Učionica
ŠIRENJE AKTIVNOSTI I PROMOCIJA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU NA NACIONALNOJ RAZINI

Kazalište Virovitica i Bale nove nastavne baze Akademije i Sveučilišta u Osijeku
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Dana 7. lipnja 2019. ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš i dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić svečano su otkrili ploču na zgradi kazališta koja označava i dokazuje kako je Kazalište Virovitica službeno postalo nastavna baza AUK-a i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na skupu su o važnosti otvaranja nastavne baze govorili: virovitički gradonačelnik Ivica Kirin; zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac; zamjenik virovitičko-podravskoga župana Darko Žužak; prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor Sveučilišta u Osijeku za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju te dekanica AUK-a prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, a ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš moderirao je svečanost. Suradnja između osječke Akademije i Kazališta Virovitica uspješno traje već godinama, a sada će se ta suradnja dodatno unaprijediti. Studentima AUK-a otvara se jedinstvena prilika jer mogu ostvarivati projekte u profesionalnim kazališnim uvjetima. Također, Kazalište Virovitica zalaže se da se svi preddiplomski i diplomski ispiti izvode i na virovitičkoj sceni što financijski podupire i Ministarstvo kulture RH. Svi govornici istaknuli su važnost povezivanja Kazališta Virovitica sa Sveučilištem i Akademijom u Osijeku kao i važnost stvaranja i održavanja kulturnoga žarišta koje mladi umjetnici svojom energijom obogaćuju i čine živim, provokativnim, suvremenim, međunarodno respektabilnim i kreativnim istraživačkim kazališnim središtem.

Dekanica Helena Sablić Tomić istaknula je kako je na osnovi izvrsne suradnje između virovitičkoga kazališta i AUK-a rođena ideja da Kazalište Virovitica postane nastavna baza, kao prva u nizu nastavnih baza koje AUK planira pokrenuti u Hrvatskoj te omogućiti studentima i profesorima da realiziraju svoje umjetničke sadržaje i diljem Hrvatske promiču Sveučilište u Osijeku kao mjesto poželjno za studiranje. Kako se od 12. do 20. rujna 2019. održava drugo izdanje međunarodnoga Festivala mladoga teatra u Balama u Istri, tada i Bale službeno postaju nova nastavna baza Akademije i Sveučilišta u Osijeku.
Katica ŠUBARIĆ
Možda ste propustili...

OSVRT IZ STUDENTSKOGA SERVISA STUDENTSKOGA CENTRA U OSIJEKU NA PROTEKLU LJETNU SEZONU

Za studentski rad sve zanimljiviji Osijek i okolica umjesto Jadrana

JEDANAESTO IZDANJE NAJVEĆE REGIONALNE IT KONFERENCIJE

KulenDayz – konferencija koja spaja informatiku, inovacije i jedinstven stil

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MALI JUBILEJ SLUŽBENOGA MJESEČNOG GLASILA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Sveučilišni glasnik slavi objavu 50. broja

2

ODJEL ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Produciraju vrhunske znanstvenike i stručnjake u području prirodnih znanosti, polju biologije

3

REALIZIRAN PROJEKT SREDIŠNJEGA DRŽAVNOG UREDA ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE

Ukupno 33 polaznika Ljetne škole Domovina iz šest zemalja svijeta posjetili Osijek i Sveučilište