Novosti
MIJENJA SE ZAKON O OBRTU

Naučnički ispit bit će dio završnog rada, registracija obrta bez majstorskog ispita
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore je ocijenio da će predložene izmjene Zakona o obrtu ojačati hrvatsko obrtništvo i gospodarstvo u cjelini

Izmjenama i dopunama Zakona o obrtu pridonosi se ostvarenju programa Vlade u kojemu je obrazovni sustav usklađen s potrebama tržišta rada, a poslodavci postaju partneri obrazovnim institucijama i zajedno odlučuju o upisnim programima i kvotama. Istaknuo je to ministar gospodarstva Darko Horvat u petak, prilikom usvajanja nacrta prijedloga zakona koji je upućen u saborsku proceduru. Od sada će se nakon završenog naukovanja u sklopu završnog rada polagati naučnički ispit, kojim se neposredno provjeravaju i dokazuju kompetencije te ostvaruje vanjsko vrednovanje obrazovanja. Produljuje se trajanje sezonskog obavljanja obrta sa šest na devet mjeseci. Ukida se i cijena obrtnice, kao i cijena odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja, liberalizira se pristup tržištu...

- Izmjene su pokrenute, između ostaloga, u svrhu unaprjeđenja sustava obrazovanja za vezane obrte koji se provodi prema modelu naukovanja na temelju kojeg se stječu vještine za samostalan rad, usvajaju poduzetničke vještine neposredno u gospodarstvu te olakšava prelazak u svijet rada - stoji u priopćenju Vlade.

Tako se jedna od najvažnijih izmjena odnosi upravo na redefiniranje koncepta pomoćničkog ispita. Naime, pomoćnički ispit nazivom se mijenja u naučnički ispit te postaje sastavni dio završnog rada - a sastoji se od provjere praktičnih znanja i vještina pred stručnim povjerenstvom u koje su osim nastavnika uključeni i majstori. Kao dokaz o uspješno položenom ispitu te stečenim ključnim i stručnim kompetencijama i stečenom radnom iskustvu izdavat će se dodatak svjedodžbi o naukovanju. Ovim zakonskim izmjenama planirano je da svaki učenik po završetku srednjoškolskog obrazovanja u strukovnim školama pristupi pomoćničkom ispitu - jer ispitu je do sada pristupalo svega 42 % učenika koji su završili treći razred srednje škole u zanimanjima za vezane obrte. A ujedno, uočena je potreba usklađivanja procesa polaganja završnog ispita i pomoćničkog ispita koji se polažu neovisno jedan o drugome. Dodatno, radi administrativnog rasterećenja škola, na Hrvatsku obrtničku komoru prenosi se evidencija ugovora o naukovanju. Odnosno, provedba pomoćničkog/naučničkog ispita prelazi u nadležnost HOK-a kako je i bilo do 2013. godine.

- Prenošenjem nadležnosti za evidenciju ugovora o naukovanju na Hrvatsku obrtničku komoru pridonosi se decentralizaciji cijelog procesa, s obzirom na to Hrvatska obrtnička komora kroz područne ustrojstvene jedinice može povezati učenike i poduzetnike koji su voljni provoditi naukovanje te neposredno pružiti pomoć učenicima, obrtnicima i pravnim osobama u procesu sklapanja ugovora o naukovanju i vođenja evidencije - ističe se u prijedlogu Zakona.

Izmjenama zakona omogućava se i donošenje jednostavnog programa edukacije mentora u gospodarstvu - čime će se ojačati kapaciteti gospodarskih subjekata koji provode učenje temeljeno na radu. Za tu će provedbu biti nadležna Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora.

Nadalje, u cilju osiguranja što većeg utjecaja gospodarstva na upisnu politiku i prilagođavanju potrebama tržišta rada, prema novome, ministar nadležan za obrt, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, davat će suglasnost na plan strukture upisa učenika u programe za stjecanje kvalifikacija za vezane obrte. U skladu s time, i strukovne kurikulume za stjecanje obrtničkih zanimanja također će izrađivati to ministarstvo.

Među najvećim izmjenama jest i ona koja se odnosi na omogućavanje odgovarajuće deregulacije vezanih obrta. To konkretno znači da se ovim izmjenama zakona - osobama koje imaju odgovarajuće srednje obrazovanje, omogućava registracija vezanog obrta bez obveze polaganja majstorskog ispita - ako imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. Time se, smatraju u Vladi i Ministarstvu gospodarstva, liberalizira pristup tržištu, odgovarajuće vrednuje stečeno radno iskustvo i stimulira osnivanje obrta.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec u ponedjeljak je ocijenio da će predložene izmjene Zakona o obrtu ojačati hrvatsko obrtništvo i gospodarstvo u cjelini, te da će gospodarstvo moći jače utjecati na obrtničke obrazovne programe.

Nada se da će zakonske izmjene biti izglasane do kraja godine.

Jasenka Pejaković
Resorni ministar davat će suglasnost na plan strukture upisa u programe za obrtnička zanimanja
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece