Kultura
OSJEČKI UČENIK U PROJEKTU EUROPEAN SPIRIT YOUTH ORCHESTRA

Gustav Kujundžić: Kroz ovakve se projekte razvijamo i rastemo
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Vezani članci

SLAVONCI NA TURNEJI S ORKESTROM EUROPSKE MLADEŽI

U stankama proba i koncerata spavali smo i u koferima

European Spirit of Youth Orchestra (ESYO) orkestar je koji je prije više od 20 godina osnovao maestro Igor Coretti Kuret, s idejom združivanja mladih glazbenika iz europskih zemalja i stvaranja prepoznatljivoga glazbenoga miljea kroz "izvrsnost, kreativnost, optimizam, usmjeravanje prema budućnosti, i potpuno poštivanje glazbene baštine".


U dosadašnjim je izdanjima ovoga uglednoga orkestra i njegovim ljetnim, jesenskim i zimskim turnejama sudjelovalo više od dvije i pol tisuće mladih glazbenika koji su postali dijelom orkestra položivši zahtjevne audicije, više od 4000 njihovih nastavnika i suradnika zaduženih za audicije te drugih stručnjaka uključenih u projekt.


U veljači ove godine audicija za mlade hrvatske glazbenike održana je u Sesvetama, gdje je svirao i Gustav Kujundžić, učenik prvog razreda srednjoškolskoga programa violine u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek, iz klase Josipe Erhardt, prof. mentorice. Saznavši za prolaz, od ožujka do početka srpnja Gustav se intenzivno pripremao. Početak je ljetne turneje bio u Duinu, nedaleko od Trsta, u Italiji, a potom u okolnim gradovima te se nastavila u Campogrossu, a završila u Trstu. Ovakvo iskustvo za mlade glazbenike, napose srednjoškolce, pravi je pristup u svijet orkestralnih glazbenika.


Uz roditeljsku i podršku profesorice violine, važnost sudjelovanja u ovakvom projektu prepoznala je i Osječko-baranjska županija koja je financijski potpomogla Gustavov odlazak u Italiju. Hoc opus hic labor est - krilatica je projekta i zasigurno se usadila u iskustva svih sudionika, i inspiracija je za intenzivan rad i u novoj školskoj godini.


- Boravak u Italiji i sudjelovanje u projektu obogatio me na više načina i svakako bih ga preporučio svim mladim glazbenicima i glazbenicama koji su u mogućnosti sudjelovati, jer s njime rastemo i razvijamo se, ne samo kao glazbenici, nego i kao osobe koje se uče živjeti, odnosno surađivati i svirati u velikoj zajednici u kojoj svi moraju biti povezani dobrim odnosima i dati sve od sebe kako bi ona funkcionirala - kaže zadovoljno Gustav Kujundžić.


Osim ove, ljetne turneje, orkestar ESYO-a svirat će još i na jesenskoj turneji u listopadu te na zimskoj u prosincu.
- Za financiranje pohađanja ovoga projekta, osim Gustavovih roditelja, velikim je dijelom pridonijela Županija svojom donacijom bez koje bi ovo iskustvo bilo nemoguće te im svima stoga ovim putem zahvaljujem - dodaje zahvalno mladi glazbenik. A. Vrekalić
PROBE I NASTUPI
Gustav Kujundžić: O ideji odlaska na ESYO, u Italiju, počeo sam razmišljati na prijedlog moje prof. Josipe Erhardt. Bilo je to dva mjeseca prije audicije u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama, na kojoj sam pred maestrom Igorom Corettijem Kuretom, dirigentom orkestra, te prof. Tommasom Bisiakom, jednim od tutora u projektu, morao izvesti skladbe iz svoga repertoara. Mjesec dana kasnije obavijestili su me da sam prošao. Osim iz Hrvatske, sudionici su dolazili iz Srbije, Mađarske, Poljske, Bjelorusije, Estonije, BiH, Italije, Rumunjske, Albanije, Makedonije te iz Slovenije. Svi su se sudionici projekta sastali početkom srpnja u Duinu, nedaleko od Trsta. Prvih smo dana imali probe po sekcijama, a nakon toga i cijeloga orkestra koji je predvodio maestro Kuret. Nakon tjedan dana priprema u Camerinu imali smo prvi nastup. Sljedećih smo dana gotovo svakodnevno, uz svakidašnje probe, imali i koncerte u okolnim gradićima. Nakon Camerina, zaputili smo se u Campogrosso u Alpama, zatim vratili, i u Trstu turneju završili dvama nastupima.
Najčitanije iz rubrike