Ekonomija
PRILIKA ZA PROIZVOĐAČE BRODSKE OPREME

Hrvatske tvrtke na sajmu u Rusiji
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Hrvatska gospodarska komora organizirala je nastup hrvatskih tvrtki proizvođača brodske opreme na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije NEVA, koji se od 17. do 20. rujna održava u Sankt-Peterburgu.
Na zajedničkom izložbenom prostoru HGK-a predstavit će se tvrtke Vulkan Nova iz Rijeke, Inelteh iz Rijeke, Pastor Inženjering iz Zagreba i tvrtka ACM-J.E.K. iz Zagreba. Daniel Štern, predsjednik Uprave Pastor inženjeringa, tvrtke koja se bavi protupožarnim i vatrodojavnim instalacijama, objašnjava da na sajam nisu došli izložiti neki konkretan proizvod, nego im je cilj stvaranje novih kontakata s ruskim brodogradilištima.
"Nudimo im brodske protupožarne sustave i instalacije, od projektnih rješenja do isporuke opreme i ugradnje. U brodogradnji smo godinama, a s obzirom na drastično smanjenje domaćeg tržišta pokušavamo taj dio poslovanja nadomjestiti stranim brodogradilištima. Rusija je u posljednje vrijeme počela poticati domaću izgradnju ribarske flote i tu želimo biti prisutni", naglašava Štern, uz napomenu da im trenutno oko 30 posto proizvodnje ide u izvoz.
NEVA je jedan od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u Rusiji, namijenjen proizvođačima proizvoda i usluga povezanih s brodogradnjom i pomorstvom. Bijenalnog je karaktera, a ove se godine održava 15. put. Na prethodnom sajmu, 2017., sudjelovalo je više od 600 izlagača iz 37 zemalja, a posjetilo ga je više od 20.000 posjetitelja. Z.Rupčić
U 180 tvrtki više od 7000 djelatnika
Hrvatska industrija proizvodnje brodske opreme zapošljava oko 7000 djelatnika u više od 180 tvrtki, a udio domaćeg materijala i opreme iznosi od 20 do 22 posto ugovorene cijene broda, ovisno o tipu broda i brodogradilištu. Naše tvrtke proizvode dijelove i opremu za sve segmente broda, od motora i opreme za palubu, preko ventilacijske i klimatizacijske opreme, do namještaja... a pružaju i inženjerske usluge u brodogradnji. Na sajmu NEVA osim Hrvatske predstavile su se i Kina, Danska, Finska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rusija i Turska.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora