Osijek
ZAR IM NITKO NE MOŽE STATI NA KRAJ?

Maloljetni vandali devastirali novu školu u Briješću
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Zna se tko su odgovorni, prijavljivalo ih se i policiji, ali za sada bez učinka

Nakon što je Glas Slavonije netom prije početka nove školske godine, saznao kako školarci iz Briješća neće krenuti na nastavu u novosagrađenom objektu, nego u matičnoj školi Vladimir Nazor u Čepinu, doznajemo kako to i dalje neće moći - do daljnjega. Naime, tada su nas nadležni uvjeravali kako se radi o privremenom odlasku u čepinsku školu, koji neće trajati duže od tjedan dana, da bi se ispostavilo kako je opseg nedovršenih radova ipak bio prevelik da se sad, deset dana od početka školske godine, ondje useli dvjestotinjak školaraca.

Vandalsko devastiranje
Kako nam je pojasnio ravnatelj OŠ Vladimir Nazor Ilija Pavić, jučer je nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavilo inspekcijski nadzor vezan uz zadovoljavanje minimalnih tehničkih uvjeta nakon kojih bi bio moguć rad i održavanje nastave u objektu. "Trenutačno je škola u funkciji, ali potrebno je dodatno opremanje učionica za koje se postupak nabave odvijao u nekoliko faza, bilo je tu i žalbi, zbog čega se sve malo odužilo, ali uskoro se očekuje isporuka računala, LCD projektora i ostale elektroničke opreme te finalno sređivanje školske dvorane.", istaknuo je Pavić, i dodao kako velikih problema trenutačno imaju s vandalima koji učestalo uništavaju novosagrađenu školsku imovinu. "Riječ je o skupini mladića u dobi između 15 i 17 godina koji se penju na krov, otvaraju prozore i narušavaju red oko škole, a preksinoć su čak porazbijali protupožarne alarme koji su postavljeni ispred škole, što je dovelo do nestanka struje u cijelom objektu. Sve je prijavljeno i policiji, koja ima nalog za obilazak škole, ali ih se za sada nije uspjelo zaustaviti. Zamislite da netko od njih padne s krova škole i ozlijedi se u svemu tome", zaključio je Pavić.

Odgovornosti
Priču i probleme s maloljetnicima potvrdila nam je i jedna profesorica koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji) te je dodala da oni znaju o kojim je mladićima riječ, jer su oni i bivši učenici škole. "Mi smo saznali da njih nekoliko pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava odlaze u prostor oko škole i uništavaju dijelove imovine, a nedavno su čak ukrali ključeve dok se radilo na dvorani i ušli su unutra. Biciklima su se vozili u školskoj dvorani, a uništili su i ormariće za pohranu dječjih stvari, pri čemu su se snimali i sve postavljali na društvene mreže. Mi smo pokušali razgovarati i s roditeljima, ali bez uspjeha, oni bježe od odgovornosti, pa tako jedni negiraju da je njihovo dijete upleteno, jedni kažu nek‘ cijeli slučaj dokaže policija, a treći pak ne žele niti započeti razgovor. Također, dio zajednice je u strahu od njih i njihove moguće odmazde, pa ih ne žele teretiti pred policijom", pojasnila nam je profesorica. Probleme s huliganima osjetili su i izvođači radova, osječka tvrtka Massa, čiji nam je vlasnik Ante Ćurić potvrdio učestalost neugodnosti na briješćanskom gradilištu. "Mi od samoga početka radova imamo problema tamo, jer smo odgovorni za prostor gradnje koji nam neprestano narušava grupa maloljetnika i nanosi materijalnu štetu. Sad smo u situaciji kad su ključevi još uvijek kod nas, pa samim time i odgovornost, ali postavlja se pitanje na koji način da se osiguramo od ovakvih devastacija. Od početka projekta do danas, pričinjena nam je šteta od gotovo 50.000 kuna koju smo nadoknađivali sami, ali zar je to rješenje", pita se Ćurić, i napominje da je tu i odgovornost nadležnih službi koje, ako im je poznato o kojim je pojedincima riječ, trebaju djelovati određenim mjerama i zaustaviti takvo ponašanje. "Ne pamtim da je igdje ovako. Trenutačno radimo na jednom objektu u Belom Manastiru u neposrednoj blizini škole gdje nije bilo apsolutno nikakvih incidenata i problema s učenicima škole", dodao je Ćurić. Sa slučajem je upoznata i predsjednica Mjesnog odbora Cvjetno Mira Ćurčić-Leko koja kaže da ne zna mnogo detalja, ali svakako osuđuje svaki pokušaj uništavanja školske imovine.

"Čula sam da je riječ o bivšim učenicima škole koji su otuđili školske ključeve, ušli u objekt i počinili materijalnu štetu te da je intervenirala i policija, ali više detalja zasad ne znam", poručila je Ćurčić-Leko.

Ema Nenadić
NASTAVA OD PONEDJELJKA, 23. RUJNA
Inspekcijski nadzor nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je dužno provesti sukladno članku 92. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama ustvrdio je da su stečeni minimalni tehnički uvjeti za početak rada škole, što nam je potvrdio ravnatelj OŠ Vladimir Nazor Ilija Pavić. “Posjet Ministarstva prošao je u redu, ocijenili su da su zadovoljeni uvjeti nakon kojih se može krenuti s radom, ali potrebno je dodatno opremiti prostore za rad osoblja i poneke učionice. Početak nastave i konačno useljenje dvjestotinjak učenika očekujemo najkasnije u ponedjeljak, 23. rujna 2019. godine”, dodao je Pavić. Da podsjetimo, nadogradnja ove područne škole počela je još u srpnju 2016. godine, i označila je početak realizacije sna mnogih mještana najmlađe gradske četvrti - Cvjetno.
Skupina starijih maloljetnika uništava i devastira novu školsku imovinu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike