Novosti
ISTRAŽUJEMO: KOJE SU POSLJEDICE PROPUSTA

Zbog afere Kanižlićeva kasnit će 54 miljuna kuna vrijedan projekt izgradnje I. Gimnazije?
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Gradnja gimnazije trebala bi započeti u veljači, no to je sada malo izgledno jer Grad Osijek nema ni izvođača pristupne ceste

Vezani članci

VISOKI UPRAVNI SUD RH POTVRDIO:

Grad Osijek prekršio zakon pri odabiru izvođača za Kanižlićevu

OSJEČKA ORGANIZACIJA HDZ-A O GRADNJI NASTAVKA KANIŽLIĆEVE

Zbog nezakonitog postupka gradske uprave Osječani su opet na gubitku

Odabir izvođača za gradnju nove zgrade I. gimnazije u Osijeku, inače projekta za koji je Osječko-baranjska županija izdvojila 54 milijuna kuna, trebao bi započeti u veljači, ali prema svemu sudeći, zbog afere s nastavkom gradnje Kanižlićeve ulice u scenariju Grada Osijeka, građevinski radovi na ovoj investiciji neće moći početi u predviđeno vrijeme.


Naime, gradnja ove ceste dogovorena je kao dio ugovora Grada s NK-om Osijek, i to pri sklapanju ugovora o gradnji novog stadiona i kampa Škole NK Osijek na Pampasu. Prva od dvije dogovorene ceste je upravo pristupna cesta 1, koja se odnosi na produžetak Kanižlićeve ulice prema gradilištu. U nastavku te prometnice trebao bi biti sagrađen manji kružni tok, na koji se nastavlja cesta 2, koja će voditi prema parkiralištu stadiona, odnosno kampa. Važno je naglasiti kako gradnju obiju prometnica financira NK Osijek, no kako je riječ o javnoj prometnici, koja će ujedno voditi i do buduće I. gimnazije, natječaj za izvođača kroz javnu nabavu raspisuje Grad Osijek, koji nosi naslov investitora projekta.


Podsjetimo kako je prvi poziv za javnu nabavu za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice bio raspisan još u lipnju prošle godine, a od tada je Grad pod neobičnim okolnostima gubio vrijeme i poništavao i raspisivao četiri natječaja. Tek je na posljednjem odabrao najpovoljnijeg ponuđača, tvrtku Eurokamen, za koju će se ispostaviti da nije dostavila dokumentaciju traženu u natječaju. Točnije, umjesto bankovne garancije, dostavila je tek zadužnicu kao potvrdu sigurnog jamstva ponude. Nakon što je cijela priča oko neobičnog tijeka natječaja, za posao koji je već odavno trebao započeti, završila u javnosti, Grad je cijeli natječaj vratio korak unatrag, i to na način da je Eurokamenu dopustio da doda traženi dokument. Na ovakvo privilegiranje jednog ponuditelja reagirala je tvrtka Osijek-Koteks, kao jedan od natjecatelja u javnoj nabavi, i sve prijavila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a potom i uložila tužbu Visokom upravnom sudu RH. I dok se Grad Osijek na sve to nije obazirao, nego je iza zatvorenih vrata, i to unatoč javnom prozivanju i sumnji u namještanje natječaja, ipak potpisao ugovor s Eurokamenom, stiglo je rješenje Visokog upravnog suda koji presuđuje da se Grad protuzakonito odlučio za Eurokamen i nalaže da se poništi rješenje o odabiru te tvrtke kao najpovoljnijeg ponuditelja u javnoj nabavi za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice.


U Gradu Osijeku sada navode kako će "nastavak postupka ovisiti o sadržaju rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave”. To se zapravo odnosi na pitanje hoće li Grad Osijek sada novog izvođača tražiti između dvije preostale tvrtke koje su natjecatelji u javnom pozivu, ili će ići u poništavanje postupka javne nabave i raspisivanje novog poziva. Ova odluka ujedno će definirati hoće li radovi uskoro početi (u slučaju da se bira od preostalih ponuditelja) ili će gradnja pristupne ceste, a time i Prve gimnazije, još mjesecima čekati epilog ove afere (ako se bude išlo na novi natječaj). Pravni stručnjaci objašnjavaju kako sve ovisi o trenutačnoj situaciji na terenu. U slučaju da tvrtka Eurokamen još nije započela radove na terenu, Grad treba ići u vraćanje postupka i ponovljeno ocjenjivanje preostalih ponuda. U slučaju da je Eurokamen već ozbiljno započeo radove, mora se raspisivati novi poziv za javnu nabavu jer su okolnosti na gradilištu izmijenjene.
Naši su fotoreporteri u srijedu poslijepodne i četvrtak prijepodne obišli sporno gradilište i na njemu nisu zatekli nikoga, niti je išta upućivalo na odvijanje radova osim postavljene ograde i ploče s natpisom Eurokamen. Dio raslinja čini se uklonjen, ali nejasno je radi li se o prethodnom stanju nastalom tijekom pripremnih radova za novi stadion ili je to posljedica aktivnosti nakon tajanstvenog potpisa ugovora u gradskoj upravi. Imajući u vidu važnost projekta nove gimnazije, treba se nadati da će Grad Osijek u najkraćem roku donijeti odluku o budućim potezima, kao i da će ona ovaj put biti utemeljena na zakonu kako ne bi bila razlogom daljnjih prijepora i žalbi. Jer dok gradnja stadiona i budućeg kampa NK Osijeka za sada ne stoji, jer imaju nužnu infrastrukturu, a prilazni put su si osigurali sa stražnje strane gradilišta, početak gradnje gimnazije bez ceste je nemoguć. Naime, osim pristupne ceste za gradilište, za Gimnaziju su nužne i dozvole za infrastrukturu, kao što su struja i voda, a koje je bez pristupne ceste do objekta nemoguće dobiti.
Nefreteta Z. Eberhard
Darovali zemljište, čeka se pristupna cesta
Sam Grad Osijek još je 2017. godine ustupio zemljište na križanju Stossmayerove i Kanižlićeve ulice na kojemu će Osječko-baranjska županija, kao osnivač I. gimnazije, pristupiti investiranju gradnje nove školske zgrade. Sada zbog afere s javnom nabavom za izvođača gradnje pristupne ceste dovodi u pitanje početak radova na ovom projektu općeg socijalnog napretka.
Najčitanije iz rubrike