Učionica
I NA KBF-U U ĐAKOVU OBILJEŽEN TJEDAN KARIJERA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Alumniji Fakulteta predstavili svoje karijere, izazove, mogućnosti i uspjehe
Objavljeno 14. rujna, 2019.

Dana 14. svibnja 2019., u okviru prvoga Tjedna karijera Sveučilišta u Osijeku, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u Dvorani Josipa Jurja Strossmayera, održane su aktivnosti namijenjene studentima četvrte i pete godine integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija u cilju njihova upoznavanja s mogućnostima razvoja vlastitih karijera u različitim smjerovima.

Program je započeo uvodnim pozdravom doc. dr. sc. Zdenka Ilića, prodekana za financije i organizaciju poslovanja KBF-a, a studentima su svoje karijere, izazove, mogućnosti i uspjehe predstavili alumniji Fakulteta. O prvoj temi, „Uvjeti zapošljavanja i rada“, govorila je dr. sc. Teuta Rezo, predstojnica Katehetskoga ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije, naglasivši važnost poslanja vjeroučitelja u školama. Suzana Matošević, voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Slavonskom Brodu, u sklopu teme „Zaposleni teolog na polju društveno-socijalnog rada“, predstavila je vlastiti razvoj karijere i početke rada. Studentima je naglasila kako na prvome mjestu moraju poznavati sebe te im je podijelila listiće SWOT analize na koje su trebali ispisati vlastite snage i slabosti te prilike i prijetnje iz okruženja, s naglaskom da prilike iz okruženja mogu poništiti vlastite slabosti, a snage mogu ukloniti prijetnje. U okviru iste teme predstavila se i Vanesa Šerić, specijalistica pastorala kriznih situacija i predsjednica udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama, naglasivši kako je udruga sa svojim aktivnostima vrlo brzo prepoznata u okruženju s obzirom na to da je osnovana krajem 2017. godine.

U drugom dijelu, u okviru teme „Teolog i mediji“, govorile su Snježana Majdandžić-Gladić, urednica internetske stranice „Vjera i djela“, koja ima više od 30 000 pratitelja, te Martina Kuveždanin, djelatnica Tiskovnoga ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije. Snježana Majdandžić-Gladić prikazala je zanimljivost pri pretrazi pojma karijera gdje se na fotografijama uglavnom uspinje čovjek stubu po stubu do vrha, sam. Naglasila je kako to nije situacija s teologom čije poslanje podrazumijeva poniznost, služenje i zajedništvo s drugima, potrebitima. Martina Kuveždanin, nakon predstavljanja svojega puta i izazova koje je trebalo svladati, studentima je podijelila materijale koji su uključivali „Mali priručnik za uspješnu suradnju“ s jasnim uputama na koji način medijski izvještavati te koja su pravila pisanja i objavljivanja vijesti. Studentima je pak za knjižnicu KBF-a darovala malu, ali vrlo korisnu knjižicu „Osobni poziv“.
Antonija PRANJKOVIĆ
Posljednja tema – „Karitativna radionica“

U okviru posljednje teme „Karitativna radionica“ predstavio se Igor Jakobfi, predsjednik Udruge Prijatelji svetog Martina, koji je konkretno na primjeru svoje udruge uputio na različita područja i nove prigode poslanja teologa, koji su uvjeti zapošljavanja i djelovanja te načine financiranja udruga i zadruga. Na kraju se predstavio Mišo Lukačević koji je nakon studija teologije i rada u školi poslan na studij Caritasa u Freiburg te danas radi kao pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike