Osijek
IZLOŽBA INDUSTRIJSKE RASVJETE

Cijevi, lance i ventile pretvorio u svjetiljke
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Rijetko je koja izložba, naročito nekog novog i neafirmiranog umjetnika, u Osijeku uspjela privući toliki broj posjetitelja kao što je to na otvorenju u Kavani Jorunal proteklog četvrtka postigla izložba industrijske rasvjete - Steampunk by Vic. Naime, mladi umjetnik Viktor Zemljić ondje je pred dvjestotinjak posjetitelja predstavio svoje svjetiljke koje je na iznimno kreativan način koncipirao korištenjem vodovodnih cijevi, lanaca, raznih oblika zupčanika i ventila, baš u stilu steampunka, distopijskog umjetničkog pravca koji ideje crpi iz 19. stoljeća, iz doba industrijske revolucije.

- Prije dvije godine, pri razmišljanju o stilovima renoviranja stana, na internetu sam sasvim slučajno nabasao na neke uratke od starih cijevi, koje sam odlučio malo prilagoditi svojim zamislima. Stvorio sam jednostavne ideje u glavi i počeo sastavljati, a budući da sam po struci električar, pomislio sam zašto ne bih napravio neku zanimljivu svjetiljku koja se, uz neobičan industrijski izgled, pali pomoću okretanja ventila. U tome sam nakon nekog vremena i uspio, pa se danas mogu pohvaliti s dvadesetak originalnih rasvjetnih tijela - objašnjava mladi umjetnik čije svjetiljke krase i neke ugostiteljske objekte u Osijeku, poput pivnice Runde i Caffe bara Beckers, dok je svoje umijeće nedavno pokazao i osmišljavanjem nagrade za 27. SLUK - Susrete lutkara i lutkarskih kazalište Hrvatske, koju je stvorio od cijevi.

Iako se osobno još ne vidi u poziciji umjetnika, Viktor Zemljić je ovom izložbom, koja će u Kavani Journal biti postavljena mjesec dana, dokazao svoj talent, kojega su među prvima prepoznale Zdenka Lacina s osječke Akademije za umjetnost i kulturu te Tatjana Grganović, voditeljica marketinga u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, koje su inicirale i organizirale cijelu izložbu.

- Drago mi je što je Viktor izabrao baš temu steampunka, jer je samom idejom praćenja tog stila napravio veliki pomak na nacionalnoj umjetničkoj sceni. Naime, vrlo se malo umjetnika bavi stvaranjem ovakvih djela, koja se sve više pojavljuju u filmskoj i kazališnoj produkciji, ali i u kućanstvima i ugostiteljskim objektima - zaključuje Zdenka Lacina koja, poput mnogih posjetitelja izložbe, vjeruje da će mladi osječki umjetnik uspjeti i u namjeri da s rasvjetnih tijela svoje ideje preslika i na namještaj.
M. Mandić
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike