Zdravlje
PLIVANJE UMARA, ALI I OPUŠTA TIJELO

Svatko nakon plivanja dobro spava
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Vezani članci

STUDIJA DOBROBITI KRETANJA

Čak je i malo vježbanja povezano s dužim životom

RAZMISLITE O ŽELJAMA I ZADAJTE SI IZVEDIVE CILJEVE

Hodanje i vožnja biciklom izvrsni za vraćanje u formu

Sigurno znate da je i bilo kakva tjelesna aktivnost bolja od nikakve. No koje je doba dana najbolje za vježbanje? Stručnjaci govore ujutro, ali zaposleni će teško prije posla odraditi trening. Kasno poslijepodne i rana večer također su dobro doba dana za vježbanje, ali ne za sve vrste aktivnosti. U to je vrijeme tijelo optimalno zagrijano, mišići su opušteni, a zglobovi savitljiviji nego ujutro.

Nakon tjelesne aktivnosti organizam proizvodi cijeli niz hormona, među kojima je i adrenalin, što nas dovodi do stanja budnosti, pa iako je naše tijelo umorno, mozak itekako dobro radi. Ipak, to ne znači da se večernje aktivnosti moraju izbjegavati. Birajte vrste vježbanja u kojima je jako mnogo istezanja, a tu se ubrajaju pilates, body tehnika i joga. U večernjim satima, također, preporučuje se plivanje koje umara, ali i opušta tijelo, pa će svatko nakon plivanja dobro spavati. Ako ne liježete rano, nećete imati problema. Trening u devet navečer sigurno ćete izbjeći želite li zaspati već u 23 sata, ali ako volite dugo biti budni, to je vrijeme za vas idealno. Vježbate li navečer, znajte da ćete biti budni četiri sata nakon završetka treninga. Poslijepodnevna rekreacija zahtijeva manje rastezanja, jer su i srce i mišići već pripremljeni, za razliku od jutarnje tjelovježbe kad je zagrijavanje prijeko potrebno kako bi se izbjegle ozljede. Poslijepodne bi trebali vježbati oni koji žele izgraditi mišiće.

Jutarnje je vježbanje idealno za one koji žele izgubiti na težini. Aerobni trening na prazan želudac troši više kalorija, jer su rezerve ugljikohidrata gotovo potrošene, što tjera tijelo da počne trošiti masne zalihe. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike