Mozaik
PRVI PLITVICE FILM FESTIVAL

U programu 20 filmova o prirodi i njezinom očivanju
Objavljeno 21. rujna, 2019.

Četverodnevni Plitvice Film Festival o prirodi i njezinu očuvanju počeo je u kampu Korani, a među 20 uglavnom dokumentarnih filmova bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, dobitnika Oscara ili nominiranih za tu nagradu, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta i Frédérica Backa.


Festival će obilježiti i svjetske i hrvatske premijere, a posjetit će ga poznati i zanimljivi filmski gosti.


Prema riječima ravnatelja Nacionalnog parka Tomislava Kovačevića, Plitvice Film Festival pokrenut je da bi se potaknule ekološka svijest i akcije, i to upravo ove godine kada se obilježava 70. obljetnica Nacionalnog parka Plitvičkih jezera i 40. obljetnica njegova upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Projekcije su namijenjene širokoj publici, a dnevne posebno za učenike kako bi se pobudila svijest mladih o ekologiji i očuvanju prirode. Večernje projekcije su za odrasle, za ekološke aktiviste i ljubitelje prirode. Na Plitvicama se održava i stručni skup o aktivnom upravljanju staništima na kojem će biti stručni voditelji svih zaštićenih područja u Hrvatskoj. Sudjelovat će i pomoćnik ministra iz Uprave za zaštitu okoliša Igor Kreitmeyer.


Prvi Plitvice Film Festival otvorio je novi BBC-jev serijal "Green Planet", koji se s pionirom dokumentaraca o prirodi Sir Davidom Attenboroughom upravo snima na Plitvičkim jezerima. Projekt predstavlja Peter Basset, redatelj i autor, a publika će imati priliku vidjeti i BBC-jev dokumentarac "Planet Zemlja: Slatka voda", uz naraciju Davida Attenborougha.


Uz potporu HBO Adria na Plitvice Film Festivalu održat će se hrvatska festivalska premijera filma "Led u plamenu", zadivljujući dokumentarni film u režiji Leile Conners i u produkciji Leonarda DiCaprija s pitanjem možemo li preokrenuti klimatske promjene, a predstavit će ga hrvatski znanstvenik Staša Puškarić, jedan od protagonista u filmu. Znanstvenik biolog, snimatelj i redatelj Goran Šafarek na Plitvice Film Festivalu predstavlja "Zeleni krvotok Hrvatske", što je svjetska premijera tog filma, a hrvatsku premijeru imat će i makedonski film "Medena zemlja" autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade. Bit će prikazani i filmovi njemačkih redatelja Julie Dordel i Guida Tölke, grčko-američkoga redatelja i podvodnog fotografa Louie Psihoyosa, francuskog redatelja Luca Jacqueta, kanadskoga Frédérica Backpastira te Wima Wendersa.
Festival će pratiti glazbeni program u kojem će nastupiti Kazan, Cinkuši, Picksiebneri i J.R. August, te filmovi s natječaja "Snimi film o prirodi" u kojima su sudjelovala djeca do 18 godina. Hina
Otvorio ga je BBC-jev serijal "Green Planet", koji se sa Sir Davidom Attenboroughom snima na Plitvičkim jezerima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike