Osijek
CRVENI KRIŽ - PREDAVANJE O TUBERKULOZI

11 oboljelih od tuberkuloze na 100.000 osoba
Objavljeno 19. rujna, 2019.
U Tjednu borbe protiv tuberkuloze, a prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek jučer je u svojim prostorijama održalo predavanje na temu te bolesti, njezinoj prevenciji i suzbijanju te općenitog širenja znanja o tuberkulozi. Volonterka GD-a Crvenog križa, dr. med. Dunja Ćurčija, specijalizantica pulmologije na Zavodu za pulmologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra, naglasila je kako je Osječko-baranjska županija u hrvatskom prosjeku pobola, a što znači da je zabilježeno 11 oboljelih na 100.000 osoba.

- Tuberkuloza nije iskorijenjena, stoga je važno znati načine prepoznavanja te bolesti, prijenos te mjere prevencije. Prenosi se kapljičnim putem u kontaktu s oboljelom osobom preko prehlade ili gripe. Postoje skupine antituberkulotika, koje oboljeli troše šest do osam mjeseci kako ne bi došlo do tzv. multirezistentne tuberkuloze, gdje izbora u liječenju više nema - pojasnila je sugovornica dr. med. Ćurčija, dodavši da većina zaraženih osoba nema izražene simptome, a da bi bolest postala aktivna, oboljeli moraju imati oslabljen imunosustav. Inače, nakon šest do osam mjeseci osoba više nije zarazna za okolinu. Kako se čak četvrtina oboljelih odnosi na osobe starije od 70 godina, jučerašnje predavanje usmjereno je na članove umirovljeničkih udruga. Naša sugovornica upoznala ih je s mjerama prevencije, prepoznavanjem oboljelih, pravodobnim liječenjem, ali i nužnosti osobne higijene te dobre prehrane.

Inače, predavanje na temu tuberkuloze održano je u okviru zajedničke akcije koja se svake godine obilježava od 14. do 21. rujna. Uz zdravstvena predavanja, tu su i javne tribine, ali i dostave plakata, letaka i brošura Hrvatskog Crvenog križa svim osnovnim školama sa svog područja djelovanja, sa zamolbom ravnateljima i školskim povjerenicima za Crveni križ da materijale podijele razrednicima, a da oni potom prenesu znanje
učenicima. M. Mihelić
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike