Novosti
POTPISAN GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR

Dogovor: Povećanje plaća u zdravstvu već od 1. rujna
Objavljeno 13. rujna, 2019.

Nakon što su se u petak u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za sedam posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, koji regulira dodatke na plaću.

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako se za GKU u zdravstvu pokušalo naći rješenje koje je u ovom trenutku realno i najbolje moguće, kada su u pitanju dodatci na plaće. Podsjetio je kako su u mandatu njegove vlade osnovice plaće državnih i javnih službi ukupno povećane 11,5 posto.

"Stav je Vlade da u procesu općeg gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i prosječne plaće nastojimo da se i plaće ljudi koji rade u državnom i javnom sektoru povećavaju onoliko koliko je to moguće", kazao je Plenković. Istaknuo je da povećanje za sedam posto Vlada u fiskalnom smislu može izdržati ove i iduće godine. Vlada time želi izaći zdravstvenim djelatnicima u susret koliko se može, ali u skladu s time da se može trošiti samo onoliko koliko se zaradi.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je kako trenutno nije bilo moguće veće povećanje plaća u zdravstvu. "To je kompromis u smislu mogućeg", kazao je.

"Iako svi zaslužuju veće plaće, hrvatska realnost je takva da u ovom trenutku ne možemo više. Treba čuvati novac i za lijekove, grijanje, nabavu aparature, praćenje svih metoda liječenja", poručio je Kujundžić.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić izjavila je da su sindikati uz potporu premijera dobili jamstvo da će ovaj put dodatak GKU-u o povećanju plaća biti potpisan. Sindikati će i dalje, kazala je, inzistirati na poboljšanju uvjeta rada, povećanju koeficijenata i osnovice plaće za sve zaposlene u zdravstvu.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak zahvalio je premijeru Plenkoviću što je uvidio da parafirano povećanje plaća iz srpnja nije bilo pogreška, već da je to potreba u zdravstvenom sustavu. "Ne sumnjam da će ovo što je parafirano biti i potpisano", kazao je. H
NISU SVI RADNICI ZADOVOLJNI
Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je kako nisu svi radnici u zdravstvu zadovoljni parafiranim ugovorom, posebice oni koji su dobili najmanje povećanje od tri posto, ali sindikati u ovim okolnostima nisu mogli izboriti više. Sindikate sada, dodao je, očekuju pregovori o osnovici plaća pa vjeruje da će u idućoj godini doći do određenog povećanja plaća i po toj osnovi. Nakon ovog parafiranja dodatka Granskom kolektivnom ugovoru sindikati će, kako su najavili, zaustaviti planirane prosvjedne aktivnosti koje već desetak dana traju po bolnicama.
Možda ste propustili...

TOMISLAV BARBARIĆ, JU ŽUPANIJSKA RAZVOJNA AGENCIJA

Cilj je podići životni standard građana na istoku Hrvatske

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA IPAK NISU IZGLEDNE

Obveza uzdržavanja unuka neće biti ukinuta

2

IT TVRTKA S AMERIČKIM KLIJENTIMA

Vukovarska tvrtka radi na projektima koji pomažu ljudima

3

KRUNISLAV OLUJIĆ:

Glavaš nije imao veze s ubojstvima