Regija
POGODNOST ZA GRAĐANE

Donošenjem papira na reciklažna dvorišta mogu smanjiti dug
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Za svaki kilogram dovezenog papira, račun za odvoz otpada bit će umanjen za 20 lipa

Okolišni poticaj, naziv je novog projekta Baranjske čistoće kojim ova tvrtka, zadužena za skrb o svebaranjskom otpadu, potiče korisnike na odlaganje papira i kartona na reciklažnim dvorištima i mobilnim reciklažnim dvorištima.

Od jučer, naime, svi korisnici Baranjske čistoće mogu donijeti papir i kartonski otpad na reciklažna dvorišta u Beli Manastir, Kneževe Vinograde ili Dardu, kao i u mobilno reciklažno dvorište, za što će im biti priznata naknada u iznosu od 0,20 kuna po kilogramu.

- Svatko tko donese papir ili karton, dobiva poticaj u iznosu 20 lipa po kilogramu papira. Uvjeti su samo da je naš korisnik, odnosno da je u našoj korisničkoj bazi, te da se identificira na reciklažnom dvorištu, što je zakonska procedura odlaganja - kaže Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, nastavljajući kako će poticajna naknada biti evidentirana na šifru korisnika i kako će se voditi dvojna kartica. Jednostavno rečeno, svi će korisnici donošenjem papira ili kartona na reciklažno dvorište, za određeni iznos, smanjiti iznos svog duga prema Baranjskoj čistoći, a u slučaju da iznos za doneseni papir ili karton bude veći od duga, slijedi isplata gotovine

- Mislim da ne može biti jednostavnije objasniti nego reći kako će korisnik koji donese 100 kilograma papira ili kartona prepoloviti mjesečni račun - objašnjava Paulić, dodajući kako zna da nije riječ o iznosima od kojih će se netko preko noći obogatiti, ali se tijekom dužeg razdoblja može uštedjeti nešto veći iznos. Tvrdi kako se odluka o početku provođenja projekta Okolišni poticaj temelji na nekim jako važnim činjenicama.

- Prema karakterizaciji otpada, točnije analizi strukture otpada, papir čini 10 posto otpada koji završava na deponiju, što je 800-tinjak tona godišnje. Druga je činjenica da zbog niskog stupnja selektiranog (razvrstanog) otpada jedinice lokalne samouprave plaćaju visoke penale Fondu, što znači da se stupanj odvajanja mora povisiti sukladno propisanim normama, upravo zbog izbjegavanje penalizranja - ističe naglašavajući kako će i Okolišni poticaj tome služiti. Paulić tvrdi kako je naknada za donošenje papira i kartona samo prvi korak prema realizaciji još jednog sličnog projekta. Vrlo brzo, dodaje, krenut će i poticanje, odnosno isplata naknada za metalni otpad, a nešto poslije i plastični.

Upozorava kako se isplata naknade (odnosno umanjenje računa) odnosi samo na one korisnike koji sami dovezu takav otpad u reciklažno, odnosno mobilno reciklažno dvorište.

Ivica Getto
Baranjska čistoća zastupnik Tehnixa
Ukorak s novim projektom Baranjske čistoće Okolišni poticaj, navodi Paulić, ide i potpisivanje sporazuma o gospodarsko-tehničko poslovnoj suradnji Baranjske čistoće s tvrtkom Tehnix iz međimurskog Donjeg Kraljevca. Riječ je o najvećoj tvrtki na području Europe u proizvodnji ekoopreme, uz čiju će pomoć Baranjska čistoća otkloniti problem enormno velikih troškova u transportu otpada. ‘’Baranjska čistoća bit će Tehnixov zastupnik, a u Belom Manastiru će se uspostaviti njihova servisna točka’’, kaže Paulić te podvlači kako s Tehnixom, na obostrano zadovoljstvo, već duže vremena odlično surađuju. Nedavno je Baranjskoj čistoći isporučen 1,2 milijuna kuna vrijedan kamion opremljen upravo u Tehnixu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana