Regija
RADOVI POČINJU ZA TRI TJEDNA?

Do početka ljeta belomanastirski bazeni bi trebali biti obnovljeni
Objavljeno 16. rujna, 2019.
Gradnja nogometnog stadiona planirana je za početak sljedeće godine
BELI MANASTIR - Ako ne bude nekih nepredviđenih problema, priča oko belomanastirskih gradskih bazena konačno bi, nakon dvogodišnje stanke, trebala završiti, a prvi kupači u njima bi se mogli okupati početkom idućeg ljeta odnosno kupališne sezone.Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, naime, vijećnici bi trebali dati suglasnost na odabir ekonomski najpovoljnije ponude u postupku javne nabave radova na rekonstrukciji gradskih bazena. Pristigle su četiri ponude, a pretpostavlja se da će Vijeće izabrati onu koju je poslala tvrtka Projektgradnja plus.

- Dvije su tvrtke poslale gotovo identičnu ponudu. Razlikuju se u nešto manje od stotinjak tisuća kuna, ali ćemo, zbog referenci, najvjerojatnije prihvatiti onu Projektgradnje plus, koja iznosi 12,7 milijuna kuna, odnosno 15,9 milijuna kuna s PDV-om - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, naglašavajući kako će ugovor s izvođačem radova biti potpisan nakon što prođe petnaestodnevni rok za žalbe. Radovi bi, ako ne bude žalbi, mogli početi najkasnije za tri tjedna.

- Plan je da bazeni budu rekonstruirani do početka iduće kupališne sezone - kaže Rob, nastavljajući kako zasad neće biti obnavljan restoranski kompleks, koji je u solidnom stanju - njegova je obnova planirana za godinu-dvije. No bazeni će biti potpuno novi, moderno izvedeni. U kompleksu su idejnim rješenjem planirani brojni suvremeni sadržaji za djecu i odrasle, kao i plivaći dio približnih dimenzija 15 x 22 metra.

- U radijusu od stotinjak kilometara nema sličnih bazena otvorenog tipa, pa se nadam da ćemo privući i goste iz bliže i dalje okolice - dodaje Rob. Tvrdi kako je najvažnije što je rekonstrukcija bazena ušla u Intervencijski plan, pa se Grad nije morao zadužiti, premda je resorno ministarstvo odobrilo kreditno zaduženje. Možda je stoga i sretna okolnost bila poništavanje prvog natječaja za rekonstrukciju bazena. Podsjetimo, natječaj je poništen zbog iznosa ponuda koje su bile dvostruko veće od planiranog.

Znatno većeg iznosa ponuda od planiranih 20 milijuna kuna Rob se pribojava i kada je riječ o novom stadionu.

- Prva procijenjena vrijednost bila je 20 milijuna, ali su sada cijene puno više. Nadam se da će Hrvatski nogometni savez ispuniti obećanje i pomoći nam - kaže, dodajući kako su ispunjeni svi uvjeti gradnje i ishođene sve potvrde usklađenosti. Potrebno je samo izgraditi pješačku stazu u dijelu Svačićeve ulice. Podnesen je zahtjev za građevinsku dozvolu, a vrlo brzo cijeli projekt bit će predan SAFU-u, gdje mora ‘‘odležati‘‘ 120 dana.

- Izgradnju, dakle, planiramo početi početkom iduće godine - kaže Rob, dodajući da se cijeli kompleks proteže na pet hektara, da će biti izgrađeno glavno, pomoćno i višenamjensko igralište i brojni sadržaji (o čemu je Glas Slavonije već pisao). Nije tajna kako mu je želja da Beli Manastir ima jedan klub, koji će se natjecati na višem stupnju natjecanja od onih u kojima se tri gradska kluba trenutačno nalaze.

Ivica Getto
GRADNJA KUĆE BARANJSKOG KULENA
Ovih bi dana trebala početi gradnja Kuće baranjskog kulena u belomanastirskom prigradskom naselju Branjin Vrh. Izvođač radova je tvrtka Massa, a riječ je o vrlo važnom projektu koji će proizvođačima omogućiti proizvodnju većih količina tog brendiranog baranjskog proizvoda.

- Ovaj i slični projekti meni su najznačajniji jer stvaraju dodanu vrijednost. Nakon gradnje Kuće baranjskog kulena pozvat ćemo proizvođače da počnu pravu proizvodnju - kaže gradonačelnik Rob, dodajući kako će i središte Branjinog Vrha imati ljepši izgled.

Projekt Kuća baranjskog kulena vrijedan je približno 12,5 milijuna kuna, sastavni je dio Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, za koji su osigurana EU sredstva. Njime će se malim proizvođačima omogućiti bolji uvjeti za prezentaciju, degustaciju i plasman tog autohtonog baranjskog proizvoda.

Kada je riječ o realizaciji Intervencijskog plana u jedinom baranjskom gradu, preostala je još samo gradnja BIOS-a. PEER centar u Šećerani odlično napreduje.
Najčitanije iz rubrike