Osijek
ERASMUS I ŠVICARSKO-HRVATSKI PROGRAM

I. gimnazija u novu školsku godinu ušla sa 4 projekta
Objavljeno 18. rujna, 2019.

Osječkoj I. gimnaziji vođenje različitih projekata za učenike i nastavnike škole, kao i sudjelovanje u njima, nije nikakva nepoznanica. Štoviše, ta je škola upravo po brojnosti europskih i drugih projekata prepoznatljiva u cijeloj županiji, pa i šire. Da tu praksu i nastavljaju, potvrđuje činjenica što su u novu školsku godinu ušli s čak četiri projekta - vezana uz teme održivog razvoja, demokracije, volontiranja, novih pristupa u nastavi, multikulturalnosti, inkluzije...

Prvi je od njih projekt "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice", financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Nositelj projekta je organizacija Odraz, a partneri su, uz I. gimnaziju Osijek, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, udruga MI-Split, Volonterski centar Osijek, Privatna umjetnička gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita.

- Kroz ovaj projekt nastavnici partnerskih škola educirat će se o održivom razvoju i načinima aktivnog uključivanja učenika u aktivnosti škole i život lokalne zajednice, a učenici će proći kroz edukacije o načelima održivog razvoja i vrijednostima demokracije i participacije te o volonterstvu u zajednici - kaže Ivana Štiglec, prof. engleskog i njemačkog jezika u I. gimnaziji. Ostala tri redom su Erasmus+ projekti. Novi Erasmus+KA1 projekt namijenjen je stručnom usavršavanju u inozemstvu za 13 nastavnika škole. Naziv projekta je Out of the box i na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU dobio je maksimum od 100 bodova.

- Nastavnici škole će u novoj školskoj godini polaziti tečajeve o inovativnim pristupima u nastavi, vrednovanju, razvijanju IKT vještina i razvijanju vještina za 21. stoljeće. Tečajevi će se održati u Finskoj, Švedskoj, Portugalu, Italiji, Estoniji, Španjolskoj, Cipru, Ujedinjenom Kraljevstvu i na Islandu. Nakon tečajeva nastavnici će ono što su naučili primjenjivati u nastavi i dijeliti svoja iskustva s kolegama iz drugih škola - ističe Štiglec.

Sljedeći je Erasmus+KA2 projekt "Strengthening equality, diversity and inclusion for an intercultural European education". Taj će projekt trajati dvije školske godine - osječka I. gimnazija nositelj je projekta, a partnerske škole su iz pet zemalja Europske unije: Španjolske, Grčke, Turske, Bugarske i Italije. J. Pejaković
ERASMUS+KA2 PROJEKT
- Učenici će kroz lokalne aktivnosti i mobilnosti u partnerskim zemljama učiti o europskim vrijednostima, ravnopravnosti spolova, solidarnosti, inkluziji i interkulturalnoj komunikaciji - kaže Štiglec.

Tu je i Erasmus+KA2 projekt, koji ulazi u drugu godinu uspješne provedbe. Riječ je o projektu “Cultural heritage as a catalyst of creative entrepreneurship”, u okviru kojega učenici uče o osnovama današnjih kreativnih poslova kao što su grafički dizajn, fotografija, blogging/vlogging, a onda svoja znanja primjenjuju u zajedničkom radu s vršnjacima iz Portugala, Španjolske, Grčke i Švedske.

- U prošloj školskoj godini učenici I. gimnazije posjetili su Portugal i Španjolsku, a u listopadu će se održati mobilnost u Ateni. Tema susreta je blogging/vlogging, a učenici partnerskih škola će nakon grčkog susreta pokrenuti zajednički blog preko kojeg će mlade upoznavati s različitim aspektima kulturne baštine svojih zemalja - kaže Štiglec.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike