Regija
ĐAKOVO CENTAR - PROJEKT GRADA U GRADU

Svih je 99 stanova našlo kupce, lamela C bit će hotel s bazenom
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Zgrada za budući hotel s pedesetak soba bit će kozervirana. Slijedi istraživanje tržišta
ĐAKOVO - Nakon što je krajem prošle godine postao vlasnikom stambeno-poslovnog kompleksa koji je njegov prethodnik, nekada jak građevinac Projektgradnja iz Slavonskog Broda, 2008. godine ambiciozno krenuo graditi pod nazivom Đakovo Centar jer ga je zamislio kao "mali grad u gradu", kao "novi centar u centru", đakovački poduzetnik Ante Raspudić upravo je dovršio i lamelu B, pa je sada iz tog velikog kompleksa u Ulici kralja Tomislava na đakovačko tržište nekretnina u kratkom vremenu ukupno "izbačeno" čak 99 stanova. Đakovačko tržište stanovima nakon više godina odnedavno je ponovno "prodisalo", pa je Raspudić vrlo brzo prodao sve stambene jedinice u već zgotovljenoj lameli A, dok za stanove u objektu B kaže da su ih kupci već sve rezervirali, a sada su, u pravilu, u fazi obilazaka banaka i realizacije kredita. Prosječna cijena četvornog metra u ovom kompleksu je oko tisuću eura.
Četiri zvjezdice
Za dovršiti je ostala treća zgrada "grada u gradu", lamela C, koju je još Projektgradnja zamislila kao hotel, i to s pet zvjezdica. Odmah mu se tada znalo i buduće ime - Bischof. Na upit hoće li i on slijediti tu ideju ili zgradu prenamijeniti u još jedan objekt kolektivnog stanovanja, Raspudić kaže kako potonja solucija nije u igri. I on lamelu C vidi kao hotel, no u tu će se investiciju, dodaje, upustiti kada za to dođe pravi trenutak.

- Velika je to investicija, moramo prije bilo kakvog početka provesti analize, ispitati tržište, potrebe, pa osluhnuti što oni kažu, kada je pravi čas za dovršetak lamele C u hotel. Jer, investicija je to gdje je povrat dugoročan, 20 do 25 godina, velika su ulaganja. Sigurno ću je raditi i bit će hotel, no samo je pitanje trenutka, do kojeg će lamela C biti najvjerojatnije konzervirana - kaže Raspudić. No već sada zna - bit će to hotel s četiri zvjezdice, ne pet, kako je njegov prethodnik zamislio.

- Ni u kojem slučaju neću ići na hotel s pet zvjezdica. Velike kompanije, primjerice, imaju interne odluke da njihovi ljudi ne odsjedaju u hotelima iznad četiri zvjezdice, da na taj način pokažu društvenu osviještenost, društvenu odgovornost, a ne da odabirom hotela demonstriraju bahatost i rasipnost - dodaje Raspudić. U dosadašnjem stupnju izvedenosti lamele C već je u betonu izlliveno i korito budućeg bazena hotela, nalazi se na trećem katu i gleda na - katedralu. Bit će to hotel s čak pedesetak soba, nakon dosadašnja dva takva objekta u Đakovu, najveći u gradu.

- Sada gledam da sve stanove pustim u funkciju, a radove na lameli C u hotel odredit će pravi trenutak - dodaje Ante Raspudić.

Značajan dio "kvadrata" u ovom "gradu u gradu" čine poslovni prostori, u koje, ističe Raspudić, dolazi i drogerija dm, a čime ona u Đakovu napušta dosadašnju lokaciju na gradskom korzu. Može se pretpostaviti da je jedan od razloga za to i što kupci do prodavaonica na korzu ne mogu automobilom jer je ono stroga pješačka zona, a nova lokacija dm-a omogućit će praktički dolazak kupca automobilom do ulaznih vrata trgovine, to više što ovaj kompleks ima čak 270 parkirališnih mjesta, od kojih dio i u svojoj podzemnoj garaži, prvoj u gradu.

Poslovna tajna
S dvije stambeno-poslovne zgrade u "gradu u gradu" Raspudić svoju stanogradnju po Đakovu, nakon stanogradnje na lokaciji iza Gradskog podruma, u Starčevićevoj i Jelačićevoj ulici, sada proširuje i na Ulicu kralja Tomislava, a stambeno-poslovnu gradnju svojevremeno je realizirao i u Vinkovcima. Bilo je to vrijeme njegove intenzivne građevinske aktivnosti i građevinske firme Mikena, a danas se njegova poslovna priča bazira na prostoru od Đakova do Zagreba, od kemijske industrije do proizvodnje jakih alkoholnih pića. Stambeno-poslovni kompleks Đakovo Centar preuzeo je vlasnički jesenas kao fizička osoba, otkupivši potraživanja Nove ljubljanske banke (NLB), a koja su bila utemeljena na njezinu razlučnom pravu kojim je NLB bio u prvom redu tražbina. Na upit koliko je financijski bila teška ta poslovna akvizicija, Raspudić kaže kako je to poslovna tajna. Inače, kada je s projektom Đakovo Centar krenuo njegov prethodnik Projektgradnja, 2008., isticano je da je njegova vrijednost veća od 30 milijuna eura. Startao je s puno pompe - uz atraktivne prezentacije i najave da će Đakovo u centru "grad u malom" dobiti za samo četiri godine, do 2012. No ubrzo je investitor, spomenuti brodski građevinac (kasnije u vlasništvu Agrokora, a od 2013. u predstečaju) posrnuo, a za sobom povukao i svoj đakovački projekt, objekte koji su godinama zjapili prazni i ni približno dovršeni, dugo vremena sa "zamrznutom" dizalicom ponad sebe. Suvremeni kompleks zamišljen je još tada kao moderna alternativa staroj jezgri grada.

Suzana Župan
Ante Raspudić

vlasnik kompleksa

Lamela C će u konzervaciju za budući hotel s 4 zvjezdice i pedesetak soba. S njegovim dovršetkom i uređenjem idem kada za to dođe pravi trenutak, a koji će odrediti analize i istraživanje tržišta. Sada je cilj staviti svih gotovo stotinu stanova u lamelama A, B u funkciju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike