Osijek
NOVI ZAKON BEZ VEĆIH KAZNI ZA PJEŠAKE

Najčešći prekršaj pješaka prolazak je kroz crveno
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Kazne za pješake iznose 300 kuna i jednake su za sve prekršaje

Koliko se god svi mi ljutili na policiju kada kažnjava pješake koji na nepropisnim mjestima prelaze kolnik ili čine bilo koji drugi prometni prekršaj, jučerašnja vijest iz crne kronike da je u pokušaju prelaska kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza poginuo 85-godišnji pješak ponovo dokazuje kako su u pravu svi oni koji na bilo koji način, tako i represivnim mjerama, nastoje smanjiti broj izgubljenih života na našim cestama. Najčešće žrtve u prometu su pješaci najmlađe i najstarije životne dobi, a i posljedice stradanja u prometnim nesrećama u kojima sudjeluju pješaci uglavnom su teške ozljede i ozljede opasne za život s trajnim posljedicama.

Za razliku od vozača, za koje novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama od kolovoza ove godine propisuje znatno veće kazne, za pješake, kao sudionike prometa, nije donio nikakve promjene. Naime, i dalje su članci 124., 125., 127., 129., 130. i 131. toga zakona, koji reguliraju prava pješaka i kazne za počinjene prekršaje, potpuno isti dotadašnjim, odnosno nisu bili obuhvaćeni izmjenama i dopunama starog zakona. A to znači da ni kazne za počinjene prekršaje nisu povećane.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske doznajemo kako je upravo nepropisno prelaženje kolnika na mjestima gdje se prometom upravlja semaforima, odnosno prelazak preko pješačkog prijelaza dok je na semaforu crveno svjetlo, najčešći evidentirani prekršaj pješaka. Takvih je prekršaja u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano 38, što je znatno manje nego u istom razdoblju 2018. godine, kada su takav prekršaj počinila 104 pješaka. Drugi najčešći prekršaj koji čine pješaci prelazak je kolnika na udaljenosti manjoj od 50 metara od obilježenog pješačkog prijelaza. U promatranom razdoblju prošle je godine evidentirano 78 takvih prekršaja, a u istom razdoblju 2019. evidentirano ih je 55. Treći najčešći prekršaj pješaka njihovo je nepropisno kretanje, nepotrebno zadržavanje na kolniku i nepropisan prelazak kolnika na mjestima gdje nema obilježenih pješačkih prijelaza. U 2018. godini za prvih osam mjeseci evidentirano je 27 takvih prekršaja, a ove su ih godine za isto razdoblje zabilježena 23.

Iz tih se podataka jasno vidi kako se broj evidentiranih prekršaja pješaka znatno smanjio, no teško je reći je li to rezultat ozbiljnosti pješaka ili pak fleksibilnijeg pristupa policije. Svi traže više prevencije, ali tek kada na vlastitom džepu osjete posljedice svog nemara, spremni su prihvatiti i obveze.

Za sve navedene prekršaje kazne su ostale identične onima koje je predviđao Zakon o sigurnosti prometa na cestama prije posljednjih promjena. Zanimljivo je da kazne za pješake iznose 300 kuna i da su jednake za bilo koji prekršaj. Bez obzira na to radi li se o prelasku na crveno, ako se na otvorenoj cesti ne kreće propisanim smjerom ili počini bilo koji prekršaj iz nabrojenih članaka Zakona.

Tomislav Prusina
Smanjuje se broj stradalih pješaka
U razdoblju od 1. siječnja do 31 kolovoza 2018. ukupno su evidentirane 44 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci. Od tih je nesreća jedna bila sa smrtno stradalom osobom, a u 43 prometne nesreće bilo je ozlijeđenih osoba, od koji su pak 23 zadobile teške ozljede, dok su 24 prošle s lakim ozljedama.

U istom razdoblju ove godine evidentirano je ukupno 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Od njihova ukupnog broja evidentirane su 34 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je 12 osoba zadobilo teške ozljede, a 23 su imale lake ozljede. U jednoj prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta.

U istom razdoblju 2018. godine u 13 prometnih nesreća evidentirani su prekršaji pješaka kao počinitelja, a u njima je jedan pješak poginuo, 7 osoba zadobilo je teške ozljede, a ostali lake. Ove godine evidentirane su dvije prometne nesreće u kojima su utvrđeni prekršaji pješaka.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike