Novosti
NACIONALNI DAN SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA - 21. LISTOPADA

Mobitel je jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća
Objavljeno 20. rujna, 2019.

Vlada je u četvrtak sa sjednice uputila Hrvatskome saboru prijedlog da 21. listopada proglasi "Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa".

Predložila je to amandmanom u svome očitovanju na prijedlog saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu.

Saborski su odbori svoj prijedlog uputili radi povećanja svjesnosti o opasnostima korištenja mobitela vozača, biciklista i pješaka u prometu, a kako bi se povećala sigurnost na cestama i smanjio broj nesreća izazvanih korištenjem mobitela u prometu.

Iz Vlade, obrazlažući svoj prijedlog amandmana, ističu da je uporaba mobitela u prometu jedan od četiri čimbenika (uz brzinu, alkohol i nekorištenje sredstava pasivne sigurnosti), koji izaziva teške prometne nesreće i stradavanja sudionika u cestovnom prometu. Stoga, uzevši u obzir teška stradavanja koja se događaju radi nepoštivanja različitih prometnih pravila, a radi podizanja svijesti svih sudionika u prometu na cestama i ukazivanja na potrebu njihove educiranosti, poštivanja prometne kulture i razvijanja empatije, Vlada predlaže da se 21. listopada proglasi "Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa".

Tijekom prošle godine, a otprilike su postoci slični i ove godine, od ukupnog broja smrtno stradalih brzina je bila uzrok u 49,9 posto slučajeva, a svake godine više od 20 posto sudionika u cestovnom prometu strada u nesrećama koje su prouzročili vozači koji su vozili pod utjecajem alkohola, dok je nekorištenje sigurnosnog pojasa rezultiralo s najmanje deset posto poginulih, naveo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Podsjetio je da se izmjene Zakona o sigurnosti prometa, a koje su stupile na snagu 1. kolovoza, odnose upravo na ta četiri glavna uzroka prometnih nesreća. "Iz svega iznesenog vidljivo je da je mobitel samo jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća, pa smo mišljenja da bi proglašenje ‘Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa‘ ukazalo na potrebu podizanja svijesti svih sudionika u prometu na cestama o svim glavnim uzrocima te boljoj educiranosti i poštivanju prometne kulture", zaključio je Božinović.

Vlada je na sjednici prihvatila i Nacrt javnog poziva za imenovanje pravobranitelja/ice za ravnopravnost spolova budući da 28. listopada ističe osam godina od imenovanja sadašnje pravobraniteljice Višnje Ljubičić. Zaključkom je Vlada zadužila Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da u njezino ime Javni poziv objavi u Narodnim novinama i na svojim web-stranicama te prikupi prijave kandidata i dostavi ih radi predlaganja Hrvatskome saboru. H
Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

Tijekom prošle godine, a otprilike su postotci slični i ove godine, od ukupnog broja smrtno stradalih brzina je bila uzrok u 49,9 posto slučajeva, a svake godine više od 20 posto sudionika u cestovnom prometu strada u nesrećama koje su prouzročili vozači koji su vozili pod utjecajem alkohola, dok je nekorištenje sigurnosnog pojasa utjecalo za najmanje deset posto smrti. Mobitel je samo jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća.
Možda ste propustili...