Novosti
POTPISAN GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR

Dogovor: Povećanje plaća u zdravstvu već od 1. rujna
Objavljeno 13. rujna, 2019.

Nakon što su se u petak u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za sedam posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, koji regulira dodatke na plaću.

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako se za GKU u zdravstvu pokušalo naći rješenje koje je u ovom trenutku realno i najbolje moguće, kada su u pitanju dodatci na plaće. Podsjetio je kako su u mandatu njegove vlade osnovice plaće državnih i javnih službi ukupno povećane 11,5 posto.

"Stav je Vlade da u procesu općeg gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i prosječne plaće nastojimo da se i plaće ljudi koji rade u državnom i javnom sektoru povećavaju onoliko koliko je to moguće", kazao je Plenković. Istaknuo je da povećanje za sedam posto Vlada u fiskalnom smislu može izdržati ove i iduće godine. Vlada time želi izaći zdravstvenim djelatnicima u susret koliko se može, ali u skladu s time da se može trošiti samo onoliko koliko se zaradi.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je kako trenutno nije bilo moguće veće povećanje plaća u zdravstvu. "To je kompromis u smislu mogućeg", kazao je.

"Iako svi zaslužuju veće plaće, hrvatska realnost je takva da u ovom trenutku ne možemo više. Treba čuvati novac i za lijekove, grijanje, nabavu aparature, praćenje svih metoda liječenja", poručio je Kujundžić.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić izjavila je da su sindikati uz potporu premijera dobili jamstvo da će ovaj put dodatak GKU-u o povećanju plaća biti potpisan. Sindikati će i dalje, kazala je, inzistirati na poboljšanju uvjeta rada, povećanju koeficijenata i osnovice plaće za sve zaposlene u zdravstvu.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak zahvalio je premijeru Plenkoviću što je uvidio da parafirano povećanje plaća iz srpnja nije bilo pogreška, već da je to potreba u zdravstvenom sustavu. "Ne sumnjam da će ovo što je parafirano biti i potpisano", kazao je. H
NISU SVI RADNICI ZADOVOLJNI
Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je kako nisu svi radnici u zdravstvu zadovoljni parafiranim ugovorom, posebice oni koji su dobili najmanje povećanje od tri posto, ali sindikati u ovim okolnostima nisu mogli izboriti više. Sindikate sada, dodao je, očekuju pregovori o osnovici plaća pa vjeruje da će u idućoj godini doći do određenog povećanja plaća i po toj osnovi. Nakon ovog parafiranja dodatka Granskom kolektivnom ugovoru sindikati će, kako su najavili, zaustaviti planirane prosvjedne aktivnosti koje već desetak dana traju po bolnicama.
Možda ste propustili...

SLIŠKO I PETRAČ

Potukli se zbog parkinga?

PORUKA S KONFERENCIJE U BRUXELLESU

Dosegnuli smo prosjek EU-a u korištenju fondova

U POTRAGU UKLJUČENO VIŠE ZEMALJA

I dalje se traga za nestalim pomorcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana