Sport
GIMNASTIKA

Renato Prpić će preko Pariza tražiti put na SP
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Nakon Udeove ozljede Osječani Aurel Benović i Renato Prpić nadaju se nastupu na svjetskoj smotri

Zgusnut je kalendar Svjetske gimnastičke federacije. Nakon Mersina i Szombathelya, treći rujanski Challenge Cup održat će se predstojećeg vikenda u Parizu.

U legendarnom Bercyju natjecanja će se odvijati samo u subotu i nedjelju. U subotu će biti sva kvalifikacijska nadmetanja, a o osvajačima medalja na svim spravama odlučivat će se dan poslije. Prvi put u drugom dijelu sezone nastupit će i Tin Srbić. Svjetski prvak iz Montreala 2017. i ponajbolji svjetski prečaš traži formu uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu, gdje će mu osnovni cilj biti osvojiti mjesto koje će ga sljedeće godine odvesti na Olimpijske igre u Tokiju. Osim Srbića u muškoj konkurenciji nastupit će i Renato Prpić iz osječke Inove gim i Srbićev klupski kolega Matija Baron. Obojica će u subotu nastupiti u kvalifikacijama na konju s hvataljkama. U ženskoj konkurenciji Hrvatsku će predstaviti posljednjih godina naša najbolja gimnastičarka, Splićanka Ana Đerek. Inače, uoči SP-a otvorilo se jedno mjesto u hrvatskoj muškoj reprezentaciji nakon što je Filip Ude morao otkazati zbog ozljede. Umjesto Udea na svjetskoj smotri će nastupiti prvi gimnastičar koji najmanje dva puta zaradi kriterijsku ocjenu na svojoj spravi, pri čemu mu se jedna ocjena priznaje i sa službenog reprezentativnog kontrolnog treninga. Zasad su po jednu kriterijsku ocjenu zaslužili Osječani Aurel Benović i Renato Prpić. Nakon što je Benović trijumfirao u Mersinu, tjedan dana poslije u Szombathelyu nije uspio ući u finale na parteru. Sada je na potezu Prpić, koji je prvu kriterijsku ocjenu zaradio na kontrolnom treningu. Drugu mora odraditi na jednom od natjecanja za Svjetski kup. Spomenimo kako je na konju s hvataljkama kriterijska ocjena 14.166.

- Prema mojem mišljenju, ne treba se zamarati ocjenom ni plasmanom, nego što kvalitetnijom vlastitom izvedbom. Kada Renato odradi svoju vježbu, onda je ta ocjena uglavnom debelo prebačena, na kontrolnim treninzima je dobivao oko 14.500. Koliko će to značiti u konačnici, vidjet ćemo. Bit će to vrlo kvalitetno natjecanje. Uostalom, na konju s hvataljkama nastupit će Chih Kai Lee iz Kineskog Tajpeha, vodeći u poretku za Svjetski kup, koji će se vrlo vjerojatno kroz poredak za Svjetski kup plasirati na Olimpijske igre. Bliži se Svjetsko prvenstvo i vjerujem kako je dio gimnastičara stigao u Europu te će se ovdje zadržati do početka Svjetskog prvenstva - pričao je Saša Solar, trener Renata Prpića.

Inače, nakon nastupa Prpić će u pratnji svoga trenera odmah odletjeti u portugalski Guimares, gdje će se održati posljednji Challenge Cup uoči Svjetskog prvenstva. Tamo će mu se priključiti i Aurel Benović.

Krešimir Lacković
Danas se u Parizu održavaju kvalifikacije, a sva finalna natjecanja na programu su u nedjelju
POSLJEDNJI GLANC PRIJE STUTTGARTA
- Pariz mi je pripremno natjecanje za Svjetsko prvenstvo u Stuttgartu, tako da ću tamo isprobati vježbe koje ću raditi u kvalifikacijama i u finalu Svjetskog prvenstva. Odradili smo cijelo ljeto priprema i osjećam se odlično, u jako dobroj sam formi, ozljeda nema, i to je najvažnije. U Parizu očekujem dobar nastup u kvalifikacijama kako bih mogao u finalu isprobati najtežu vježbu koju mogu - početne ocjene 6.5, i kako bih onda spreman mogao dočekati odlazak na SP u Stuttgartu - poručio je Tin Srbić uoči nastupa u Parizu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike