Sport
STISNUTI GAS DO DASKE

Protiv Lokomotive prilika za iskupljenje: Za vrh trebaju pobjede, a ne remiji
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Proteklih sezona Osječani su u napetim situacijama poput ove imali kvalitetne reakcije

Prvi od četiri kruga HT Prve HNL nogometaši Osijeka zaključit će gostovanjem kod Lokomotive u petak. Bit će to utakmica koja će otvoriti 9. kolo, a ovo što su bijelo-plavi dosad napravili u prvenstvu neodoljivo podsjeća na sezonu 2017./18., u kojoj je postavljen jedan neslavni rekord.

Opasni remiji
Naime, te godine Osijek je nanizao čak 14 remija, kao nikada dotad u HNL-u, i prvenstvo je završio na četvrtom mjestu s čak deset bodova manje od trećeplasiranog Hajduka. U sustavu bodovanja gdje se za pobjedu inkasira tri boda, remiji, ako se gleda čisto rezultatska strana, nisu baš dobrodošli. Oni bi zapravo trebali biti nužno zlo, kao nusproizvod neke utakmice u kojoj se išlo na pobjedu, ali se tog dana utakmica rasplela drukčije.

Govorimo to stoga što je Osijek u prvih osam kola ove sezone u polovini svojih nastupa - remizirao. Četiri od osam puta utakmica je završila bez pobjednika, a to je jedan remi više u ovoj fazi sezone negoli u spomenutoj sezoni 2017./18., kada ih je Osijek imao tri nakon osam utakmica. Posve je jasno da to nije staza koja će bijelo-plave dovesti do ispunjavanja rezultatskih ambicija. Naravno, ne može se sve neriješene rezultate jednako kategorizirati. Osječani su bodove podijelili u dva derbija (Dinamo i Rijeka), što je apsolutno prihvatljivo, ali "nule" u igri s Istrom 1961 i Varaždinom znače gubitak bodova, koji bi se mogao osjetiti u "konačnom računu" ako se Osječani brzo ne vrate na pobjedničku stazu. U biti, za to im ne trebaju nikakva čuda, koliko god svi još bili pod dojmom bljedunjave partije koju su pružili protiv Varaždina pa nam to danas izgleda kao daleka obala. Trebaju samo pronaći energiju i agresivnost koju su u susretu s Varaždincima bili ostavili u svlačionici. Ništa više od toga, jer nogomet bijelo-plavi nisu zaboravili igrati, niti se taj nesretni susret s Varaždinom treba uzimati kao ogledni primjer njihove kvalitete. On treba ostati tek kao jasno upozorenje igračima da još nisu došli do razine u kojoj mogu rutinski osvajati bodove u HNL-u, taman s druge strane bila u tom trenutku i najlošija momčad Lige. Osijek jednostavno mora gariti do daske u svakom susretu jer svaki drukčiji ulazak u utakmicu za posljedicu će imati neželjeno lice, koje smo vidjeli protiv Varaždina.

Kad smo već kod paralela, u situaciji gotovo identičnoj današnjoj Osijek se našao u isto vrijeme prošle sezone. U 8. kolu Gradski vrt je šokirala Gorica, koja je bila debitant na prvoligaškoj sceni. Slavili su Velikogoričani sa 1:0, s tom razlikom što se Osijek dobro napromašivao u toj utakmici, koju je ipak odigrao daleko bolje nego ovu prije tri dana.

Slično kao lani
Sličnost s prošlom jeseni dolazi u rasporedu koji čeka Osječane. Tada su pred njima bila četiri uzastopna gostovanja i gotovo su ih svi već bili oplakali. I što je Osijek učinio tada? S tih vezanih utakmica u gostima vratio se s deset osvojenih bodova. Pobijedio je Inter Zaprešić, Hajduk i Rudeš, a remizirao s Istrom 1961, gdje je pobjedu ispustio u samoj završnici susreta. Naravno, ta serija je u zaborav bacila poraz protiv Gorice, koji je tada jednako loše sjeo navijačima kao i ovaj remi s Varaždinom. Sada su pred Dinom Skenderom i njegovom momčadi četiri gostovanja u sljedećih pet susreta. Posao će ipak biti nešto teži nego što je bila ona prošlojesenska serija, ali svejedno nudi bijelo-plavima priliku za iskupljenje i vraćanje dobrog raspoloženja. Zapravo, nije se jednom dogodilo da je Osijek u situacijama koje su bile slične današnjoj, kada je optimizam bilježio silaznu putanju, izazovima odgovorio vrlo kvalitetno.

Zato Varaždin treba brzo arhivirati i okrenuti se onom što dolazi. Naricanje za onim što je prošlo i što se promijeniti ne može nema smisla. Uostalom, postoji ona dobra izreka: Ne trebaju nam problemi, nego rješenja. Nje se treba držati trener Dino Skender...

Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
Lopa propušta Lokomotivu

Ukrajinac Dmitro Lopa propustit će gostovanje kod Lokomotive koje bijelo-plave nogometaše očekuje u petak. Iako je u nedjeljnom susretu protiv Varaždina na travnjaku proveo samo desetak minuta, stigao je, zbog otezanja igre, zaraditi javnu opomenu, a to mu je bio treći žuti karton. D.Kl.

4

remija imaju Osječani u prvih 8 kola
5

od 9 gostovanja u Skenderovoj eri bijelo-plavi su završili bez postignutog pogotka
476

minuta trajao je golgeterski post Mirka Marića
Možda ste propustili...

TRETMAN, TRENING, PONOVNO TRETMAN…

Mitrović razveselio Srbe

PLAY-IN NA NBA PARKETIMA

Sixersi na Knickse, Miami na popravni

Najčitanije iz rubrike