Osijek
EKO TRG U ZNAKU BRAŠNA

Za bezglutenske kolače čekalo se u redovima
Objavljeno 19. rujna, 2019.
BBOil predstavio proizvode - bezglutensko brašno od sjemenki konoplje, lana i lješnjaka

Iako je bezglutensko brašno namijenjeno uglavnom osobama koje ne smiju konzumirati namirnice s glutenom, na jučerašnjem Eko trgu i oni koji nemaju problema s tom bjelančevinom u žitaricama pohrlili su kušati pripremljene delicije. Uz to, Eko trg bio je u znaku vrlo neobičnog brašna, onog načinjenog od sjemenki konoplje, lana, lješnjaka i badema.

- Sve četiri vrste brašna su iz ekouzgoja s organskim certifikatom. Preporučljivo je za sve osobe, ali posebice onima koji nisu tolerantni na gluten- rekla nam je Lidija Ambruš, zastupnica BBOil-a.

Sam proces proizvodnje, kaže, vrlo je jednostavan. Naime, bezglutensko brašno nastalo je kao nusproizvod pri hladnom prešanju ulja. Pri preradi, kaže Ambroš, dobiva se ulje s jedne i pelet s druge strane. Pelet se potom melje u brašno što pojednostavljuje tehnologiju proizvodnje. Ipak, s obzirom na ekouzgoj i činjenicu da je bezglutensko, ovo je brašno znatno skuplje od običnoga. Zato su posjetitelji na osječkoj tržnici jučer iskoristili priliku kušati slane muffine, zdrave kekse od bademovog brašna, kekse s lješnjakom, kruh s lanenim brašnom i brojne druge slastice. Dio je pripremila organizatorica Eko trga Ljiljana Olujić, a među slasticama našao se i kolač sa sokom naranče i bananom umjesto jaja.

- Kolač je veganski, a pripremila sam i drugi s brašnom lješnjaka, jajima, vanilijom te kockicama ananasa i s glazurom od bijele čokolade. Kad je u pitanju kruh, dodamo li pet do deset posto brašna konoplje, ili brašna lana, dobijemo kruh bogat proteinima i vlaknima - znalački je pojasnila Olujić. Da su kolači pripremljeni na nesvakidašnji način vrlo ukusni, dokazali su posjetitelji koji su doslovce u redovima čekali na svoj zdravi kolač.

Marija Mihelić
Cvijeće u listopadu mami kupce
I dok je osječka glavna tržnica bogata voćem i povrćem, i to onim sezonskim, a o čemu smo već izvještavali, u “cvjetnom” dijelu tržnice također ne nedostaje kupaca. U ponudi su brojne vrste cvijeća i to u raznim bojama, veličinama i oblicima. Jedne od najtraženijih su ruže po deset te gerberi po šest kuna za komad. U ponudi je i “lijepa kata”, a buket stoji deset kuna.

Od trajnica u kaliću tu je vrijesak po 25, popularno “drvo novca” za deset kuna po kaliću, pa i bršljan te balončić koji se prodaju po 15 kuna. Prodavači na nekoliko mjesta nude i maćuhice za tri kune, dok miniciklame stoje 15 kuna po kaliću.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike