TvObzor
SEDMI FLAMENCO FESTIVAL ZAGREB

Dašak španjolske Andaluzije u hrvatskoj metropoli od 28. do 30. rujna
Objavljeno 20. rujna, 2019.
Tijekom tri dana festivala nastupit će umjetnici iz Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Meksika

Flamenco Festival Zagreb ponovo donosi dašak španjolske Andaluzije u Zagreb. U tri dana festivala nastupit će umjetnici iz Španjolske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Meksika. Ove su godine organizatori pripremili iznenađenje za sve posjetitelje Flamenco Festivala Zagreb – besplatan koncert svjetski priznatog flamenco-gitarista Oscara Herrere u Gradskom dramskom kazalištu Gavella 28. rujna.

Festival počinje u subotu, 28. rujna, besplatnim koncertom Oscara Herrere iz Španjolske u kazalištu Gavella. Svjetski priznati gitarist nagrađen je najvažnijim i najvećim priznanjima i nagradama iz svijeta flamenka, među kojima se ističu Premio Nacional de Guitarra Flamenca iz grada Jerez de la Frontera (Cádiz) i Bordón Minero (Festival de La Unión). Nastupao je na najprestižnijim pozornicama, od Kairo Opera House ili Hermitage Theatre u Saint Petersburgu do nastupa u Australiji, Singapuru, Kini, Filipinima, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Brazilu, Kubi, Jordanu ili Namibiji, kao i cijeloj Europi i Latinskoj Americi. Zahvaljujući Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske prvi će put nastupiti i i pred zagrebačkom publikom. Gost večeri mladi je Zagrepčanin Zlatko Josip Grgić, kojeg su zbog iznimne tehnike i senzibiliteta sviranja Španjolci proglasili "šaptačem Torresa". Prvi je glazbenik u povijesti koji je izvan Španjolske svirao na najvažnijoj španjolskoj gitari zvanoj "La Invencible" (Nepobjediva), koju je 1884. izgradio Antonio de Torres, "otac španjolske gitare" i koja se smatra nacionalnim blagom Španjolske.

Druge dvije festivalske večeri održat će se u Jazz&Cabaret clubu Kontesa. U nedjelju, 29. rujna, jedni od najutjecajnijih talijanskih flamenkista Michele Pucci i Angel Giordano, u suradnji sa slovenskom plesačicom flamenka Urškom Centom, izvest će tradicionalni Tablao flamenco.

Posljednja festivalska večer, 30. rujna, rezervirana je za već tradicionalni Fin de fiesta nastup umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, a prvi će im se put pridružiti i flamenkisti iz Meksika.

Festival će tako na najbolji mogući način zatvoriti pjevačica flamenka i organizatorica festivala Nina Ćorić, harfistica Doris Karamatić, plesač Mitja Obed i njegove učenice zagrebačke škole flamenka "Un Respiro", gitaristi Emanuel Palić i Fadil Abdulov u pratnji Filipa Šovagovića te specijalni gosti iz Meksika Fernardo Soto i Angel Ramos Magaña.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike