Kultura
GRAFIČKA ZBIRKA NSK

U 100 godina prikupili vrijednu i zanimljivu građu
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Stogodišnja obljetnica osnutka prilika je da se Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavi široj javnosti velikom izložbom. Od davne 1919. prikupila je vrijednu i zanimljivu građu - crteže, grafike, grafičke mape, plakate i razglednice. Izložba Linija ljepote - trag nadahnuća, 100 godina Grafičke zbirke NSK otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori.


Tematsko predstavljanje fonda inspirirano je sposobnošću mišljenja o predodžbama, simbolima i metaforama - sveprisutnim ljudskim nadahnućem – koje je sada, zanemarujući doba nastanka, stil, tehniku, vrstu i dimenzije, građu objedinilo u nove cjeline ilustrirajući ukupnost ljudskoga postojanja i stvaranja.


Grafička zbirka živi u knjižnici, okružena riječima. Na izložbi teme prirode, ljudskog tijela, misli i ideja, ritma života svakodnevice ili, pak, one apstraktne koje su osamostaljenjem linije, boje i plohe oslobođene vidljivog, potkrepljene su citatima i brojnim zanimljivostima. Tako oživljene predstavljene cjeline, sada sastavljene od djela u drukčije postavljenima odnosima, ponekada potpuno neočekivano stvaraju nove zaključke i spoznaje - ističe se u najavi izložbe.
Usporedbom umjetničkih ostvarenja unutar pojedinih tema moguće je sagledati promjene u izrazu, formi, mišljenju, umjetničkom htijenju. Prikazuju uzbudljivu liniju promjene unutar umjetničkoga stvaralaštva, obogaćujući tako sliku svijeta koja nas okružuje. N.Vek.
Autoportet Rembrandta
Namjera je priređivača izložbe provesti posjetitelje odabirom djela iz bogatog fonda od 15. st. do danas. Iz Zbirke je izvučena građa koja nije nikad viđena - skrivena iznenađenja, ali i dobro znana: Bogorodica Julija Klovića, djela Martina Kolunića Rote, Krista i Apostole Andrije Medulića, crtež Celestina Medovića, autoportet Rembrandta, djela umjetnika koji su obilježili 20. st., djela suvremenika.
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike