Novosti
POLITIČKI SKANDAL U TRSTU I PROVOKACIJA U RIJECI

MVEP: Spomenik D‘Annunziju u dubokoj je suprotnosti s europskim vrijednostima
Objavljeno 12. rujna, 2019.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručilo je u četvrtak prosvjednu notu talijanskom veleposlaniku i najoštrije osudilo podizanje u Trstu spomenika talijanskom začetniku fašizma Gabrieleu D‘Annunziju koji je u rujnu 1919. proglasio u Rijeci nezavisnu državu nazvanu Talijanska uprava za Kvarner.

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D‘Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna", priopćio je MVEP. U priopćenju stoji da "premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dvije države već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima."

MVEP je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem u četvrtak prenio talijanskoj strani, uručivši talijanskom veleposlaniku u Zagrebu Adrianu Chiodiju Cianfaraniju prosvjednu notu.

Podizanje spomenika d‘Annunziju osudila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi", napisala je predsjednica na Twitteru. Također je poručila da se "hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora."

Na ogradi Guvernerove palače u Rijeci u četvrtak ujutro izvješena je povijesna zastava Kraljevine Italije koju je policija nakon dojave oko 7 sati skinula, a na mjestu događaja zatekla je dvojicu talijanskih mladića s manjom zastavom, doznaje se od Policijske uprave primorsko-goranske.

Policija je uz izvješenu zastavu pronašla i nekoliko letaka, ali nije izvijestila o njihovu sadržaju. U tijeku je kriminalističko istraživanje radi utvrđenja identiteta i pronalaženja osoba koje su izvjesile zastavu.

Dvojica talijanskih državljana u dobi od 19 i 20 godina, koja su zatečena s drugom zastavom Kraljevine Italije, privedena su i kažnjena na temelju odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, javila je policija.


Kako je izvijestio talijanski novinar Cristiano Puglisi na blogu, "misteriozna skupina Gli Idraulici (Vodoinstalateri) objavila je priopćenje u kojemu tvrdi da je "na stogodišnjicu akcije u Rijeci željela dokazati da danas kao i tada postoje Talijani koji se ne predaju." Akcija u Rijeci odnosi se na okupaciju Rijeke na današnji dan prije stotinu godina, koju su izveli D‘Annunzio i paravojna skupina legionara.
"Željeli smo dokazati da još ima Talijana koji ne žele da njima vladaju marionetske vlade koje ne štite nacionalne interese. Umjesto da štite svoje granice i građane, one širom otvaraju vrata okupatorima", stoji u tekstu te skupine. U nastavku pojašnjavaju da se to odnosi na vlade Francesca Saveija Nittija, iz doba Kraljevine Italije, i D‘Annunzijeve akcije te današnje Giuseppea Contea, koje, kako ističu, zastupaju interese financijske elite, protunarodne i protunacionalne. Uz tekst je priložena fotografija na kojoj je zastava Kraljevine Italije na ogradi Guvernerove palače, a ispred nje su sedmorica mladića. H
TREĆI SPOMENIK
Na dan 12. rujna navršeno je 100 godina otkad je D‘Annunzio na poziv riječkih iredentista sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i potom proglasio vlastitu nezavisnu državu, a taj je pohod, koji je uz klicanje dočekalo oko 30.000 tadašnjih Riječana, Mussoliniju bio inspiracija za fašistički marš na Rim 1922. Iako D‘Annunzio s Trstom nema dodirnih točaka, tamošnje gradske vlasti izdvojile su 340 tisuća eura za izložbu njegovih osobnih stvari u galeriji, a pripremaju i postavljanje kipa na Trgu burze. Bit će mu to treći spomenik u Italiji.
Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

Najčitanije iz rubrike