Ekonomija
NUŽAN UČINKOVIT SOCIJALNI DIJALOG

Zaštita na radu nije na zadovoljavajućoj razini
Objavljeno 21. rujna, 2019.
Kao što znamo želi se produžiti radni vijek, a cilj je da radnici budu što duže zdravi, rekao je Željko Jurić

Svaki od ukupno 239 ispitanika iz različitih djelatnosti, uključujući radnike i poslodavce, iskazali su kako smatraju da njihova međusobna komunikacija po pitanju zaštite na radu nije na zadovoljavajućoj razini te su jednako tako pokazali volju da se ona poboljša.Rezultat je to istraživanja o stanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu na području Slavonije i Baranje, provedenog u okviru projekta ‘‘Zaštita na radu - prilika i izazov‘‘, čija je završna konferencija jučer održana u prostorijama osječkog regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca.
Godinu i pol dana dug projekt koji je u potpunosti s 962.917,90 kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, rezultat je iskazanog interesa socijalnih partnera: Nezavisnog sindikata radnika u proizvodnji hrane i pića (NSRPHP) kao nositelja projekta, Nezavisnog sindikata ‘‘Socijalna pravda‘‘ (NSSP), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Brodsko-posavske županije (BPŽ) i Požeško-slavonske županije (PSŽ), za jačim socijalnim dijalogom o pitanjima važnima za zaštitu na radu.


- S obzirom na vrlo malu osvještenost kako radnika, tako i poslodavaca o važnosti zaštite na radu, odnosno zaštite zdravlja, kroz ovaj projekt htjeli smo podići njihovu svijest o tom pitanju. Kao što znamo želi se produžiti radni vijek, a mi želimo da radnici ostanu što duže zdravi kako bi mogli ispunjavati svoje radne obaveze. Smatram da smo uspjeli u potpunosti, jer smo kroz 22 edukacijske radionice i okrugli stol unaprijedili znanja i vještine 197 dionica i dionika važnih za osnaženje socijalnog dijaloga iz zaštite zdravlja i sigurnosti te smo stvorili nužne stručne kapacitete za pokretanje ‘‘Škole socijalnog dijaloga‘‘. Drago mi da je ovaj projekt svojevrsni dokaz da sindikati i poslodavci mogu zajedno odraditi nešto korisno te se nadam da će ta suradnja donijeti plodove i na drugim poljima - rekao je Željko Jurić, tajnik NSRPHP i voditelj projekta ‘‘Zaštita na radu - prilika i izazov‘‘.


Na temelju rezultata istraživanja donesen je zaključak da učinkovito realiziranje ciljeva vezanih uz zaštitu zdravlja i sigurnost radnika na radu zahtijeva učinkovit socijalni dijalog o pitanjima važnima za zdravlje radnika i sigurnost na radu, kao i razumijevanje uloge i obveza povjerenika radnika za zaštitu na radu, ovlaštenika poslodavca za zaštitu na radu i sindikalnih povjerenika. Također se pokazalo kako su prevencija rizika i promicanje sigurnijih i zdravijih uvjeta na radnom mjestu ključni ne samo za poboljšanje kvalitete mjesta rada i radnih uvjeta već i za promicanje konkurentnosti, kao i to da održavanje zdravlja radnika ima izravan i mjerljiv pozitivan učinak na produktivnost te da pridonosi poboljšanju održivosti sustava socijalne sigurnosti. Danijel Miklić

Poslodavci pokazali veliki interes
- S obzirom na to da Osječko-baranjska županija ima najveći broj ozljeda na radu u cijeloj Hrvatskoj, projekt smo pokrenuli iz Slavonije. On se odvijao na području svih slavonskih županija, obišli smo sve veće gradove. Projekt je imao nekoliko faza od kojih je prva bila istraživanje, nakon čega smo izdali publikaciju s rezultatima i zaključcima, održali brojne edukacije i sl. Drago nam je da su poslodavci pokazali interes za ovaj problem od zajedničke važnosti za obje strane - kazala je pravna savjetnica osječkog ureda HUP-a Vedrana Gado.
Željko Jurić

tajnik NSRPHP-a i voditelj projekta ‘‘Zaštita na radu - prilika i izazov‘‘

Kroz 22 edukacijske radionice unaprijedili smo znanja i vještine 197 sudionika važnih za osnaženje socijalnog dijaloga iz zaštite zdravlja i sigurnosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike