Ekonomija
POTICANJE POLJOPRIVREDNO-PRERAĐIVAČKOG SEKTORA

Za ruralni razvoj krediti od 50.000 do čak milijun eura
Objavljeno 16. rujna, 2019.
Financijske instrumente iz PRR-a prate uvjeti koji su povoljniji od tržišnih

Korištenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja (PRR), uz dosadašnji oblik financiranja preko nepovratnih sredstava, donijelo je i financijske instrumente kao novi oblik financiranja PRR-a za 2014.-2020., i to za financijski održive projekte preko zajmova/kredita i jamstava, po uvjetima povoljnijim od tržišnih.

Trebaju potaknuti rast poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora; doprinosom iz Europskog poljoprivrednog fonda.

Zajmovi
Nude povoljnije uvjete financiranja - niže kamatne stope i naknade, duže rokove otplate i poček, uz smanjenje zahtjeva prema korisnicima poput manjih instrumenata osiguranja. U Ministarstvu poljoprivrede ističu da ovi instrumenti omogućuju i financiranje troškova koji nisu prihvatljivi za financiranje preko nepovratnih sredstava, npr. obrtnih sredstava, kupnje živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja.

- Financijski doprinos PRR-a 2014.-2020. je 70,6 milijuna eura kojima potičemo uključivanje privatnog kapitala za ciljeve javne politike za ruralni razvoj RH. Među tim instrumentima su mikrozajmovi za ruralni razvoj čija alokacija iz PRR-a ‘14.-‘20. je 44,7 mil. kn, početak provedbe bio je je rujan 2018.; za 45 projekata odobreno je 6,3 milijuna, a isplaćeno 4,9 milijuna kuna za 36 projekata, od čega je slavonskim županijama isplaćeno 1,5 milijuna za 11 projekata (30,6 %). Alokacija za male zajmove je od 89,5 milijuna kuna, i ovdje je početak provedbe rujan ‘18. Za 287 projekata odobreno je 94 milijuna kuna, a isplaćeno 80 milijuna kuna za njih 246, od čega na Slavoniju "otpada" 34 milijuna kuna za 105 projekata. Dobitnik malog zajma iz Slavonije, iz Osječko-baranjske županije (OBŽ), je i đakovačka Poljoprivredna zadruga Branitelj Eko proizvodnja, trgovina i usluge s iznosom tog zajma od 338.090 kuna. Korisnik malih zajmova je i Slavko Lukerić iz Bračevaca, OBŽ, sa svojim obrtom u poljoprivredi, a u iznosu od 296.206 kn.

- Tim sredstvima kupili smo kombajn jer nismo imali svoj, već plaćali uslužno. Uvjeti zajma vrlo su povoljni - 0,5 % kamate, otplata 6 godina, a poček godinu i pol. Ne vjerujem da bih bez tog zajma, pod tim uvjetima, uspio kupiti kombajn, istina polovni, ali mnogo novijeg datuma nego što sam prvotno planirao - kaže Lukerić.

Alokacija za pojedinačna jamstva za RR je od 134,1 milijun kuna, početak povedbe je veljača 2019., izdano je 11,2 milijuna kuna za 3 projekta, od čega je jedno jamstvo izdano u Vukovarskoj županiji od 577.500 kuna, 33 %. U rujnu ove godine počinje provedba i instrumenta - investicijskih kredita za ruralni razvoj; alokacija im je 268,2 milijuna kuna te 268,2 milijuna kuna doprinosa privatnih sredstava banaka.

Dodana vrijednost
- Krajnji primatelji investicijskih kredita za RR su poljoprivrednici i prerađivači poljoprivrednih proizvoda te subjekti koji djeluju u šumarstvu. Namjena kredita su ualganja u dugotrajnu ne/materijalnu imovinu, a sve u skladu s prihvatljivim namjerama po pojeidnoj podmjeri PRR-a. Namjena je I financiranje obrtnih sredstava povezanih s ulaganjem (do 30% iznosa prihvatljivih troškova ulaganja ili 200.000 eura, ovisno o tome koji je iznos viši).

– Najniži iznos kredita je 50.001, a najviši milijun eura u kunama. Rokovi otplate su do 15 godina, uključujući do 3 godine počeka, tj. do 5 godina počeka za trajne naade. Rok korištenja kredita je do 18 mjeseci. Valuta kredita je u kunama ili u kunama s valutnom klauzulom. Kamatna stopa za krajnjeg korisnika je prosjek zbroja kamatne stope na dio Programskog doprinosa (0%) i kamatne stope na dio kredita iz sredstava poslovne banke (prema ponudi u javnoj nabavi). Dodana vrijednost – niža efektivna cijena financiranja što se ostvaruje kroz nisku kamatu stopu, te oslobođenje od plaćanja naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobrenja i korištenja kredita, navode u Ministarstvu karakteristike investicijskih kredita. Vlastiti udjel korisnika kredita u investiciji iznosi u pravilu 10 % ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a, a moguće je financirati i do 100 % ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a, a sve sukladno procjeni poslovne banke. Sporazum za investicijse kredite od 50.001 do milijun eura bit će potpisan početkom ovoga tjedna.
Suzana Župan
Široka paleta područja ulaganja
Područja ulaganja uz korištenje financijskih instrumentata su restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti PG-ova, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, te modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima i u predindustrijskoj preradi drva, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora