Učionica
IZV. PROF. DR. SC. MATO DRENJANČEVIĆ, PRODEKAN ZA RAZVOJ POKUŠALIŠTA I TRANSFER TEHNOLOGIJA FAKULTETA AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK TE SUDIONIK ORGANIZACIJE EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. U OSIJEKU

Europska noć istraživača treba osvijestiti šire društvene slojeve o važnosti ulaganja u znanost i znanstveni rad
Objavljeno 14. rujna, 2019.
„Dvorište zgrade Rektorata Sveučilišta u Osijeku 27. rujna 2019. od 17 do 22 sata bit će mjestom na kojem nas očekuje prikaz tržnice budućnosti“

Nakon što je prošle godine (28. rujna 2018.) Europska noć istraživača organizirana u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, ove će godine 27. rujna 2019. gradovi domaćini biti Osijek, Rijeka, Split i Zagreb.

       Kako bismo taj velik događaj, čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, najavili i približili članovima akademske zajednice i široj javnosti, za Sveučilišni glasnik razgovarali smo s izv. prof. dr. sc. Matom Drenjančevićem, prodekanom za razvoj pokušališta i transfer tehnologija Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek te jednim od sudionika organizacije Europske noći istraživača 2019. u Osijeku.

Molim Vas da ukratko objasnite što je Europska noć istraživača, komu je namijenjena i što obuhvaća.

-Europska noć istraživača održava se posljednjega petka u rujnu od 17 do 22 sata, a aktivnosti su namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima te široj javnosti. Frekventna mjesta više gradova u Hrvatskoj ponovno će 27. rujna 2019. okupiti hrvatske istraživače i znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad. Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night koji je prihvaćen i financiran u sklopu Okvirnoga programa Europske unije za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – Obzor 2020., a koordinira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Koji su ciljevi i sadržaji Europske noći istraživača, s naglaskom na Osijek?

-Ovom se europskom inicijativom želi uputiti na važnost znanstvenoga istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenoga života i zanimanja. Uz to, dio aktivnosti i interaktivan sadržaj usmjereni su na hrvatsku kulturnu baštinu, njezino značenje i očuvanje. Dvorište zgrade Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 27. rujna bit će mjestom na kojem nas očekuje događaj naslovljen Tržnica budućnosti. Navedena aktivnost dio je tematske skupine Strossmayer Days i sadržajno povezuje gospodarski razvoj i razvoj poljoprivrede na koje je Strossmayer u svoje vrijeme imao snažan utjecaj. Jela i pića iz doba biskupa Strossmayera poticaj su nam da domišljamo hranu budućnosti i predstavimo poljoprivredne proizvode za budućnost jer zaviriti u prošlost znači zakoračiti u budućnost.

Poznato je kako je uoči osječkoga dijela Europske noći istraživača tijekom akademske godine 2018./2019. održano nekoliko tzv. predaktivnosti ENI-ja. Gdje su organizirane i kakav im je program bio?

-U pripremi, organizaciji i provedbi osječkoga dijela ENI-ja, uz Sveučilište, sudjeluje nekoliko sveučilišnih sastavnica, no mogu govoriti samo u ime naše sastavnice. Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek organizirao je dvije predaktivnosti, od kojih je jedna održana u 2018. godini, a druga u 2019. godini. U sklopu prve aktivnosti u prosincu 2018. organizirane su dvije izložbe – „Utemeljitelj lipicanske ergele Josip Juraj Strossmayer stvorio konja budućnosti“ i „Otisak kopita u agrobiotehničkim znanostima“. Osmislile su ih prof. dr. sc. Mirjana Baban i poslijedoktorandica dr. sc. Maja Gregić, a u realizaciji im je pomoglo više od pedeset studenata i volontera. Tijekom održavanja izložbe posjetitelje su ispred zgrade našega Fakulteta dočekivali đakovački dvopreg i jahači na konjima Konjičkoga kluba Osijek. Naime, uzgoj lipicanaca utkan je u tradiciju ovoga kraja, a to potvrđuje i činjenica kako je tradicija uzgoja lipicanaca krajem ožujka 2017. upisana u Registar kulturne baštine RH na Listu nematerijalnih dobara.

Druga je predaktivnost 17. svibnja 2019. održana na fakultetskom vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Mandićevac s temom „Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerovog djelovanja“. Želja nam je bila podsjetiti na snažan utjecaj biskupa Strossmayera na doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva toga kraja, a u isto vrijeme približiti i znanstveno-istraživački te stručni rad pokušališta u Mandićevcu svim zainteresiranim građanima. Tom prigodom u vinogradu s pogledom na đakovačku katedralu održan je i koncert nekoliko tradicionalnih muških pjevačkih skupina pa smo tako i simbolično povezali prošlost i sadašnjost. Budućnost će biti prikazana na središnjem događaju 27. rujna 2019. kada ćemo prezentirati izgled „Znanstveno-istraživačkog centra za vinovu lozu i vino Mandićevac“ čija bi gradnja uskoro trebala započeti.

Koji su očekivani pozitivni rezultati Europske noći istraživača?

-Prije svega to je svakako popularizacija znanosti i njezino približavanje društvu kao i osvještavanje širih društvenih slojeva o važnosti znanosti za društvo te važnosti ulaganja u znanost i znanstveni rad.
Razgovarao: Tomislav LEVAK
Organizatori i suradnici Europske noći istraživača 2019.

Projekt provodi osamnaest partnera – Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i sedamnaest eminentnih institucija iz akademskoga, znanstvenoga, javnoga i privatnoga područja djelovanja. To su: Institut za društvena istraživanja, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost. U pripreme, organizaciju i provedbu osječkoga dijela ENI-ja 2019. uključeni su Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.
Možda ste propustili...