Regija
ŽELE TURISTIČKI POENTIRATI:

Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Jakobović: Prema opisu, zbilo se 20-ak minuta od Vinkovaca, što je između Strizivojne i Mikanovaca, do šume
STRIZIVOJNA - Najpoznatije ubojstvo iz pera kraljice krimića Agathe Christie, ono u romanu "Ubojstvo u Orient Expressu" iz 1934., dogodilo se u blizini naše Strizivojne i na tome, uz ostale adute i potencijale, temeljimo Strategiju razvoja turizma naše općine - poručuje to 85 godina nakon izdavanja spomenutog romana strizivojački načelnik, Josip Jakobović. Kao profesor hrvatskog jezika i književnosti, upravo on je tvorac ideje da na podudarnostima iz radnje filma i terena u blizini Strizivojne ta općina turistički poentira. Hercule Poirot je u Orient Expressu i prepoznaje vrlo bliskog prijatelja. Zbog snijega su zaglavili na Balkanu, dvije noći nakon Istanbula. Iduće jutro Samuel Edward Ratchett nađen je izboden 12 puta nožem u svom kupeu. U vlaku je s Poirotom bilo 13 osoba koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, ali to se promijeni kada se otkrije pravi identitet ubijenog i većine ostalih u vlaku - sažetak je kultnog romana. Agathin neponovljivi detektiv belgijskog imena i brka, Poirot, i ostali akteri romana, koji je, počevši od 1974. ekraniziran četiri puta, vozili su se tim ušminkanim, slavnim vlakom od Istanbula i preko Slavonije; u dijelu romana gdje je vlak stao i gdje se dogodilo ubojstvo spominju se Vinkovci i Slavonski Brod.
- No prema opisu iz romana ispada da je to bilo upravo između Strizivojne i Mikanovaca, 15 - 20 minuta vožnje od Vinkovaca prema Brodu, a to je kod naše Strizivojne jer za vožnju od Vinkovaca do nas treba nekih 17 - 18 minuta. U opisu iz knjige spominje se i šuma, i ona je tu, tako da se sve slaže s opisom iz romana - kaže Jakobović.


Tako bi Strizivojna nakon punih 85 godina kaptalizirala mjesto ubojstva iz kultnog romana Agathe Christie.


- Tko prvi, njegova djevojka! - kaže Jakobović na naš upit hoće li i druga okolna mjesta, a kroz koje je Agathin Orient Express prolazio, isto to učiniti.


Strizivojna bi sadržajima koji bi dočarali radnju iz "Orienta" iskoristila i činjenicu da je tu poznata i važna željeznička točka - njezin željeznički kolodvor.


- Stoga ćemo se za realizaciju ideje obratiti i Hrvatskim željeznicama, Kolodvoru i tamošnjim ugostiteljima, i zajedno pokušati razviti turističku priču da je i Strizivojna dio romana Ahathe Christie, a kroz postavljanje opisnih tabli, fotografija, pa i preuređenjem jednog-dva vagona u stilu slavnog vlaka. Ove zime želimo sjesti za stol s HŽ-ovom upravom i Odsjekom za turizam i marketing i s njima napraviti strategiju utemeljenu na radnji iz romana - najavljuje Jakobović.


Zamišljeno je i preuređenje prostora u sklopu kolodvora u svojevrsni muzejski prostor tematski potpuno prilagođen kultnom "Ubojstvu...", a to bi bilo sugerirano i kolodvorskim ugostiteljima. Inače, slavni je vlak kroz svoju povijest prometovao na više ruta, no najpozantija je ona Istanbul - Pariz.


Član Općinskog vijeća i član Radne skupine za izradu Strategije razvoja strizivojačkog turizma Hrvoje Glavačević kaže da bi poentiranje na štivu A. Christie, a o čemu je već bilo riječi na Radnoj skupini, bila odlična stvar.
- Mislim da realizacija te ideje ne bi zahtijevala ni velika sredstva - dodaje Glavačević. Jakobović potvrđuje da izaci ne bi bili veliki ni za Općinu, ni druge potencijalne strane. K tome, Strizivojna Srategijom želi provesti i projekt zdravstveno-rehabilitacijskog turizma kroz izletiše Brežnička, gradnju biciklističkih staza u Merolinu, a na višu razinu dići i svoju priču o najdužoj ulici u Hrvatskoj. Pokraj koje se svojevremeno provezao i Poirot.
Suzana Župan
Mađari u potrazi za lokacijama iz romana
- Mi smo već prošle godine imali grupu Mađara, obožavatelja filma "Ubojstvo u Orient Expressu", koja je po opisu iz romana tražila mjesta, lokacije iz njegove radnje - ističe načelnik Josip Jakobović. Jer na Zapadu su mjesta na kojima su snimani kultni filmovi pretvorena u velike komercijalne priče koje imaju nepresušnu rijeku obožavatelja tih filmova te svega što se tiče njihove radnje, snimanja, likova, glumaca i dr.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike