Svijet
DRUGA NA LISTI INVESTITORA

Hrvatska u BiH investirala više od milijardu eura
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Hrvatska je u Bosnu i Hercegovinu do sada investirala više od milijardu eura i druga je država prema razini investiranja u BiH, podaci su koje je prikupila Agencija za unaprjeđenje inozemnih investicija BiH (FIPA), pozivajući se na statistiku državne Središnje banke. Podatke o ekonomskoj suradnji Hrvatske i BiH u FIPA-i su u petak predstavili novoimenovanom veleposlaniku BiH u Hrvatskoj Aleksandru Vranješu s ciljem daljeg jačanja suradnje dvije zemlje, priopćili su iz agencije.

Registrirane investicije iz Hrvatske u BiH odnose se na razdoblje od svibnja 1994. do kraja 2018. U tom je razdoblju investirano dvije milijarde i 293 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno milijardu i 172 milijuna eura. Hrvatska u ukupnom iznosu inozemnih investicija u BiH sudjeluje sa 16 posto.

U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sudjeluju s 46,4 posto, u prerađivačku industriju uloženo je 19,6 posto, a u trgovinu 15,4 posto. Najveći investitori su HT-Hrvatske telekomunikacije, Agrokor, Atlantic grupa, Belupo, Kraš i Dukat. H
Najčitanije iz rubrike