Regija
DVIJE OSNOVNE ŠKOLE DRUGU GODINU RADE POD ISTIM KROVOM

Zbog otežanih uvjeta rada neki su djecu ispisali iz ove škole
Objavljeno 18. rujna, 2019.
VUKOVAR - Najave početka obnove Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru posljednjih je godina teško i pobrojati, s obzirom da se o toj temi nekoliko puta godišnje priča kao o velikom problemu kojega napokon treba riješiti. Početkom prošle školske godine učenici i zaposlenici su, zbog loših uvjeta koji su ugrožavali njihovu sigurnost, bili prinuđeni napustiti školsku zgradu. Privremeno su se uselili u prostor OŠ Antuna Bauera, nadajući kako će se brzo vratiti u svoju obnovljenu zgradu. Od tada je prošlo više od godinu dana, međutim radovi još nisu niti započeli, a prema posljednjim informacijama to bi se trebalo desiti u kratkom vremenskom razdoblju te bi obnova trebala trajati dvije godine. Istodobno i smiješno i tužno zvuči podatak kako je resorno ministarstvo odavno osiguralo potrebnih 16 milijuna kuna, no posljednjih je mjeseci početak radova zapeo na formalnosti, odnosno na tomu što, budući je riječ o projektu koji će trajati duže od godinu dana, Vlada RH treba dati posebnu suglasnost.

- Natječaj je proveden još prije ljeta, izvođač je potpisao ugovor i čekamo suglasnost Vlade. Sredstva su osigurana, s tim da je dogovoreno kako će sa po 10 posto iznosa sudjelovati Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, izjavio je gradonačelnik Ivan Penava.

Istaknuo je kako od 1. siječnja, kada je od Županije preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama, Grad podiže standard obrazovanja, pa su u tri projekta u OŠ Antuna Bauera investirali 400 tisuća kuna, dok je ukupan proračunski iznos za sve škole 2,1 milijun kuna.

Od ove školske godine uveden je i produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda u četiri škole, međutim Andrićeva i Bauerova ga ne mogu imati upravo stoga što nastavu organiziraju u istoj školi i prostorno su ograničeni. U okviru mogućnosti nastoje učiniti što više, svjesni prostornih i vremenskih ograničenja.

- Domaćini su susretljivi, no nije nam lako sve uskladiti. I ovu smo školsku godinu počeli sa skraćenim nastavnim satima na 40 minuta, nastava nam počinje u 7.45, dakle ranije nego je uobičajeno. Imamo veliki problem s izvođenjem izvannastavnih aktivnosti, dodatnih i dopunskih, jer su predviđene u suprotnim smjenama, međutim dobrom suradnjom izvlačimo maksimum iz ove situacije, rekla je Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića. Dodala je kako su se takvi uvjeti rada negativno odrazili na broj učenika, što je posebno vidljivo iz upisa u prvi razred, pa oko 15 učenika s njihovog upisnog područja nije upisano u njihovu školu već su ih roditelji upisali u neku drugu školu. Tako ove godine imaju 18 razrednih odjela s ukupno 211 učenika.

Premda nastavu realiziraju u istoj zgradi, u OŠ Antuna Bauera nije došlo do smanjenja broja učenika. Ravnatelj Joza Mihaljev je naveo kako već desetak godina imaju 22 razreda odjela, zajedno s područnim školama.

- Prošlu smo školsku godinu okončali s 333 učenika, a ovu započeli s 335. Imamo 31 prvašića u matičnoj i još sedam u područnim školama, izjavio je Mihaljev te poručio kako su uspješno uskladili nastavu dvije škole u jednoj zgradi, zahvaljujući dobroj međusobnoj suradnji. D. Korpoš
16

milijuna kuna osigurano za obnovu Osnovne škole Nikole Andrića
Najčitanije iz rubrike