Magazin
INTERVJU: OGNIAN ZLATEV

Predsjedanje će Hrvatskoj donijeti novu dimenziju
Objavljeno 14. rujna, 2019.
OGNIAN ZLATEV VODITELJ JE PREDSTAVNIŠTVA EUROPSKE KOMISIJE U HRVATSKOJ

Vezani članci

INTERVJU: SANJA VUJAČIĆ

Dobitna kombinacija u kriznom trenutku za EU

TEMA TJEDNA: HRVATSKO PREDSJEDANJE UNIJOM (I.)

Polažemo najteži ispit do sada!

Prošla su već dva mjeseca otkako je 1. srpnja Ognian Zlatev preuzeo palicu od Branka Baričevića na mjestu voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Možete li nam se ukratko predstaviti?

- Hvala na prilici da se predstavim vašim čitateljima, ujedno i na prilici da malo približimo europske teme građanima cijele slavonske regije. Ja sam Ognian Zlatev, dolazim iz Bugarske, gdje sam do dolaska u Hrvatsku šest godina obnašao dužnost voditelja Predstavništva Europske komisije u Bugarskoj. Magistar sam klasične filologije sa Sveučilišta u Sofiji, a usavršavao sam se u području političke komunikacije, odnosa s medijima i razvoja medija. Posljednjih osam godina radim u Europskoj komisiji, najviše u području komunikacija, a i u svojoj 30-godišnjoj karijeri fokus mog rada bili su mediji.

PREDSTAVNIŠTVO
Što je točno posao predstavništva Europske komisije u nekoj državi članici?

- Europska komisija je politički neovisno izvršno tijelo Europske unije, za sada jedino odgovorno za izradu prijedloga europskog zakonodavstva, institucija koja je i zaštitnica tog istog europskog prava. Komisija ima svoja predstavništva u svim državama članicama kako bi bila spona između sjedište Komisije i države članice, pa je tako zadaća našeg predstavništva u Hrvatskoj uz ostalo objasniti građanima kako politike EU-a utječu na njihov svakodnevni život, biti izvor informacija vezanih uz Europsku uniju svim dionicima u Hrvatskoj, a medijima pružati potrebne informacije kako bi mogli točno i pravovremeno izvijestiti o politikama Europske unije. Tu ulogu dijelimo i s cijelom mrežom Europskih informacijskih centara, kojih je deset u Hrvatskoj, jedan u Osijeku, koji su na raspolaganju građanima za sve informacije o europskim politikama i inicijativama.

HRVATSKA POVJERENICA
U utorak je predsjednica Ursula von der Leyen predstavila svoju Komisiju u kojoj je Dubravka Šuica imenovana potpredsjednicom Komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju. Znamo koliko je demografija relevantno pitanje za Hrvatsku, mladi se iseljavaju iz Slavonije... Vaš komentar?

- Imenovana predsjednica Von der Leyen u utorak je službeno predstavila svoj tim i svoje prioritete za sljedeće razdoblje. Predložena Komisija je rodno i zemljopisno uravnotežena, pa je tako predloženo 13 žena i 14 muškaraca – međutim, fokus rada nove komisije bit će na zadaćama, a ne na hijerarhiji. U srži njezina programa rada bit će politike usmjerene na klimatske, tehnološke i demografske promjene koje utječu na naša društva i naš način života. Najavila je kako će Europska unija morati preuzeti predvodničku ulogu u prijelazu na zdravi planet i novi digitalni svijet.

Svjedoci smo kako su jačanje demokratskih standarda i demografska revitalizacija jednako tako u fokusu rada nove Komisije. Naime, gubitak vjere u demokraciji je između ostalog rezultat činjenice da su neke regije zakinute za potrebnu infrastrukturu koja bi im jamčila ravnopravnu participaciju u demokratskom procesu, ljudi se iseljavaju i demografija opada. Kako bi se taj trend preokrenuo, trebat će pronalaziti nove modele i nova rješenja, izazovan zadatak povjeren gđi Dubravki Šuici. Gđa Šuica će s Komisijine strane predvoditi i rad na Konferenciji o budućnosti Europe ključan proces savjetovanja s građanima i svih dionika, na razini Europske unije o našoj zajedničkoj viziji. Europski parlament treba sada dati suglasnost na cijeli sastav Kolegija povjerenika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednika Europske komisije. Prije toga će se održati saslušanja kandidata za povjerenike u odgovarajućim parlamentarnim odborima u skladu s Poslovnikom Parlamenta. Nakon što Europski parlament da svoju suglasnost, Europsko vijeće službeno imenuje Europsku komisiju u skladu s člankom 17. stavkom 7. UEU-a.

EK NA ODLASKU
Posljednjeg dana listopada Jean Claude Juncker i njegova Komisija trebali bi otići, a od 1. studenoga raditi počinje nova Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen. Što držite najvećim postignućima komisije na odlasku?

- Komisija na čelu s predsjednikom Junckerom napravila je izuzetno puno u svih deset prioriteta koje si je utvrdila za razdoblje 2014.-2019., kao što su poticanje ulaganja i stvaranje radnih mjesta; stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta; sigurna i zelena energija, a svakako moram izdvojiti uspjehe na području digitalizacije te uspjeh Plana ulaganja za Europu.

Komisija nastoji potaknuti ulaganja tako što uklanja prepreke ulaganju, savjetuje o mogućim projektima i osigurava financijska sredstva. Do sada je iz Europskog fonda za strateška ulaganja iskorišteno već 424 milijarde eura, a cilj je 500 milijardi eura do kraja 2020, a krenulo se s ciljem dostići 350 milijardi eura. Od čega je Hrvatska iskoristila 284 milijuna eura i očekuje se da će ta odobrena sredstva potaknuti dodatna ulaganja u hrvatsko gospodarstvo u iznosu od 1,16 milijardi eura.

Što se uspjeha u povlačenju sredstava tiče, Hrvatska zauzima 16. mjesto među državama članicama u odnosu prema BDP-u. Plan ulaganje za Europu ide dalje i očekujemo da će mobilizirati najmanje 650 milijardi eura dodatnih ulaganja u sljedećem dugoročnom proračunu Unije. Investicije se također šire na Afriku.

RH PREDSJEDANJE
Europska unija već nekoliko godina bilježi gospodarski rast…

- Upravo tako. Sve države članice, uključujući i Hrvatsku, ostvaruju gospodarski rast. Zaposlenost raste. Europska unija je u drugom kvartalu 2019. zabilježila najvišu razinu zaposlenosti, čak 241 milijun građana je u radnom odnosu. Od 2014. otvoreno je gotovo 12 milijuna radnih mjesta. Istina, nezaposlenost mladih doseže 14,3 %. Iako je taj postotak i dalje previsok, on od 2000. nikad nije bio niži.

Kao jedan od uspjeha spomenuli ste i jedinstveno digitalno tržište?

- Jedinstveno digitalno tržište jedan je od glavnih prioriteta Junckerove Komisije. Od njega se očekuje doprinos gospodarstvu Unije od 415 milijardi eura godišnje i zahvaljujući njemu mogle bi se otvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta. Rezultati su vrlo konkretni od ukidanja naknada za roaming za sve građane koji putuju unutar EU-a do prenosivosti sadržaja kojim europski građani tijekom putovanja mogu uživati u filmovima, glazbi, videoigrama, zatim razvoj 5G tehnologija. A posljednja u nizu je i inicijativa WiFi4EU, koja općinama i gradovima diljem Europe omogućuje besplatan Wi-Fi pristup građanima na javnim prostorima. Moram spomenuti uspjeh koji je postigao Galileo, satelitski navigacijski sustav EU-a koji od neki dan opslužuje milijardu korisnika koji se služe svojim pametnim telefonima diljem svijeta i služe se Galileovim visokokvalitetnim uslugama navigacije i određivanja vremena.

Hrvatska 1. siječnja 2020., dakle za manje od tri mjeseca, od Finske preuzima predsjedanje Vijećem EU-a. Bugarska je 2018., za vrijeme vašeg mandata voditelja Predstavništva EK u Bugarskoj, predsjedala Vijećem EU-a. Dakle, imate iskustvo u tome. Možete li podijeliti svoja iskustva s nama? Kako je proteklo bugarsko predsjedanje i što možemo očekivati od Hrvatske u tom razdoblju?

- Da, dok sam bio na čelu Predstavništva EK u Bugarskoj, Bugarska je predsjedala Vijećem EU-a, imao sam prilike sudjelovati, kako u samom predsjedanju, tako i u njegovim pripremama. Drago mi je što ću to iskustvo moći prenijeti i u Hrvatskoj. Riječ je o vrlo važnoj ulozi za svaku državu članicu, jer je to kompleksan i tehnički zahtjevan zadatak, koji uključuje puno dionika, pregršt tema i vrlo složena i zahtjevna koordinacija. Moje iskustvo govori kako je koordinacija svih sudionika presudna. U Bugarskoj vlada je tada osnovala ministarstvo koje je bilo zaduženo za koordinaciju predsjedanja i s tim smo ministarstvom bili u stalnom kontaktu.

Predsjedanje Europskim vijećem državama članicama donosi višestruku dobit, zemlju stavlja u fokusu interesa ne samo europske već i svjetske javnosti. Hrvatska je u svijetu poznata po svom turizmu i nogometnoj reprezentaciji, a predsjedanje će donijeti novu dimenziju, javnost će saznati više o povijesti i identitetu hrvatskog naroda, povećat će se pozitivna percepcija zemlje i u gospodarskom i investicijskom smislu. Jednako tako, predsjedanje je prilika da hrvatski građani saznaju više o tome kako Europska unija funkcionira i jačaju svoju percepciju o svom europskom građanstvu. (D.J.)
Predsjedanje Europskim vijećem državama članicama donosi višestruku dobit, zemlju stavlja u fokusu interesa ne samo europske već i svjetske javnosti...
Plan ulaganje za Europu ide dalje i očekujemo da će mobilizirati najmanje 650 milijardi eura dodatnih ulaganja u sljedećem dugoročnom proračunu Unije....
Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike