Osijek
OSJEČANKU ZVALI DA SE OPROSTI OD SINA, PA UČINILI ČUDO

Liječnici iz intenzivne njege na Internoj moga su sina “podignuli iz mrtvih!”
Objavljeno 14. rujna, 2019.

Kao u najružnijem snu riječi dr. med. Domagoja Loinjaka, specijalizanta Odjela intenzivnog liječenja internističkih bolesnika Klinike za unutarnje bolesti osječkog Kliničkog bolničkog centra odjeknuli su našoj sugrađanki, nakon što ju je obavijestio da je zdravstveno stanje njezinog 24-godišnjeg sina iznimno teško, i pozvao ju da u najkraćem roku dođe u bolnicu. Međutim, zahvaljujući velikim naporima ne samo toga liječnika, nego i dr. med. Damira Mihića, također specijalizanta te dr. Melite Brala Trtolja, spec. interne te subspec. intenzivne medicine, ali i cijeloga liječničkog tima te medicinskih sestara, nakon pet dana njezin se sin digao iz kome i danas je na svojim nogama!

- Početkom kolovoza odjednom je dobio četiri epileptička napada i pao je u komu. Dogodilo se to prvi put i iz čista mira, iako je tih dana zbog prirode posla bio dosta iscrpljen i mnogo je bio na putu. Kad me dr. med. Loinjak nazvao i priopćio mi najgoru vijest koju majka može čuti, svijet mi se srušio! Pet dana živio je uz pomoć svih mogućih aparata, no zahvaljujući njihovom predanom radu danas se osjeća odlično. Nema riječi koju mogu uputiti, a da je dovoljna - kroz suze, ovaj put radosnice, ispričala je.

Da je stanje mladog Osječanina bilo iznimno teško potvrdio je i dr. med. Loinjak, rekavši da je bio nadomak multisistemskog zatajenja svih organa. Iako priznaje da su davali malo šanse za preživljavanje, krenuli su sa svim potrebnim obradama, hitnim CT-om, a nakon toga počeli liječenje i nadali se čudu. Ono se dogodilo pet dana kasnije na zadovoljstvo svih liječnika.

- Ako se na vrijeme prepozna kritičan pacijent, buđenje iz kome moguće je. Činjenica je da je tu važnu ulogu odigrala i sama dob pacijenta, jer da je u pitanju bila starija osoba, ishod ne bi bio dobar, s obzirom na loše nalaze. Srećom, sve je dobro završilo i drago nam je da se prognoze koje su bile prvog dana nisu obistinile - ispričao je dr. med. Loinjak.

Potvrdio je to i dr. med. Mihić, naglašavajući da je svima na odjelu bilo veliko zadovoljstvo kada su 24-godišnjaka probudili iz inducirane kome i vidjeli da mu se zdravstveno stanje znatno poboljšava to više što pet dana, kaže, nije ništa mogao bez pomoći brojnih aparata. Unatoč pesimističnim prvobitnim prognozama vjerovali su u sebe i svoj uspjeh koji naposljetku nije izostao. Dobro je to poznato i dr. Brali Trtolja, dodajući da se svi liječnici na odjelu, zajedno s cjelokupnim medicinskim timom u potpunosti posvećuju svakom pacijentu. No, činjenica da je ovdje riječ o mladoj osobi potaknula ih je da pomaknu granice svojih mogućnosti i - u tome su uspjeli.

- Imamo osam kreveta i neprestano svi, na čelu s našim voditeljem dr. Zlatkom Majićem, pratimo sve vitalne funkcije pacijenata te se reagira odmah na bilo kakvu promjenu. Mislim da tu leži ključ ovog sretnoga ishoda i naposljetku smo svi sretni kad dođe do toga. Posebice kad su, kao u ovom slučaju, prognoze na početku gotovo nikakve, a naposljetku bude suprotno - poručila je dr. Brala Trtolja.

M. Mihelić
Na odjelu je 8 kreveta i svaki od njih priključen je za respirator te su uglavnom neprestano popunjeni
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike