Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Dionica Kraša vratila je živost na tržište
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Cijena dionice tvrtke Kraš počela je rasti jer se u preuzimanje uključio nepoznati treći igrač skriven iza skrbničkog računa

Dionica Kraša prošlog je tjedna uspjela vratiti živost na domaće tržište kapitala i podići obujam trgovanja te potaknuti rast cijena. Ukupan redovni promet iznosio je 67,8 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 65,8 i obveznicama 2,0 milijuna kuna prometa.Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 13,2 milijuna kuna što je dvostruko više nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi porasle su za povećani obujam trgovanja, a potporu tomu u ponedjeljak su dale vrijednosnice Kraša s 2,6 milijuna i AD-a Plastik s 1,3 milijuna kuna prometa, pri čemu je indeks Crobex dohvatio 1866 bodova ostvarivši rast za 0,1 posto. U ponedjeljak je na stranicama Zagrebačke burze istaknuta obavijest trgovačkog društva Mesna industrija "Braća Pivac" (MI "Braća Pivac") o namjeri objave ponude za preuzimanje Kraša gdje se navodi da su između MI-ja "Braća Pivac" i Kraš-ESOP d.o.o. započeli pregovori radi uspostavljanja odnosa zajedničkog djelovanja prema ciljanom društvu Kraš d.d. Postupak donošenja odluka unutar Kraš-ESOP nalaže pribavljanje potrebnih internih suglasnosti za uspostavljanje odnosa zajedničkog djelovanja što se očekuje u roku od 15 dana. U slučaju da se ne postigne sporazum, MI "Braća Pivac" naglasio je spremnost da samostalno objavi ponudu za preuzimanje što je potaknulo snažno trgovanje dionicama Kraša, čime se nakon duljeg vremena razbudilo domaće tržište kapitala. Rast cijena dionica nastavio se u utorak kada je indeks Crobex povećan za 0,8 posto i dohvatio 1881 bod. Srijeda je donijela blagi pad cijena dionica uz veliki obujam trgovanja jer su se odjednom svi htjeli ukrcati u slatki vlakić Kraša. Špekulanti i mali dioničari počeli su užurbano izlaziti iz drugih pozicija s namjerom kupnje dionica Kraša zbog čega je indeks Crobex u srijedu smanjen na 1880 bodova (pad za 0,1 posto).

"Bijeli vitez"

Cijena dionice Kraša počela je snažno rasti jer se u igru oko preuzimanja uključio nepoznati treći igrač skriven iza skrbničkog računa Raiffeisen Bank. Tko je nepoznati treći igrač koji je kupovao dionice Kraša s ponude "ne pitajući za cijenu" doznat će se ubrzo. Pojavile su se špekulacije kako se radi o pomagaču "Braći Pivac", koja u razdoblju od najave ponude za preuzimanje zakonski ne smiju kupovati dionice Kraša, ali to nije moguće potvrditi. Podizanjem tržišne cijene dionica Kraša treći igrač otežava proces preuzimanja s obzirom na obvezu isticanja cijene otkupa u javnoj ponudi koja može postati "gorka pilula" za preuzimatelje. Zato su sve glasnije špekulacije kako se u igru umiješao tzv. bijeli vitez koji se aktivirao po pozivu i uz odobrenje Uprave Kraša u namjeri da se na njega prenesu znatni paketi redovnih dionica kako bi se onemogućilo namjeravano preuzimanje tvrtke. Funkcija "bijelog viteza" je dvostruka. S jedne strane, on se natječe s potencijalnim preuzimateljem za stjecanje kontrolnog paketa dionica, a s druge strane on neće ugroziti Upravu i interese ciljanog društva koje odbija odobriti neprijateljsku akviziciju. Sve to, ali u manjem obujmu, podsjeća na zbivanja oko preuzimanja Plive iz lipnja 2006. kada su se za kontrolni vlasnički paket natjecali Actavis Group i Barr Pharmaceuticals. U srijedu se dionicama Kraša ostvarilo 9,8 milijuna kuna prometa. Četvrtak je donio daljnje povećanje obujma trgovanja uz ostvarenih 22,2 milijuna kuna prometa od čega se dionicama Kraša ostvarilo 8,8 milijuna kuna te u blok-transakciji vrijednosnicama HT-a 3,9 milijuna kuna. Indeks Crobex povećan je u četvrtak na 1891 bod (rast za 0,6 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1883 boda što je za 19 bodova više nego na početku tjedna.

Pojačano trgovanje

U petak se ostvarilo 14,5 milijuna kuna redovnog prometa od čega se na Kraš odnosi 10,1 milijun kuna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex deset je zabilježilo rast i pet pad cijene dok se vrijednosnica Jadrana iz Crikvenice zadržala na početnoj tjednoj razini. Najznačajnije tjedno povećanje cijene zabilježile su dionice Kraša kojima je cijena porasla za 22,0 posto, s 492,00 na 600,00 kn. Dionica Kraša bila je u središtu pozornosti domaćih ulagača kako po ostvarenom prometu tako i po tjednom rastu cijene. U idućem kratkoročnom razdoblju čeka se rasplet situacije oko preuzimanja Kraša. Dionicama HT-a jače se trgovalo u srijedu (1,1 milijun kuna) te u četvrtak (5,6 milijuna kuna) od čega se kroz blok-transakciju ostvarilo 3,9 milijuna kuna prometa. Cijena dionice HT-a dohvatila je na kraju tjedna 160,00 kn. To je za 1,50 kn ili 0,9 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica povećala se u petak na 116,99 bodova (tjedni rast za 0,46 posto).
Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala jer nas čeka uzbudljiva jesen
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana