Tehno
ADEO POS

Plaćanje kriptovalutom u Hrvatskoj
Objavljeno 20. rujna, 2019.
To znači da će se računi za proizvode i usluge, primjerice, šišanje ili kava, moći platiti kriptovalutom iako su izdani u kunama, procedura plaćanja je krajnje jednostavna i uključuje skeniranje QR koda digitalnim novčanikom na mobitelu, nakon čega slijedi prijenos sredstava iz digitalnog novčanika na račun tvrtke uz automatsku konverziju u kune.

Za taj novitet zaslužni su zagrebačka softverska tvrtka Neoinfo, koja je razvila navedeni blagajnički softver, i varaždinsko društvo specijalizirano za pružanje usluga na kriptotržištu FIMA Plus, koje preko svog sustava FIMA Pay procesira kriptotransakcije i obavlja ulogu mjenjačnice. Trenutno prihvaćene kriptovalute su bitcoin, litecoin, ether i bitcoin cash.

Ta dodatna opcija korisnicima ADEO POS-a ne donosi nikakve dodatne troškove, a blagajna otprije podržava uobičajene načine plaćanja, gotovinom i karticama, ali i one modernije, kao što su Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay te mobilna aplikacija Settle.

"Nedugo nakon što je ADEO POS postao prva blagajna u Hrvatskoj koja podržava plaćanje mobilnom aplikacijom Settle, nastavljamo s inovacijama i prvi unutar blagajne nudimo plaćanje kriptovalutama. Prihvaćanje što većeg broja načina mobilnih plaćanja u skladu je s našom vizijom razvoja najpotpunije blagajne na tržištu", rekao je direktor tvrtke Neoinfo Igor Vukmirović.

Iz FIME Plus kažu da je digitalna transformacija gospodarstva postala svakodnevna tema i u njoj vide prostor za napredak. Kriptotržište kao dio digitalizacije financijskoga tržišta i platnog sustava svakodnevno postaje sve uređenije, veće i pristupačnije. Na tome zajedno rade FIMA Plus i Neoinfo. Naime, FIMA Plus od samog se početka trudi što više približiti široj javnosti digitalno tržište kriptovaluta, bez previše kompliciranja. Produkt toga je i FIMA Pay, usluga koju su osmislili u suradnji sa slovenskim poduzećem Limitlex, a koja omogućuje plaćanja u kriptovalutama. M.R.

Procedura plaćanja je krajnje jednostavna i uključuje skeniranje QR koda digitalnim novčanikom na mobitelu
Možda ste propustili...