Novosti
DANI HRVATSKOG TURIZMA DONOSE I OBILJE ZABAVE

U prvom tjednu listopada u Slavoniji će biti vrlo živo
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Program Hedonist održavat će se u Tvrđi tri dana, od podneva pa sve do ponoći

Kao što je već poznato, od 2. do 5. listopada održat će se prvi put u Slavoniji Dani hrvatskog turizma, tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u hrvatskom turističkom sustavu. Nakon što je objavljen službeni program ove manifestacije, kao i program popratnih sadržaja, za koji su se pobrinuli domaćini u svih pet slavonskih županija, jasno je da će cijela Slavonija sa svojim gostima iz cijele Hrvatske doista burno i veselo živjeti od te srijede, pa sve do subote. U Slavoniji se tih dana očekuje najmanje tisuću sudionika DHT-a.

Stvaranje brenda
Jedan od najzaslužnijih osoba za to što će se DHT održavati u Slavoniji svakako je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

- Razvoj kontinentalnog turizma posljednjih je godina u fokusu naše županije, ali i susjednih slavonskih županija. S tim smo ciljem još prošle godine organizirali zajednički sastanak svih pet slavonskih župana, kako bismo zajednički nastupili u stvaranju brenda Slavonija, na što nas je potaknula i mogućnost korištenja sredstava Hrvatske turističke zajednice, koja je u financijskom planu za ovu godinu predvidjela usmjeravanje milijun kuna za brendiranja. Kontinentalni turizam, osobito u našoj županiji, bilježi rast, a na Danima hrvatskog turizma pokazat ćemo zašto je sve veći interes turista upravo za ovaj dio Hrvatske - kaže Anušić za naš list.

Program DHT-a počinje 2. listopada dobrodošlicom za sudionike u Virovitici u dvorcu Pejačević - ‘‘Na slavonskoj kapiji - gdje se čuje kaj i što" te Slavonskom Brodu - "Skreni malo putevima baruna Trenka", na salašu Savus. Svečano otvorenje DHT-a je navečer u Vukovaru, u dvorcu Eltz. U četvrtak će se prezentacije održavati na više mjesta. Primjerice, u Slavonskom Brodu predviđeno je predavanje o pokretu Farm to table, a u Požegi i Kutjevu su radionice i vođene degustacije pod nazivom Vinske priče - graševina. Navečer je svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada na imanju Kunjevci kod Vinkovaca.

U petak se službeni program seli u Osijek, odnosno Tvrđu. Točno u podne počinje turistički forum o temi Financiranje održivog razvoja turizma. Odmah poslije foruma je tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade. Navečer je svečana dodjela hrvatskih turističkih nagrada. Time će završiti službeni dio manifestacije, ali naravno ne i onaj zabavni koji se nastavlja, primjerice u Osijeku, sve do subote navečer. U Osijeku će svi gosti DHT-a, ali i građani, nekoliko dana dobiti obilje zabavnog sadržaja u posebno pripremljenom programu pod nazivom HeadOnEast - hedonist, Slavonija neotkriveni kutak zabave i užitka. HeadOnEast, ili hedonist, održavat će se u četvrtak, petak i subotu od podneva do ponoći. Program je nastao u Upravnom odjelu za turizam Osječko-baranjske županije, u suradnji s pet slavonskih turističkih zajednica i Kristijanom Majićem, ravnateljem Kulturnog centra Osijek. Polazište je bilo predstaviti cijelu Slavoniju na prostoru osječke Tvrđe, i to onaj malo poznati segment regije koju svi uglavnom znaju po ravnici, tamburici, čvarcima...

Festival svjetla
Koncept je takav da sudionik DHT-a postaje gost Slavonije i odlazi kao promotor Slavonije. Osječka Tvrđa kao središte aktivnosti postaje mjesto dinamične gužve, atraktivno uređenih ulica i prostora. Tri su programska okvira - zeleni, zlatni i crveni - kojima će se pričati priče o prirodnoj baštini, aktivnom turizmu, tradiciji i tradicionalnoj percepciji Slavonije, Baranje i Srijema kao mjestima bogatstva, gastronomije, vina... Valja naglasiti kako će cijela Tvrđa biti pozornica Festivala svjetla i nastupa brojnih glazbenika i uličnih zabavljača. U sklopu HeadOnEasta u četvrtak će biti izveden mjuzikl osječkog HNK-a Sugar, a za petak je predviđena izvedba nekoliko glazbenih djela iz mjuzikala i filmova pod nazivom Viva Mjuzikl u pratnji Igora Valerija.

Neki od sadržaja HeadOnEasta su HeadOnEast gastrodvoboj u kojemu će se suprotstaviti stari recepti protiv novih. U Tvrđi će biti postavljen i HeadOnEast StreetFood, kutak u kojemu će se pripremati jela od domaćih namirnica. HeadOnEast Food Bazzar bit će kušaonica i prodaja namirnica i prerađevina najboljih regionalnih proizvođača suhomesnatih proizvoda, sireva, meda, likera, rakija, vina, pekmeza, namaza, ulja… Dva dvorišta u Tvrđi bit će pretvorena u Dernek dvorište i Pekmez dvorište. HeadOnEast Beer Fest predstavljat će festival na kojemu će se prezentirati craft pivari iz Slavonije, a u dvorištu Kazamata bit će Večer vina.

Igor Mikulić
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

CILJ JE STVARANJE BRENDA HEADONEAST

Jedan od najzaslužnijih osoba za to što će se DHT održavati u Slavoniji je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. “Razvoj kontinentalnog turizma posljednjih je godina u fokusu naše, ali i susjednih slavonskih županija. S tim smo ciljem još prošle godine organizirali zajednički sastanak svih pet slavonskih župana kako bismo zajednički nastupili u stvaranju brenda Slavonija, na što nas je potaknula i mogućnost korištenja sredstava HTZ-a, koji je u financijskom planu za ovu godinu predvidio usmjeravanje milijun kuna za brendiranja. Kontinentalni turizam, osobito u našoj županiji, bilježi rast, a na Danima hrvatskog turizma pokazat ćemo zašto je sve veći interes turista upravo za ovaj dio Hrvatske”, kaže Anušić za naš list.

Predstavljajući HeadOnEast kazao je kako će se taj festival sastojati od desetak atraktivnih programa, među kojima dominira bogata enogastro ponuda Slavonije, Baranje i Srijema. “Želja nam je pokazati drukčiji doživljaj autohtonih slavonskih namirnica i zapravo će se prvi put najbolji slavonski, baranjski i srijemski proizvođači kulena, kobasica, čvaraka, sira, meda, ajvara, pekmeza, rakije i drugih proizvoda naći na jednom mjestu u osječkoj Tvrđi. Cilj nam je stvoriti brand HeadOnEast, koji će i u budućnosti okupljati brojne manifestacije pod istim nazivom tijekom cijele godine, kako bismo izgradili prepoznatljivost istoka hrvatske kao jedinstvene turističke regije”, naglašava Anušić.
Plovidba Dunavom, Rimski kutak, degustacije...
Na području Vukovarsko-srijemske županije osmišljen je program nazvan ŠOR(t)cut, koji bi također trebao ponuditi obilje zabave. Primjerice, gosti će imati priliku uživati u plovidbi Dunavom i otkrivati Vukovar i Ilok iz druge perspektive. Moći će ploviti i Bosutom u Nijemcima, ali i uživati u degustaciji odličnih vina Iločkog vinogorja, a u organizaciji vukovarskog, vučedolskog i iločkog muzeja i u višekratnim organiziranim vođenim obilascima i upoznavanju s bogatom poviješću Srijema. Vinkovački park Lenije bit će pretvoren u Rimski kutak i podsjećati na povijest iz vremena rimskih careva - rođenih Vinkovčana, braće Valentijana i Valensa.
Koncept je takav da sudionik DHT-a postaje gost Slavonije i odlazi kao promotor Slavonije
Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

Najčitanije iz rubrike