Regija
KAKO SE KITE ZAPREGE I KONJI

Na livče svježe cvijeće, na konje zvonca
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Za središnji događaj Jeseni, nedjeljni veliki, svečani mimohod ulicama grada, konjogojske udruge i klubovi posebno okite svoje konje i zaprege. Josip Vuković, član Konjogojske udruge ‘‘Dorat‘‘ iz Vinkovaca, dugi niz godina sudjeluje u defileu, a tako će biti i ove godine. Za našeg posjeta obitelj Vuković pokazala nam je kako se ukrašava zaprega, a o tome kako se su se zaprege kitile nekada ispričala nam je Marija Vuković.


- Zaprega se kitila za svečane prilike, a najviše kada su svatovi. Kitile su žene, i to žene koje su se vozile u zapregama, a sjedile su na ‘‘feder-sicu‘‘, tako smo mi to zvali, na stražnjem djelu zaprege. Na prednjem djelu zaprege sjedili su muškarci, a u sredini su sjedila djeca. Žene su obavezno sjedile na ponjavcu, a ispod je mogao biti jedan šlingani dio, a obavezno su bila dva šlingana jastuka. Snaše i djevojke koje su se vozile nosile su svoje, nije gazda kuće kitio zapregu, niti je on dao sve za u zapregu. Snaše su se uvijek dotjerivale, obično se gledalo da budu podjednako spremite. Na livče se stavljalo svježe cvijeće, najčešće bršljan, i u bršljan se stavljalo neko cvijeće ovisno u godišnjem dobu, te manji otarčić. Veliki otarci stavljali su se na konje s bočnih strana. Kada govorimo o kićenju konja, tu imamo zvonca, kod nas se nije drugačije kitilo. Prije su se zaprege kitile za svatove, no sad se uređuju za mnoge manifestacije - ispričala nam je Marija Vuković.
Ako je mlada bila iz drugog sela, na vjenčanje se išlo u župnu crkvu budući da je tamo bio svećenik, koji je rijetko dolazio u ‘‘filijale‘‘, a išlo se, naravno, kićenom zapregom. M.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike