka Ivušić, činilo se kako ima tu loptu u rukama, ali na kraju je nije dohvatio, a ona je doslovce pogodila iznenađenog Halilovića i odbila se u mrežu za izjednačenje. Bio je to još jedan vrlo jeftino primljeni pogodak bijelo-plavih koji je vratio stvari na početak. Do poluvremena našao se Marić u još jednoj obećavajućoj situaciji kada ga je u 45. minuti proigrao Pilj, ali u njegovu udarcu nije bilo ni snage ni preciznosti koje bi Grbića stavile na veće iskušenje.

Tolić za preokret


Prvu priliku u nastavku susreta imao je Osijek u 55. minuti. I bio je to čisti „zicer“. Kleinheisler je sjajno „podvalio“ loptu za Marića koji se našao „oči u oči“ s Grbićem, pokušao ga je prebaciti, ali je vratar Lokomotive odlično reagirao i spriječio pogodak. Iz svega se dogodio korner, iz kojeg je Kleinhesler ubacio, glavom je pucao Škorić i bio zamalo neprecizan. Već u sljedećem naletu lijepo je odapeo Igor Silva s 20-ak metara, ali se još jednom dobrom intervencijom iskazao Grbić. Osijek je pritiskao u tom razdoblju, pa je opasno prijetio i Pilj nakon solo-akcije u 58. minuti prošao je tri-četiri prepreke i prodor zaključio udarcem s 15-ak metara iskosa koji je završio zamalo pokraj desne vratnice. Osijek je baš dominirao u tih prvih 15-ak minuta drugog poluvremena, što je natjeralo domaćeg stratega Gorana Tomića na ubacivanje svježih snaga, no to nije promijenilo odnos snaga na terenu. Osijek je nastavio napadati u potrazi za novim vodstvom, ali kada bi bijelo-plavi i uspjeli izigrati obranu domaćih, njihove pokušaje zaustavljao bi Ivo Grbić na vratima Lokomotive. U 76. minuti Drožđek je mogao dobiti drugi žuti karton nakon što je s leđa povukao Igora Silvu, ali mu je sudac Bebek progledao kroz prste. Četiri minute kasnije Mance je uspio ubaciti loptu u mrežu, no pogodak nije priznat zbog zaleđa. Osijek je sve karte u završnici susreta bacio u napad, ali Grbić je još jednom bio na mjestu kada je s 10-ak metara pucao Mance. I onda se ponovila stara nogometna priča. Ne zabiješ - dobiješ. U 88. minuti Lokomotiva je došla do potpunog rezultatskog preokreta. U 88. minuti Tolić je iskoristio nekoliko mlitavih reakcija u obrani Osijeka i pogodio sam donji desni kut. Više nije bilo vremena za rezultatski povratak Osijeka, ali je do kraja bijelo-plave pogodila još jedna nesreća jer se ozlijedio Vedran Jugović, zbog čega je morao napustiti teren, a Osječani su doživjeli drugi poraz ove sezone i dodatno si zakomplicirali ionako složenu situaciju.
Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
ZAGREB – Stadion u Kranjčevićevoj. Vrijeme sunčano. Teren odličan. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 6,5. Strijelci: 0:1 Marić (7), 1:1 Halilović (37), 2:1 Tolić (88). Žuti kartoni: Halilović, Moharrami, Cokaj, Drožđek, Tolić (Lokomotiva), Jugović, Igor Silva (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: IVO GRBIĆ (LOKOMOTIVA)

LOKOMOTIVA                    2  (1)

Grbić 7, Moharrami 6, Karačić 6, Mersinaj 6, Marković 6, Cokaj 5,5 (od 67. Jakić 6), Halilović 6, Kastrati 5,5 (od 63. (Drožđek 6), Sammir 6, Uzuni 6, Budimir 5,5 (od 80. Tolić -).

OSIJEK                                 1  (1)

Ivušić 5, Majstorović 6, Škorić 6, Šutalo 6, Igor Silva 6, Žaper 6 (od 73. Ndockyt -), Jugović 6, Talys 6 (od 78. Mance -), Pilj 6, Kleinheisler 6,5 (od 89.Mbakogu -), Marić 6.
0:1

Talys je povratnom loptom proigrao Kleinheislera na rubu kaznenog prostora, čiji je prizemni udarac Grbić kratko odbio, a sve je pratio Marić i iz blizine poslao loptu u mrežu.
1:1

Sammir je izveo korner s lijeve strane, ubacio na prvu vratnicu u peterac, gdje nije dobro reagirao Ivušić, a lopta je doslovce pogodila Halilovića i odbila se u mrežu.
2:1

Tolić je primio loptu u kaznenom prostoru, obrana Osijeka nije bila dovoljno energična, što je Tolić iskoristio i prizemnim udarcem pogodio malu mrežicu u donjem desnom kutu
Parovi 9. kola Prve HNL
 
PETAK
Lokomotiva - Osijek 2:1 (1:1)

SUBOTA
16.30 sati
Slaven Belupo - Gorica

19 sati
Varaždin - Dinamo

NEDJELJA
16.30 sati
Hajduk - Inter-Zaprešić

19 sati
Istra 1961 - Rijeka
Najčitanije iz rubrike