Regija
DONOR JE PRONAĐEN

Malom Leu uspješno transplantirana srž
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Ni jedan lijek za podizanje trombocita nije pomogao ovom dječaku, a na kraju se otkrilo da je riječ o genetskoj bolesti

Vezani članci

TRANSPLANTACIJA KOŠTANE SRŽI JEDINI JE NAČIN ZA OZDRAVLJENJE MALENOG DJEČAKA

Pronađen je donor za 10-mjesečnog Lea Ađamića

DEVETOMJESEČNI DJEČAK IZ GRADIŠTA BOLUJE OD RIJETKE GENETSKE BOLESTI

Pomozimo malenome Leu da nađe donora i ozdravi

ŽUPANJA - Malom Leu Ađamiću iz Gradišta, koji će 14. listopada proslaviti prvi rođendan, a o čijoj smo borbi za ozdravljenje pisali, uspješno je obavljena transplantacija koštane srži na zagrebačkom Rebru. Riječ je o terapijskoj metodi kojom su bolesne krvotvorne matične stanice zamijenjene zdravima. Dječak je s intenzivne njege premješten na Odjel, gdje se sada oporavlja.
Rijetka bolest
Odmah je po rođenju zbog trombocitopenije, odnosno manjka krvnih pločica (trombocita) koje su uključene u zgrušavanje krvi, iz Vinkovaca prebačen u KBC Osijek, a potom i u Zagreb. Utvrđeno je da boluje od rijetke bolesti - Wiskott-Aldrich sindroma. Ni jedan lijek za podizanje trombocita nije mu pomogao, a na kraju se otkrilo da je riječ o genetskoj bolesti i da je transplantacija koštane srži jedini način da ozdravi. Svaki tjedan dobivao je transfuziju i kako je vrijeme prolazilo, potreba za transplantacijom postajala je sve veća. Pucale su mu vene, ugrađen mu je i venski kateter, prvi se inficirao, dobio je sepsu, pa mu je ugrađen drugi i cijelo vrijeme je u bolnici kako bi izdržao do kraja liječenja.

U Županji je organizirana akcija davanja krvi za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica Zaklade "Ana Rukavina" kako bi pomogli Leu i svim ostalim oboljelim osobama da pronađu svog podudarnog darivatelja, jer podudarnost davatelja s primateljem mora biti potpuna. Ako se takav davatelj ne može naći u obitelji, liječnici ga dalje traže u nacionalnom ili međunarodnim registrima dobrovoljnih davatelja koštane srži.

Sto dana
Sredinom kolovoza primili su odličnu vijest - pronađen je potencijalni davatelj koštane srži. Riječ je o osobi iz Njemačke koja je zdrava i pristala je darovati koštanu srž. Prije transplantacije, koja je obavljena 29. kolovoza, prošao je obveznu kemoterapiju. Postupak se obavlja na način da se transplantat intravenskom infuzijom uvodi u tijelo i nakon što matične stanice stignu u kosti i ondje se zaustave, počinju stvarati nove stanice krvi. Potrebna su dva tjedna dok se nove stanice krvi ne pojave u cirkulaciji. Liječnici kažu da je prvih 100 dana nakon transplantacije jako važno jer je toliko potrebno da nova koštana srž potpuno proradi i preuzme sve uloge. To je i vrijeme kada dolazi do nuspojava toga postupka jer sve dok nova koštana srž ne počne proizvoditi dovoljan broj leukocita koji bi se borili s bakterijama, postoji opasnost od infekcija. Ni Leo je, zbog oslabljenog imuniteta, nije uspio izbjeći, ali to je uspješno riješeno.

- Leukociti mu se konstantno prate i sada su gotovo u normali, prati se i rast ostalih stanica u krvi. Svjesni smo da treba vremena. Vjerujem da smo korak po korak bliže odlasku kući - kaže majka Lidija. Napominje da ni liječnici ne mogu sa sigurnošću reći koliko će oporavak trajati.

Ađamići pozivaju sve ljude dobre volje neka se nastave upisivati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica jer će na taj način mnogima dati priliku za novi život.

Marija Lešić Omerović
NAŠ JE LEO UVIJEK BIO ŽIVAHNA BEBA
“Naš Leo je, unatoč bolesti, uvijek bio i ostao živahna beba, naš pravi borac kojemu unatoč teškoj bolesti nikada osmijeh na licu nije izostajao. I upravo nam je on cijelo vrijeme davao potrebnu snagu i držao nas da, kako se ono kaže, ne potonemo. Svjesni smo kako je njegov opravak dug i neizvjestan proces, ali Leo je sve do sada jako hrabro podnosio pa će, uvjerena sam, i do potpunog oporavka još malo izdržati”, optimistična je majka. Supružnici Ađamić zahvaljuju svima koji se brinu o njihovu sinu na podršci, riječima utjehe i pomoći.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana