Regija
SURADNJA VINKOVACA I SOKOLARA NA RADOST GRAĐANA

Hit: Jastreb Nikol uspješno oslobađa park od vrana
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Ptica grabljivica Miroslava Centnera u gradu na Bosutu “radit” će do kraja rujna
VINKOVCI - Mlada ptica grabljivica imena Nikol, a riječ je o američkom Harrisovom jastrebu (Harris Hawk), sa svojim vlasnikom Miroslavom Centnerom iz Tompojevaca ovih dana u Vinkovcma “odrađuje” svoj prvi službeni zadatak! Riječ je naime o biološkoj zaštiti ili, jednostavnije rečeno, rastjerivanju vrana i golubova iz urbanih sredina, a Vinkovci u tom smislu imaju nemali problem, posebice kada je riječ o novoobnovljenom središnjem parku, čiji izgled nagrđuje ptičji izmet.Centner je jedini sokolar u najistočnijoj hrvatskoj županiji, a njegova ljubimica na prvu je postala hit u gradu na Bosutu. Lijepa, no ne i bezopasna ptica, oduševljava Vinkovčane. Prilaze joj i djeca i odrasli, fotogafiraju je, a Nikol strpljivo podnosi toliku pozornost, iako je - usred posla! Mlada grabljivica naime u Vinkovcima “radi” već nekoliko dana i njezin angažman potrajat će sve do kraja rujna.

- Angažirali su nas iz gradske uprave Vinkovaca kao sokolare, za rastjerivanje vrana. Dolazimo unazad 3 - 4 dana i već se vide rezultati, iako je to kratak period - kaže 42-godišnji Centner s kojim, svaki dan u poslijepodnevnim satima, u parku pokraj “lampe nasred Vinkovaca” sa svojim pticom radi i kolega sokolar Ivica Bošković iz Osijeka. I Vinkovčani su, na vlastito zadovoljstvo, zamijetili da je na parkovnim stazama znatno manje ptičjeg izmeta, kao i na novim klupama na kojima sada mogu, bez bojazni, sjesti i predahnuti od šetnje središtem grada koji već diše u znaku skorašnjih, 54. Vinkovačkih jeseni.

I pročelnik gradskog Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Dalibor Šandrk ne krije zadovoljstvo, kazujući da je već nakon nekoliko dana bolja slika gradskog parka jer, prije dolaska sokolara, moralo se “doslovno svaki drugi dan od ptičjeg izmeta prati nove staze i klupe”! Sokolari rade u vrijeme kada se, objašnjava Centner, vrane vraćaju na spavanje na stabla u središnjem parku.

- Stanemo svaki na jednu stranu, i puštamo naše grabljivce da lete, na 12 metara konopa, da se ne zapletu u grane. Dovoljno je da ih vrane vide i čuju njihovo glasanje i razbježe se, od straha - kazuje Miroslav Centner, no dodat će i da to nije dugotrajno rješenje.

- Za nekih 10 - 15 dana rada nema jamstva da se vrane neće vratiti, treba više vremena jer i vrane su se godinama u parku nastanjivale i sad im upornim radom treba dati do znanja da tu nemaju što tražiti, već da idu na rubne dijelove grada. Osim izmeta, vade i smeće iz kanti, a ni miris nije ugodan... Važno je da ne noće u parku, a u proljeće, u vrijeme kada se gnijezde, tada se može postići i veći uspjeh u smislu da se mlade vrane ne udomaće u parku - objašnjava Centner.

Dodaje da se razgovori o sličnom “poslu” za njegovu ljubimicu, kojoj je to ujedno i trening “da se ne udeblja”, vode s nekolicinom slavonskih gradova koji imaju sličan problem - Osijekom, Vukovarom, Belim Manastirom, Županjom, Đakovom... Inače, njegova ženka jastreba stara je 20 mjeseci, socijalizirana je i s obitelji i s drugim ljudima, i vezano uz vožnju, pa i - odlasku na kavu s vlasnikom!

Sanja Butigan
S OBOŽAVATELJIMA NEMA PROBLEMA
Sokolar Centner inače je i lovac “od malih nogu”, sada s već 23 godine lovačkog staža, a u sokolaranju je, za koje kaže da je elitni dio lovstva, dvije godine. Njegovoj Nikol “ime ništa ne znači i ne odaziva se”, reagira na - rukavicu na koju se uvijek vraća. “Koliko je Vinkovčani žele fotografirati, ništa ne bi stigla odraditi”, šali se Centner dok njegova ptica, teška 950 grama, s okupljanjem obožavatelja nema nikakvih problema, samo sve pozorno promatra! Inače, u Vinkovcima su lokalni sokolari dobili prvi angažman na biološkoj zaštiti.

Pročelnik Šandrk kaže da su u suradnju sa sokolarima, u skladu sa zakonom, i krenuli i zbog “prevelike koncentracije ptica” u gradskom parku i onečišćenja, pa i pritužbi građana zbog tog problema. Reći će i da su u parku u najvećem broju - gačci, inače najčešća vrsta vrane u Hrvatskoj.
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike